Νόμπελ Ιατρικής σε δύο ερευνητές για την επαναστατική προσέγγισή τους στη θεραπεία του καρκίνου

Νόμπελ Ιατρικής σε δύο ερευνητές για την επαναστατική προσέγγισή τους στη θεραπεία του καρκίνου Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός επιστήμονας Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο κέρδισαν το φετινό Νόμπελ Ιατρικής για την επαναστατική προσέγγισή τους στη θεραπεία του καρκίνου.

Οι δύο ανοσολόγοι θα μοιραστούν το βραβείο των 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 871.700 ευρώ).


Το βραβείο απονεμήθηκε στους δύο ερευνητές για την ανακάλυψή τους ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να αξιοποιηθεί για μια «επίθεση» στα καρκινικά κύτταρα.

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως αναζητά και καταστρέφει τα μεταλλαγμένα κύτταρα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν εξελιγμένους τρόπους για να αποφύγουν τις επιθέσεις του, γεγονός που τους επιτρέπει να αναπτύσσονται. Πολλοί τύποι καρκίνου το πετυχαίνουν αυτό εντείνοντας την προσπάθεια ενός «μηχανισμού φρεναρίσματος» που κρατά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος υπό έλεγχο.

Η ανακάλυψη αλλάζει τις θεραπείες για τον καρκίνο και έχει οδηγήσει σε μια νέα κατηγορία φαρμάκων που λειτουργούν με την απενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού, ωθώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Τα φάρμακα έχουν σημαντικές παρενέργειες, αλλά έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά, σε ορισμένες περιπτώσεις και εναντίον καρκίνων τελευταίου σταδίου, που προηγουμένως δεν επιδέχονταν θεραπεία.

«Το ονειρευόμουν, αλλά δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιηθεί. Μου φαινόταν υπερβολικά σπουδαίο» δήλωσε ο 70χρονος Τζέιμς Π. Αλισον του Κέντρου για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Θα συνεχίσω την έρευνά μου... ώστε η ανοσοθεραπεία να σώσει περισσότερους ασθενείς από ποτέ» δήλωσε από την πλευρά του ο Τασούκου Χόνζο, 76 ετών, του Πανεπιστημίου του Κιότο.

Οι δύο επιστήμονες είχαν λάβει από κοινού το 2014 το βραβείο Tang, που θεωρείται η ασιατική εκδοχή του Νόμπελ.

Η επιτροπή του Νόμπελ θα ανακοινώσει αύριο το βραβείο της Φυσικής, την Τετάρτη της Χημείας και την Πέμπτη της Οικονομίας.


Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν θα ανακοινωθεί φέτος για πρώτη φορά από το 1949, εξαιτίας εσωτερικών ερίδων στην Επιτροπή και της αποχώρησης σειράς μελών που κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία της.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM