Ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ έπληξε σήμερα περιοχές της Τσεχίας, διακόπτοντας προσωρινά τα δρομολόγια του μετρό στην πρωτεύουσα Πράγα. Οι αρχές αποδίδουν τη διακοπή ρεύματος σε τεχνική βλάβη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια.
Το περιστατικό έρχεται να εντείνει τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης, μετά το εκτεταμένο μπλακ άουτ στην Ισπανία τον Απρίλιο, που άφησε χωρίς ρεύμα για ώρες την Ιβηρική Χερσόνησο, αλλά και την πυρκαγιά που προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου τον Μάρτιο.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει διακοπή ρεύματος που επηρεάζει μεγάλο μέρος της Τσεχίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χάνα Κλιμόνα, εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου CEPS.
🇨🇿🚨 BREAKING: MASSIVE BLACKOUT HITS CZECH REPUBLIC
— Inside the conflict (@Muhamma22474285) July 4, 2025
Power outage cripples Prague — metro, trams & ATMs down ⚠️
Hundreds stuck in elevators.
Other cities hit: Mladá Boleslav, Ústí nad Labem, Hradec Králové.
Airport remains operational ✈️
Cause still unknown.#CzechRepublic… pic.twitter.com/X6VxcRtK0o
Η CEPS ανακοίνωσε αργότερα ότι πέντε από τους οκτώ υποσταθμούς που είχαν επηρεαστεί έχουν τεθεί ξανά σε λειτουργία, όπως και οι υποσταθμοί που τροφοδοτούν με ρεύμα την Πράγα. Παράλληλα, συνεχίζεται η διερεύνηση των αιτιών της βλάβης.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανές», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν επανέλαβε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη διακοπή ρεύματος με κυβερνοεπίθεση ή τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.
Η τσεχική αστυνομία επιβεβαίωσε σε ανάρτησή της στο X ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία που να δείχνει εμπλοκή κακόβουλης ενέργειας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Μάρτιν Κούπκα, πέντε από τις 14 επαρχίες της χώρας επηρεάζονται, ενώ σε κάποιες γραμμές οι σιδηροδρομικές συνδέσεις έχουν διακοπεί. Η CEPS ανέφερε ότι «μέρος του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έμεινε χωρίς τάση» και ότι η βλάβη ξεκίνησε από τμήματα του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν και άλλες περιοχές της χώρας, προκαλώντας προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες και εγκλωβισμούς ατόμων σε ανελκυστήρες στην Πράγα και την κεντρική Βοημία. Η Πολωνία, πάντως, δεν επηρεάστηκε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολωνικού διαχειριστή δικτύου PSE στο Reuters.