Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εξετάζουν το ενδεχόμενο της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες είχαν επιβληθεί το 2014 λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT) που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι αυτή την περίοδο ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ επισκέπτεται διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθώντας να προειδοποιήσει τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο. Κάτι τέτοιο θα στερήσει από τους Ρώσους την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο στη Ρωσία αναλογεί το ένα τρίτο των προσφυγών που γίνονται σ' αυτό.

Σύμφωνα με τον Γιάγκλαντ, η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Ο ίδιος είπε ότι στην περίπτωση αυτή οι πολίτες της Ρωσίας δεν θα μπορούν να επικαλούνται τις διατάξεις τη Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 1949 και να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επεσήμανε επίσης, ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ήταν ένα αρνητικό γεγονός όχι μόνο για τους Ρώσους πολίτες αλλά και για την Ευρώπη. «Θα έχουμε μια Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

«Κανείς δεν θέλει να δώσει το σήμα, ότι αποδεχόμαστε την προσάρτηση της Κριμαίας. Το ζήτημα δεν συνίσταται στο να υπονομεύσουμε αυτή την στάση αρχών» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να έχει υπ' όψιν του την εντολή που προϋποθέτει την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού στην ήπειρο».

Συνάντηση Γιάγκλαντ με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να συναντηθεί την 1η Οκτωβρίου με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης Αλεξάντρ Κονοβάλοφ. Ο Κονοβάλοφ αναμένεται να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που αφορά την αμοιβαία συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις του 2001.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Financial Times, Deutche Welle, Ria Novosti

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Προτάσεις και προβλέψεις

Διεθνή / Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη - Οι προτάσεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM