Πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού

βηρυτος Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Πυρομαχικά αμερικανής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν, για πρώτη φορά από το 2006, στο χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν 117, όπως προκύπτει από την ανάλυση των θραυσμάτων και δημοσιεύει ο Guardian.

Σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Βηρυτού, στη Ρας αλ Νάμπεχ, στα κεντρικά της πρωτεύουσας του Λιβάνου, χτύπησαν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ισοπεδώνοντας πολυκατοικία και καταστρέφοντας αυτοκίνητα.

Ο Guardian επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, πριν από ένα χρόνο.

Το κτίριο δέχθηκε ένα από τα δύο χτυπήματα στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, τον επικεφαλής της μονάδας συνδέσμου και συντονισμού της ομάδας και υπεύθυνο για τη συνεργασία με τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Σάφα επέζησε της απόπειρας δολοφονίας.

Ο Guardian βρήκε υπολείμματα ενός πυρομαχικού αμερικανικής κατασκευής (Jdams) στα ερείπια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Boeing και ό,τι απέμεινε από το πυρομαχικό, επαληθεύτηκε από το τμήμα κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ενός πρώην στρατιωτικού τεχνικού βομβών των ΗΠΑ.

«Το μοτίβο, η θέση του και το σχήμα του υπολείμματος είναι σύμφωνα με το πτερύγιο ενός Jdam, σειράς Mk80 και κατασκευής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σειρά Mk80 περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες βομβών, η μικρότερη από τις οποίες είναι 500 λίβρες (περίπου 206 κιλά) και η μεγαλύτερη είναι 2.000 λίβρες (περίπου 900 κιλά).

«Η χρήση αυτών των όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως αυτή, θέτει αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο», είπε ο Weir.

Το πυρομαχικό Jdams είναι ένα από τα πιο ζητούμενα πυρομαχικά του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Προηγούμενη έρευνα από τον Guardian έδειξε ότι ένα Jdam χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η οποία θεωρήθηκε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στο Ισραήλ, η οποία ανήλθε σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο, περισσότερες από δώδεκα οργανώσεις για τα δικαιώματα υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενη τη χρήση αμερικανικών πυρομαχικών σε επιθέσεις στη Γάζα κατά αμάχων.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμο στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Προτεραιότητα η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία παρά η κρίση στη Συρία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Προτεραιότητα η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία παρά η κρίση στη Συρία

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Paris Match όταν βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα για τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ