Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου 3,5 ώρες συνομιλιών, στη Γενεύη. 


Οι διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι αμφότερων των χωρών, διήρκησαν πάνω από μία ώρα. Ενώ το αρχικό τετ-α-τετ των δύο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ είχε διάρκεια λίγο άνω της 1,5 ώρας. 


Επιπλέον, υπήρξε μία διευρυμένη διμερής συνάντηση, όχι δύο μεγαλύτερες, όπως είχε προαναγγελθεί νωρίτερα. 
 


Αρχικά, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως οι συνομιλίες θα διαρκούσαν 4 με 5 ώρες, ωστόσο, η σύνοδος ήταν πιο σύντομη απ'ό,τι ανέμενε η ομάδα Μπάιντεν. 

 

Οι δύο πρόεδροι πραγματοποιούν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου όπου θα δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. 

 

Το επεισόδιο με τους δημοσιογράφους 


Παλιός δημοσιογράφος του Λευκού Οίκου ανέφερε σήμερα πως η χαοτική παρουσία δημοσιογράφων κατά την έναρξη των συνομιλιών των δύο ηγετών, τού θύμισε τη συνάντηση Ρίγκαν - Γκορμπατσόφ στη Γενεύη το 1985. 

 

 

Η αίθουσα της συνάντησης ήταν τόσο συνωστισμένη από εκπροσώπους του διεθούς Τύπου, ώστε κάποια στιγμή ορισμένοι δημοσιογράφοι άρχισαν να συμπλέκονται με τους αξιωματικούς ασφαλείας της ρωσικής αντιπροσωπείας. 

 

 

Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν μεταξύ τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικόνα των δύο ηγετών, με τους Ρώσους σωματοφύλακες να τους απωθούν πιο μακριά από το κόκκινο σχοινί που χώριζε τα μίντια από τους ηγέτες. Δεν έλειψαν οι φωνές και οι αντεγκλήσεις, με τους δύο ηγέτες και τους υπουργούς τους να κοιτούν απορημένοι ή και διασκεδάζοντας τις σκηνές χάους. 

 

 

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Μπάιντεν με τον Πούτιν, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Αμερικανό πρόεδρο, τον περασμένο Ιανουάριο.