Στη Δανία άνοιξαν σουπερμάρκετ που πωλούν ληγμένα προϊόντα και η ιδέα έχει τεράστια απήχηση

Στη Δανία άνοιξαν σουπερμάρκετ που πωλούν ληγμένα προϊόντα και η ιδέα έχει τεράστια απήχηση Facebook Twitter
3

Η φιλανθρωπική οργάνωση που κρύβεται πίσω από το πρώτο σουπερμάρκετ στη Δανία το οποίο πουλά ληγμένα προϊόντα λέει πως η ιδέα πέτυχε τόσο πολύ που άνοιξαν και δεύτερο υποκατάστημα μέσα σε μόλις 9 μήνες.

Το Nørrebro Wefood είναι ένα σουπερμάρκετ -το πρώτο στο είδος του στη Δανία- στελεχωμένο από εθελοντές, που εργάζονται εκεί αφιλοκερδώς με σκοπό με δωρίζουν τα κέρδη σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τοπικά σουπερμάρκετ και παραγωγοί δωρίζουν προϊόντα στο Wefood και εθελοντές τα συλλέγουν και τα πωλούν. Οι πελάτες μπορούν μετά να τα αγοράσουν με έκπτωση από 30-50%. Στη Δανία είναι νόμιμη η πώληση ληγμένων τροφίμων, εφόσον τα εμπορεύματα δεν είναι επικίνδυνα και διαφημίζονται ανοιχτά. «Εξετάζουμε προσεκτικά κάθε προϊόν για να δούμε αν είναι ακόμα αναλώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του πρότζεκτ, Bassel Hmeidan. 

Στη Δανία άνοιξαν σουπερμάρκετ που πωλούν ληγμένα προϊόντα και η ιδέα έχει τεράστια απήχηση Facebook Twitter
Στη Δανία άνοιξαν σουπερμάρκετ που πωλούν ληγμένα προϊόντα και η ιδέα έχει τεράστια απήχηση Facebook Twitter

Υπεύθυνη για τα δύο πλέον καταστήματα που υπάρχουν στη Δανία είναι η DanChurchAid, μια οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας. Σύμφωνα με την οργάνωση, 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από την πείνα, όταν την ίδια στιγμή περισσότερο από το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.

Στη Δανία άνοιξαν σουπερμάρκετ που πωλούν ληγμένα προϊόντα και η ιδέα έχει τεράστια απήχηση Facebook Twitter


Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την πώληση τροφίμων καταλήγουν στη DanChurchAid για τη χρηματοδότηση «επείγουσας βοήθειας και συστημάτων κοινωνικής προστασίας, καθώς και σχεδίων για την προώθηση οικολογικής αγροτικής παραγωγής».


Τα καταστήματα πώλησης ληγμένων τροφίμων μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την DanChurchAid, η βιομηχανία τροφίμων απελευθερώνει 3,3 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης.

* Με πληροφορίες από Guardian

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Που; Στη Δανία!!!Σε μια απο τις πλουσιότερες χώρες.Αν γινόταν εδώ θα άρχιζαν, και η κρίση και η φτώχεια, εδώ μας κατάντησαν, δεν ντρέπονται κτλπΕ βέβαια, ότι γίνεται έξω έρχεται εδώ μετά απο μια εικοσαετία. Ε όσο να πεις θέλουμε τον χρόνο μας να το "φάμε"
Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα τα οποία πρακτικά διατηρούνται για δεκαετίες, αν διατηρηθούν σωστά και στα οποία η ημερομηνία λήξης περισσότερο τυπική είναι, παρά ουσιαστική. Τέτοια είναι το λευκό ρύζι, το αλάτι, η ζάχαρη, το μέλι, το γάλα σε σκόνη.Επίσης τα συσκευασμένα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως κρέατα και ψάρια, έχουν πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης από την ημερομηνία αγορά τους, πρακτικά όμως διατηρούνται μήνες μέσα στην κατάψυξη χωρίς πρόβλημα.Τα αλκοολούχα ποτά, πλην της μπύρας και των κρασιών, διατηρούνται επ' αόριστον.Από εκεί και πέρα εξαρτάται το προϊόν. Το φρέσκο γάλα μπορεί να καταναλωθεί άνετα ως και 2 ημέρες μετά τη λήξη του και φυσικά σε κονσέρβες που έχουν μακρά ημερομηνία λήξης δε σημαίνει ότι την επομένη της λήξης τους έχουν χαλάσει!
Άλλο λήξη και άλλο "Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από... (Best before...)". To δεύτερο απλώς σημαίνει ότι το προϊόν παραμένει στο 100% της ποιότητας του ως την εν λόγω ημερομηνία. Τα περισσότερα προϊόντα μπορούν να καταναλωθούν αρκετά μετά την ημερομηνία αυτή και είναι ασφαλή (εφόσον έχουν διατηρηθεί σωστά).