«Θρηνώ, κυριολεκτικά»-Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ν. Ζηλανδίας «διώχνει» 625.000 βιβλία, αντιδρούν ακαδημαϊκοί

«Θρηνώ, κυριολεκτικά»-Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ν. Ζηλανδίας «διώχνει» 625.000 βιβλία, αντιδρούν ακαδημαϊκοί Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου Pixabay
0

Κάτω από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ν. Ζηλανδίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός βιβλίων- ανάμεσά τους σχεδόν 2.200 πρώτες εκδόσεις- που εδώ και δεκαετίες φυλάσσεται με προσοχή. Όχι για πολύ ακόμη.

Η «ξένη συλλογή»- που περιλαμβάνει μια έκδοση του 1912 του «Λογική και Ευαισθησία» της Τζέιν Όστεν, αλλά και πολλές πρώτες εκδόσεις μυθιστορημάτων του Γκράχαμ Γκριν- τώρα οδηγείται προς την έξοδο.

Συνολικά η Εθνική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο Ουέλινγκτον σχεδιάζει να «ξεφορτωθεί» περίπου 625.000 «ξένα βιβλία» από τη συλλογή της, προκειμένου να κάνει χώρο για περισσότερα έργα από τη Ν. Ζηλανδία.

Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει απελπισία σε ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, ερευνητές, που λένε ότι πρόκειται για λογοτεχνικό έγκλημα, το οποίο συντελείται σε μια χρονιά που πολλοί Νεοζηλανδοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πανδημία.

«Θρηνώ, κυριολεκτικά θρηνώ, όταν κοιτάζω τις λίστες των βιβλίων που θα φύγουν και ξέρω ότι δεν είναι διαθέσιμα πουθενά αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός Μάικλ Πρινγκλ. Εκατοντάδες χιλιάδες πολύτιμα και σημαντικά βιβλία για τη θρησκεία, τα φυλετικά ζητήματα, την υγεία, τον φεμινισμό και την ψυχολογία θα απομακρυνθούν, ανάμεσά τους βιβλία που δεν τυπώνονται πλέον και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού, υποστηρίζουν οι ακαδημαϊκοί.

Ο επικεφαλής βιβλιοθηκάριος Μπιλ Μάνατ δήλωσε ότι η ξένη συλλογή θα «προσφέρει χαρά» σε άλλα μέρη. «Καμία άλλη βιβλιοθήκη εκτός Ν. Ζηλανδίας δεν πρόκειται να συλλέξει ιστορίες για τη χώρα. Αυτή είναι η δουλειά μας στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα κάνουμε περισσότερο χώρο για τη συλλογή της Ν. Ζηλανδίας», συμπλήρωσε.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη λέει ότι θα προσφέρει τα βιβλία σε τοπικές βιβλιοθήκες και μετά σε εκείνες που βρίσκονται σε φυλακές, όπως και σε πωλήσεις βιβλίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, ανέφερε ότι οι βιβλιοθηκάριοι θα επανεξετάσουν τους τίτλους, προτού αποφασιστεί ποια βιβλία θα φύγουν.

«Το κόστος συντήρησης αυτών των παλιότερων ξένων τίτλων είναι τεράστιος», δήλωσε η Ρέιτσελ Ίσον, διευθύντρια περιεχομένου στην Εθνική Βιβλιοθήκη. «Δουλειά μας είναι να διατηρήσουμε βιβλία από τη δική μας χώρα», είπε και εκείνη.

Όμως, ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι μόλις φύγουν από τη φροντίδα της εθνικής συλλογής, ουσιαστικά τα βιβλία χάνονται και πολλά από αυτά θα καταλήξουν κατεστραμμένα. «Αυτή η επικίνδυνη, εκτεταμένη καταστροφή πρέπει να σταματήσει. Όλοι συμφωνούμε ότι θα μπορούσες να αφαιρέσεις ίσως το 20% από τη συλλογή, αλλά πρέπει να γίνει μια πιο αργή και μελετημένη διαδικασία, με τις συμβουλές ειδικών», επεσήμανε ο Πρινγκλ.

Πάντως, κάποιοι από αυτούς τους θησαυρούς έχουν διασωθεί, όπως μια πρώτη έκδοση του βιβλίου του Τζακ Κέρουακ «Στον δρόμο», το οποίο εντόπισε στο λίστα ο συγγραφέας Κρις Μπουρκ. Επίσης, Κέντρο Ολοκαυτώματος της Ν. Ζηλανδίας ζήτησε από την Εθνική Βιβλιοθήκη όλη τη συλλογή για το Ολοκαύτωμα, όταν ενημερώθηκε σχετικά από την ιστορικό Ντολόρες Γιανέφσκι.

«Κάποια βιβλία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, με ενόχλησε και με στεναχώρησε εξαιρετικά αυτό το σχέδιο. Ανησυχώ ιδιαίτερα για το πού θα καταλήξουν τα βιβλία. Είναι ασαφές το πού θα τα δώσουν, όπως και το αν θα είναι ποτέ ξανά προσβάσιμα», τόνισε η Γιανέφσκι, που όπως και άλλοι ακαδημαϊκοί, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της κάνοντας έρευνα στις λίστες της Εθνικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εντοπίσει άλλα πολύτιμα βιβλία προς «μετεγκατάσταση».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM