Υπεγράφη το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Υπεγράφη το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
EPA
1

Τα κράτη μέλη τoυ ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για να γίνει η βαλκανική χώρα το τριακοστό μέλος της συμμαχίας. 

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις χώρες μέλη.

Όταν αυτό συμβεί η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία».

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter. «Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλόoλλο ένταξης με την, κάτι που θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ανυπομονώ για τη μέρα που θα κυματίζουν 30 σημαίες έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».

«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ. Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς. Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ πλέκοντας το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ: «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Ζάεφ και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλίωση που έδειξαν ότι το απίθανο είναι πιθανό».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Διεθνή / Πορτογαλία: Χιλιάδες στους δρόμους για τα ακριβά ενοίκια και το κόστος ζωής – «Θέλω να φύγω από το σπίτι των γονιών μου πριν τα 50»

Μεγάλες διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και το Πόρτο για τους χαμηλούς μισθούς και τη στεγαστική κρίση – Οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία ενέπνευσαν τους διαδηλωτές
THE LIFO TEAM
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΥΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα προτείνει στην ΕΕ αναστολή ασύλου και άμεσες επιστροφές σε περιόδους κρίσης

Ο μηχανισμός που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης προβλέπει έκτακτα μέτρα διάρκειας 30 ημερών, ενίσχυση της Frontex και μεταφορά των νεοεισερχόμενων σε κλειστές δομές – Η πρόταση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΝΑΒΙ ΠΙΛΑΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Νάβι Πιλάι στρέφεται κατά του Τραμπ μετά τη βράβευσή της

Το αιχμηρό αστείο της για την επιθυμία του Τραμπ να κερδίσει το βραβείο - «Πρωτοφανείς και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
THE LIFO TEAM
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΡΙΑΝΤ ΧΟΥΘΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 309 τραυματίες από επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ

Oρισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί τους Χούθι και προειδοποιεί με αντίποινα, ενώ ο Τραμπ δεν αποκλείει αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια