Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο

Φωτ: ΑΠΕ Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
0

Την αναγκαιότητα διασφάλισης από το ΝΑΤΟ πως η Ουκρανία θα λάβει τα όπλα που χρειάζεται «για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», επανέλαβε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν προετοιμάζεται για ειρήνη, αλλά αντίθετα «προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο».

«Δεν βλέπουμε κάποια ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη, αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο, προετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, για νέες επιθέσεις. Αυτός είναι ένας εξαντλητικός πόλεμος φθοράς, επομένως μια μάχη σε υλικοτεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στις ανάγκες της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και συνομιλίες για την πιθανή παροχή αεροσκαφών στην εμπόλεμη χώρα.

Το Κίεβο προειδοποιεί για τον κίνδυνο από νάρκες θαλάσσης που μπορεί να ξεβραστούν στην Οδησσό

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος στις παράκτιες και ναυτιλιακές κοινότητες γύρω από την Οδησσό, το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, από τις θαλάσσιες νάρκες που παρασύρονται προς την ακτή και κινδυνεύουν να ξεβραστούν στη στεριά.

Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυναν Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νάρκες θαλάσσης να αποσπαστούν από τις άγκυρές τους και να ξεβραστούν στη στεριά ή να παρασυρθούν προς την ακτή», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Σέρχι Μπράτσουκ.

«Από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου, η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτόνομης καθοδήγησης, αδρανείς νάρκες θαλάσσης, ένα έξυπνο όπλο εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ίδιος σε ξεχωριστό βίντεο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν νάρκες στα ανοιχτά των ουκρανικών ακτών, κάτι που εμποδίζει την ασφαλή πλοήγηση στην περιοχή.

Οι σοβιετικής κατασκευής νάρκες συγκρατούνται με άγκυρα, αλλά σε συνθήκες καταιγίδας κάποιες από αυτές θα μπορούσαν να παρασυρθούν από το ρεύμα.

Η Ρωσία απέκλεισε τα λιμάνια της Οδησσού -τα βασικά σημεία φόρτωσης για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών-μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο αποκλεισμός ήρθη σε τρία λιμάνια της ουκρανικής Μαύρης Θάλασσας στο τέλος Ιουλίου με βάση μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Και από τότε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ουκρανία εξήγαγε πάνω από 17 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ελαιόσπορων μέσω του διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το ουκρανικό συνδικάτο εμπόρων σιτηρών UGA.

Το συνδικάτο επισήμανε ότι τον Ιανουάριο του 2023 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων «μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας των σκόπιμων καθυστερήσεων στις επιθεωρήσεις πλοίων από τη Ρωσία», κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM