Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές

Καύσωνας-ρεκόρ σαρώνει τη Νότια Ευρώπη: Επιστήμονες προειδοποιούν για «κοκτέιλ» που τροφοδοτεί φωτιές Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Ακραίος καύσωνας και θερμοκρασίες έως 44°C πλήττουν τη Νότια Ευρώπη, με επιστήμονες να προειδοποιούν για έναν συνδυασμό ακραίων καιρικών συνθηκών που δημιουργεί ένα «κοκτέιλ μολότοφ» για εκτεταμένες δασικές φωτιές στη Μεσόγειο.

Στην Ιταλία, όπου στη Φλωρεντία αναμένονται 40°C, ένα 4χρονο αγόρι πέθανε από θερμοπληξία, ενώ εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός για επτά μεγάλες πόλεις, όπως η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Στη Γαλλία, περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας τέθηκαν σε προειδοποίηση για καύσωνα, με 12 διοικητικές ενότητες σε «κόκκινο» επίπεδο. Η Ισπανία εξέδωσε προειδοποιήσεις «ακραίου κινδύνου» σε περιοχές όπως η Σαραγόσα και η Χώρα των Βάσκων, ενώ θερμοκρασίες άνω των 40°C αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιδεινώσει τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Στη Γαλλία, η μεγαλύτερη πυρκαγιά από το 1949 τέθηκε υπό έλεγχο την Κυριακή, με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Στην Κροατία, πυροσβέστες έσβησαν μεγάλη φωτιά κοντά στο Σπλιτ, ενώ στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο, πυρκαγιές ανάγκασαν κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στην Ισπανία, φωτιές σε Λεόν και Θαμόρα εκτόπισαν πάνω από 1.000 ανθρώπους, ενώ οι φλόγες απείλησαν ακόμη και τον χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, Las Médulas, στο Ελ Μπιέρθο.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ανοιξιάτικη βροχή αύξησε τη βλάστηση, η οποία πλέον λειτουργεί ως καύσιμο, καθώς η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες την αποξηραίνουν. Η κλιματική αλλαγή, που έχει θερμάνει την Ευρώπη σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, επιτείνει τον κίνδυνο.

Η θερμική επιβάρυνση και η εξάπλωση των πυρκαγιών δείχνουν ότι η περιοχή βιώνει μια «νέα πραγματικότητα», με πυρκαγιές να ξεσπούν πιο εκτεταμένα, έντονα και επικίνδυνα από ποτέ.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM