ΠΟΥ: Ιστορική παγκόσμια συμφωνία για μελλοντικές πανδημίες από τα κράτη-μέλη

Ιστορική παγκόσμια συμφωνία για τις πανδημίες υιοθετήθηκε από τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ Facebook Twitter
Φωτογραφία: x.com/WHO
0

Τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν την Τρίτη μια ιστορική συμφωνία για το πώς θα προετοιμάζονται καλύτερα για μελλοντικές πανδημίες, μετά την πανδημία της Covid-19 που κόστισε εκατομμύρια ζωές μεταξύ 2020 και 2022.

Ύστερα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, το νομικά δεσμευτικό αυτό σύμφωνο εγκρίθηκε στη Σύνοδο της Παγκόσμιας Υγειονομικής Συνέλευσης στη Γενεύη και έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τα μέλη του Οργανισμού.

Η συμφωνία θεωρείται ευρέως ως νίκη για τα κράτη-μέλη, σε μια περίοδο όπου διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ, έχουν δεχθεί πιέσεις λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.

«Η συμφωνία είναι μια νίκη για τη δημόσια υγεία, την επιστήμη και τη διεθνή συνεργασία. Θα διασφαλίσει πως θα μπορούμε συλλογικά να προστατεύουμε καλύτερα τον κόσμο από μελλοντικές απειλές πανδημιών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Τη Δευτέρα, η Σλοβακία προσπάθησε τελευταία στιγμή να μπλοκάρει τη συμφωνία ζητώντας ψηφοφορία, καθώς ο πρωθυπουργός της, που αμφιβάλλει για τα εμβόλια ενάντια στην Covid-19, ήθελε η χώρα του να μην αποδεχτεί τη συμφωνία.

Στην ψηφοφορία, 124 χώρες είπαν «ναι», καμία χώρα είπε «όχι», ενώ 11 χώρες, όπως η Πολωνία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και το Ιράν, αποφάσισαν να απέχουν.

Με πληροφορίες από NBC News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM