Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει πως οι δασμοί στην Κίνα δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο 145%

Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει πως οι δασμοί στην Κίνα δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο 145% Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι δασμοί στην Κίνα δεν πρόκειται επιστρέψουν στο 145% ακόμα και αν δεν επιτευχθεί μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως Κίνα και ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν δραστικά τους δασμούς στα προϊόντα εκατέρωθεν, αρχικά για μία περίοδο 90 ημερών, «σε μια απροσδόκητη εξέλιξη που έχει ενισχύσει τις παγκόσμιες αγορές», όπως επισημαίνει το CNN.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από ένα Σαββατοκύριακο μαραθωνίων εμπορικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας από αξιωματούχους των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, κατά τις οποίες και οι δύο πλευρές διακήρυτταν «ουσιαστική πρόοδο». 

Μέχρι τις 14 Μαΐου, οι ΗΠΑ θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς τους στα κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς της στις αμερικανικές εισαγωγές από 125% σε 10%.

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τους δασμούς 20% που είχαν προηγουμένως επιβληθεί με αφορμή ισχυρισμούς για τον ρόλο της Κίνας στη μεταφορά φαιντανύλης στην Αμερική. Θα διατηρήσουν επιπλέον τους δασμούς που ίσχυαν για συγκεκριμένα κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του αλουμινίου, πριν από τις αρχές Απριλίου.

Η Κίνα θα «αναστείλει ή θα καταργήσει επίσης τα μη δασμολογικά αντίμετρα» που έχει επιβάλει στις ΗΠΑ από τις 2 Απριλίου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα τον Απρίλιο ουσιαστικά εγκαθίδρυσαν εμπορικό εμπάργκο με έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αγαθών της Αμερικής. Η συμφωνία για την προσωρινή αναστολή των δασμών έχει οριστεί να αρχίσει την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM