ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Απειλεί ξανά με φυλάκιση τους άστεγους στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ

Απειλεί - ξανά - με φυλάκιση τους άστεγους στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ Facebook Twitter
Άστεγοι στην Ουάσινγκτον απομακρύνονται από τις υπηρεσίες / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Η αμερικανική προεδρία απείλησε την Τρίτη με πρόστιμα και φυλάκιση άστεγους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πρόχειρους καταυλισμούς τους, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη επιχείρηση της αστυνομίας και την ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον.

«Στους άστεγους θα δοθεί η επιλογή να απομακρυνθούν από τα σημεία όπου διαμένουν και να μεταφερθούν σε καταφύγια, όπου θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης ή ψυχικής υγείας. Αν αρνηθούν, θα υπόκεινται σε πρόστιμα ή φυλάκιση», δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου, Κάρολαϊν Λέβιτ, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα, επικαλούμενος —κατά την εκτίμησή του— ανεξέλεγκτη αύξηση της εγκληματικότητας. Διέταξε την ανάπτυξη περίπου 800 μελών της Εθνοφρουράς και έθεσε την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό τον έλεγχο της υπουργού Δικαιοσύνης, Παμ Μπόντι, «μέχρι νεωτέρας».

Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μείωση και όχι αύξηση των εγκλημάτων στην πόλη. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ, αμφισβήτησε την εκδοχή του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι «οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου» και θυμίζοντας πως οι δείκτες εγκληματικότητας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Παρά τις ενστάσεις της, ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή και η αστυνομία θα συνεργαστούν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η υπουργός Δικαιοσύνης, Παμ Μπόντι, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ότι είχε «παραγωγική» συνάντηση με τη δήμαρχο την Τρίτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε ήδη από την Κυριακή προειδοποιήσει ότι όσοι άστεγοι δεν απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα «θα πάνε στη φυλακή». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, συνοδευόμενη από φωτογραφίες σκηνών σε δρόμους της Ουάσινγκτον, έγραψε: «Οι άστεγοι πρέπει να απομακρυνθούν ΑΜΕΣΩΣ. Θα σας βρούμε μέρη να μείνετε, αλλά ΜΑΚΡΙΑ από την πρωτεύουσα». Πρόσθεσε δε πως, όσοι εξ αυτών είναι —κατά την άποψή του— «εγκληματίες», «θα πάνε στη φυλακή, όπου ανήκουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Διεθνή / Ο Τραμπ θέτει την αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο και κινητοποιεί την Εθνοφρουρά

Η απόφαση προβλέπει την κινητοποίηση περίπου 800 ανδρών και γυναικών της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον, σε μία σειρά μέτρων για την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας 
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Διεθνή / Πώς μπορεί ο Τραμπ να κερδίσει στην Αλάσκα

Η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν για συνάντηση στην Αλάσκα προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς μια συμφωνία που θα ευνοεί τη Μόσχα μπορεί να αποδυναμώσει την Ουκρανία και τη δυτική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Διεθνή / Μελέτη: Το stalking αυξάνει έως και 70% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες

Η έρευνα, που διήρκεσε δύο δεκαετίες και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερες από 66.000 γυναίκες, καταγράφει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού σε όσες είχαν εμπειρία stalking
LIFO NEWSROOM
Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Διεθνή / Στην Ουάσινγκτον η εθνοφρουρά των ΗΠΑ: Τεθωρακισμένα σε κεντρικά σημεία και αξιοθέατα 

Αντιδράσεις από τη δήμαρχο της πόλης για την απόφαση Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας και να στείλει τον στρατό στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM