Όρμπαν: Να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας- To αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο

Όρμπαν: Να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας- Τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ζητά να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρι τον Δεκέμβριο και σύντομα θα ξεκινήσει μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα αυτό.

Σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, ο Όρμπαν κάλεσε τους υποστηρικτές του «να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα άρει τις κυρώσεις το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Nemzet, την ώρα που οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, το Fidesz ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, μια μέθοδο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση από το 2015 για να καταγγελθεί, για παράδειγμα, η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

Το ερωτηματολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι Ούγγροι πολίτες θα τους δώσει «την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους για το θέμα», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Μάτε Κότσις, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Δεν είναι φυσιολογικό οι κυρώσεις να αποφασίζονται αποκλειστικά από την ελίτ των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν, που επιδιώκει να διατηρήσει τους στενούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο, επικρίνει διαρκώς τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όπως λέει έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει καλπάζοντα πληθωρισμό και φοβάται ότι αυτόν τον χειμώνα θα παρουσιαστούν ελλείψεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο Όρμπαν ψήφισε υπέρ των προηγούμενων κυρώσεων αλλά πέτυχε να εξαιρεθεί η χώρα του σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο που λαμβάνει μέσω αγωγών ενώ διαπραγματεύτηκε και μια συμφωνία με τη ρωσική Gazprom για πρόσθετες παραδόσεις φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με αντικείμενο μια νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Πέτερ Σιγιάρτο είπε σε αυτή τη συνεδρίαση ότι η ενίσχυση των κυρώσεων «απλώς θα επιδείνωνε τις δυσκολίες».

«Η Ευρώπη υποφέρει περισσότερο από τη Ρωσία από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ζητώντας να εγκαταλειφθεί το σχέδιο επιβολής μιας όγδοης δέσμης μέτρων.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ