Βασισμένη σε μια σειρά παιδικών βιβλίων των Τόνι Ντιτερλίτσι και Χόλι Μπλακ, τα Χρονικά του Σπάιντεργουικφιλοδοξούν να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία των πιτσιρικάδων που ψάχνουν μια εξωπραγματική περιπέτεια για να ακονίσουν την περιέργειά τους γύρω και πέρα από την πραγματικότητα. Αλίμονο, η ταινία δεν πλησιάζει το βάθος και το εύρος τουΆρχοντα των Δαχτυλιδιών, αλλά αποτελεί ένα ικανοποιητικό δείγμα, στην όχι και τόσο απίθανη περίπτωση που θα υπάρξει συνέχεια.

Πρόκειται για την ιστορία δύο δίδυμων αγοριών (ο ένας δειλός και διαβασμένος, ο άλλος παθιάρης και τυχοδιωκτικός) και της μεγαλύτερης αδελφής τους που μετακομίζουν με τη μητέρα τους σε μια βικτωριανή έπαυλη στην εξοχή. Το σπίτι ανήκε σε έναν εκκεντρικό φυσιοδίφη που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και τώρα η κόρη, δηλαδή η γηραιά θεία τους, είναι κλεισμένη σε ένα άσυλο γιατί ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι τον απήγαγαν νεράιδες. Ο ένας από τους μικρούς ανακαλύπτει ένα βιβλίο με τα μυστικά του πρόγονου τους και, ο ένας μετά τον άλλο, αρχίζουν και απειλούνται από την επιθετική παρουσία ξωτικών, με προεξάρχοντα έναν δράκο που παίρνει φευγαλέα τη μορφή του Νικ Νόλτε (το γρέζι της φωνής του επιτέλους πιάνει τόπο).

Ο Φρέντι Χάιμορ σε διπλό ρόλο είναι πειστικός, ένα αναμφισβήτητο ταλέντο που έδειξε τι μπορεί να κάνει στη Χώρα του Ποτέ, κάποια αγωνία υπάρχει, αλλά τα τερατάκια είναι αναιμικά και το φινάλε παραείναι παιδικό και ξεφούσκωτο, παρά την επαγγελματική κινηματογράφηση. Αλλά πάλι, διατηρώ το δικαίωμα στην αμφιβολία, γιατί τα παιδιά μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική άποψη.