Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Μηνύματα και παραλειπόμενα - Ο «κερδισμένος» των αναλυτών

Μάζεμα Facebook Twitter
Μπάιντεν και Πούτιν στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής στη Γενεύη - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας και μετά από περίπου 3,5 ώρες συνομιλιών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη. 

Οι δύο πρόεδροι έφτασαν με διαφορά λίγων λεπτών και τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν, που τους ευχήθηκε καλή τύχη.

Παρά τη χειραψία, μια σπάνια χειρονομία εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, οι συζητήσεις προαναγγέλλονταν δύσκολες.


Το αρχικό τετ-α-τετ των δύο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ είχε διάρκεια λίγο άνω της 1,5 ώρας, ενώ οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες που ακολούθησαν με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμβούλων αμφότερων των χωρών, διήρκησαν πάνω από μία ώρα.

Μάζεμα Facebook Twitter
Το αρχικό τετ-α-τετ των δύο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ είχε διάρκεια λίγο άνω της 1,5 ώρας - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

«Προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος

«Η ατζέντα μας δεν είναι κατά της Ρωσίας ή κάποιου άλλου, αλλά υπέρ του αμερικανικού λαού» διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν στον Ρώσο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διαδέχτηκε την πολύωρή συνάντησή τους στη Γενεύη.

Και ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης «θετικό», προσθέτοντας πως «έκανα αυτό που ήρθα να κάνω». 

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως κατά τις συνομιλίες τους, έδωσε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θέτοντας στο τραπέζι και το ζήτημα ενδεχόμενης απελευθέρωσης των Πωλ Γουέλαν και Τρέβορ Ριντ - των δύο πρώην πεζοναυτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στη Ρωσία. 

Ερωτηθείς για τις συνέπειες στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις ενδεχόμενου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά: «Του το κατέστησα σαφές πως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη Ρωσία».

Μάζεμα Facebook Twitter
Την πρώτη συνάντηση διαδέχτηκαν οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμβούλων αμφότερων των χωρών - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

«Εποικοδομητική συνάντηση»

Ως έναν «έμπειρο πολιτικό» και πολύ διαφορετικό από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης. 

Όπως είπε, θεωρεί πως εκείνος και ο Μπάιντεν μίλησαν «την ίδια γλώσσα» στη συνάντηση. 

Ερωτηθείς για το αν οι συνομιλίες μεταξύ του ίδιου και του Αμερικανού ομολόγου του έγιναν σε εχθρικό κλίμα, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως επρόκειτο για «πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση» με τις δύο πλευρές «να δείχνουν προθυμία να κατανοήσουν η μία την άλλη». 

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως οι δύο τους συμφώνησαν να «ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» επί της κυβερνοασφάλειας, παρότι ο ίδιος αρνήθηκε πως η Ρωσία είχε ανέμειξη σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ. 


Επιπλέον, από κοινού συμφωνήθηκε η επιστροφή των δύο πρέσβεων στις θέσεις τους και η επανέναρξη των διπλωματικών τους καθηκόντων. 

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ και ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν παραμένουν στις πατρίδες τους τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. 

Χάος με τους δημοσιογράφους 


Πρώην δημοσιογράφος που κάλυπτε τα του Λευκού Οίκου εδώ και χρόνια για λογαριασμό του CBS, ανέφερε σήμερα πως η χαοτική παρουσία δημοσιογράφων κατά την έναρξη των συνομιλιών των δύο ηγετών, τού θύμισε τη συνάντηση κορυφής Ρίγκαν - Γκορμπατσόφ στη Γενεύη το 1985 που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Ψυχρού Πολέμου.

Η αίθουσα της συνάντησης ήταν τόσο συνωστισμένη από εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, ώστε κάποια στιγμή ορισμένοι δημοσιογράφοι άρχισαν να συμπλέκονται με τους αξιωματικούς ασφαλείας της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν μεταξύ τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικόνα των δύο ηγετών, με τους Ρώσους σωματοφύλακες να τους απωθούν πιο μακριά από το κόκκινο σχοινί που χώριζε τα μίντια από τους ηγέτες. Δεν έλειψαν οι φωνές και οι αντεγκλήσεις, με τους δύο ηγέτες και τις ομάδες τους να κοιτούν απορημένοι ή και διασκεδάζοντας τις σκηνές χάους.

Τα δώρα του Μπάιντεν 


Σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν έκανε δύο δώρα στον Ρώσο ομόλογό του: Ένα ζευγάρι γυαλιά Αviator, αλλά και ένα αμερικανικό βίσωνα από Steuben Glass πάνω σε ξύλινη βάση κερασιάς. 


«Ο πρόεδρος Μπάιντεν δώρισε στον πρόεδρο Πούτιν ένα ζευγάρι γυαλιών Aviator ειδικής παραγγελίας από την Randolph. To 1978 η Randolph ένωσε τις δυνάμεις της με τον αμερικανικό στρατό για να παράγει το μοντέλο HGU-4/P Aviator για τους πιλότους μαχητικών. Έκτοτε, προμηθεύουν τον αμερικανικό στρατό και τους εταίρους του ΝΑΤΟ με τα υψηλής ποιότητας γυαλιά που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό τους στη Μασαχουσέτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή ενώ, αναφερόμενη στο κρυστάλλινο γλυπτό, ανέφερε πως το εθνικό αυτό θηλαστικό εκπροσωπεί τη δύναμη, την ενότητα και το σθένος. 

«Ο Πούτιν πήρε ό,τι ήθελε»


«Πίσω από κάποιες βασικές δεσμεύσεις περί επαναφοράς διπλωματών και συμφωνίας για εκκίνηση "εποικοδομητικού" διαλόγου με τις ΗΠΑ σε ζητήματα όπως η κυβερνοασφάλεια και η εξωτερική πολιτική, ο Πούτιν δεν έδειξε δείγματα πως το πρώτο τετ-α-τετ θα τον κάνει να αλλάξει στάση. Οι φιλικές λέξεις, όπως φαίνεται, δεν θα σταματήσουν τον Ρώσο ηγέτη από το να συνεχίσει να επιδιώκει σθεναρά την πολιτική του ατζέντα τόσο εντός Ρωσίας όσο και εκτός χωρίς συνέπειες» αναφέρουν στην ανάλυσή τους οι Μάθιου Τσανς και Λουκ ΜακΓκι του CNN. 

Και καταλήγουν: «Με λίγα λόγια, ο Πούτιν πήγε στη Γενεύη και πήρε ακριβώς ό,τι ήθελε. Έφυγε από την Ελβετία με μια τεράστια διπλωματική νίκη, απλώς εμφανιζόμενος εκεί». 

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν ολοκλήρωσαν την πρώτη τους συνάντηση κορυφής, προσφέροντας γενικώς δεσμεύσεις καλής θέλησης, ωστόσο ήταν σαφές πως σε ζητήματα που εκτείνονται από τις κυβερνοεπιθέσεις έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά διχασμένες» αναφέρουν οι New York Times. 


Από την άλλη, ο Λουκ Χάρντινγκ του Guardian σχολιάζει πως «η αλλόκοτη και απρόβλεπτη εποχή Τραμπ παρήλθε. (...) Στη Γενεύη αντιθέτως επιδείχτηκε μια κουλ κανονικότητα. H σύνοδος κύλησε σε συμβατικά διπλωματικά πλαίσια: Μια χειραψία, πολλές ώρες εντατικών συνομιλιών και ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου στη συνέχεια. Το φάντασμα του Ελσίνκι εξορκίστηκε. Θα υπάρξει ένα συμφωνημένο αρχείο για το τι συζητήθηκε, σε αντίθεση με το 2018 όταν ο Τραμπ συνάντησε κατ'ιδίαν τον Πούτιν, χωρίς συμβούλους ή προσωπικούς διερμηνείς. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ειπώθηκε». 

Με πληροφορίες από Guardian/NYT/CNN
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ