Παλαιστίνια ποιήτρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση από δικαστήριο του Ισραήλ για ένα ποίημα

Παλαιστίνια ποιήτρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση από δικαστήριο του Ισραήλ για ένα ποίημα Facebook Twitter
0

Σε πέντε μήνες φυλάκιση από ισραηλινό δικαστήριο καταδικάστηκε Παλαιστίνια ποιήτρια εξαιτίας ενός ποιήματος που είχε αναρτήσει ποίημα στα social media με θέμα τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

Η τελική καταδικαστική απόφαση πάρθηκε στις 31 Ιουλίου από τις δικαστικές αρχές του Ισραήλ με την αιτιολογία  πως το περί ου ο λόγος ποίημα με τίτλο «Αντισταθείτε, αδέρφια μου, αντισταθείτε», παρακινούσε τους συμπατριώτες της σε τρομοκρατικές ενέργειες. 

Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν η Dareen Tatour ανέβασε ένα βίντεο στο Facebook και το Youtube, όπου απεικονιζόταν η ίδια να απαγγέλλει το επίμαχο ποίημα στο οποίο μιλούσε για τις πολεμικές συρράξεις των δύο λαών. 

H Tatour συνελήφθη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έμεινε στη φυλακή για τρεις μήνες ενώ παρέμεινε υπό κατ' οίκον περιορισμό για τους επόμενους 16. 

Όλο αυτό το διάστημα τής απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε δημοσίευση κειμένων της. 

Και ενώ όλοι πίστεψαν πως η περιπέτεια της Dareen Tatour είχε τελειώσει, το δικαστήριο της Ναζαρέτ την καταδίκασε ξανά στις 3 Μαΐου 2018 σε 5 μήνες φυλάκιση, κατηγορώντας την πως υποστηρίζει τους τζιχαντιστές. 

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες, σημειώνοντας πως το ποίημά της δεν προτρέπει σε πράξεις βίας. 

Η Παλαιστίνια θα αρχίζει να εκτίει την ποινή της από τις 8 Αυγούστου. 

Όπως κατήγγειλε ο δικηγόρος της, Gaby Lasky, ενώ το δικαστήριο ήταν ικανοποιημένο με 5 μήνες φυλάκισης, οι ισραηλινές εισαγγελικές αρχές ζητούσαν η ποινή να φτάσει μέχρι και τους 26 μήνες. 

«Πιστεύουμε ότι η ποίηση δεν είναι έγκλημα γι αυτό και θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση» σημείωσε ο δικηγόρος. 

Ήταν ο ίδιος νομικός, μάλιστα, που είχε εκπροσωπήσει και την 17χρονη παλαιστίνια Ahed Tamimi, η οποία είχε χαστουκίσει Ισραηλινό στρατιώτη που πριν λίγο είχε πυροβολήσει εξ επαφής ξάδερφό της. 

Για την απόφαση του δικαστηρίου μίλησε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ, Ομάρ Σακίρ, δηλώνοντας πως δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει εύκολα με τις αρχές στη χώρα σήμερα. 

Λίγες μέρες, μάλιστα, μετά τη δίκη της Tatour, το Ισραήλ ανακάλεσε την άδεια εργασίας του με την κατηγορία πως προωθεί το μποϊκοτάζ εναντίον της χώρας. 

«Στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας μηνών να αποσιωπηθεί η κριτική του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ» παραδέχτηκε ο Ομάρ Σακίρ καταγγέλλοντας παράλληλα πως η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται την είσοδο σε αρκετούς ακτιβιστές από όλο τον κόσμο.

Για τη στήριξη της Dareen Tatour δημιουργήθηκε μια οργάνωση, η Poem on Trial, η οποία καλεί τον κόσμο να δημιουργήσει έργα τέχνης εμπνευσμένα από την περίπτωση της Παλαιστίνιας, τα οποία αργότερα θα δημοπρατηθούν και τα έσοδά τους θα διατεθούν για τον αγώνα της. 

Ήδη το ποίημα έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες μεταξύ αυτών και τα αγγλικά. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Με πληροφορίες από το hyperallergic.com

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / «Η ζημιά έχει γίνει»: Η πετρελαϊκή κρίση έχει αλλάξει οριστικά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Η πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο στο Ιράν επιταχύνει τη στροφή των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ να εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι βαθιές και μακροχρόνιες
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Aυστηρή προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: «Αν συνεχίσετε θα απαντήσουμε»

Το Ιράν τόνισε επίσης ότι διατηρεί τον έλεγχο της περιοχής των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τους αντιπάλους της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να πάρει τον έλεγχο της κοινωνίας μας»

Οι πρώτες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από το ξενοδοχείο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM