Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τον Λίβανο μέχρι την Κυριακή, κατά παράβαση της κατάπαυσης πυρός

Το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τον Λίβανο μέχρι την Κυριακή, κατά παράβαση της κατάπαυσης πυρός Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός της δεν θα αποσυρθεί από τον Λίβανο μέχρι την προθεσμία της Κυριακής, παραβιάζοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στις πολύμηνες συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ αναμενόταν να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της κατάπαυσης πυρός, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι ορισμένες δυνάμεις της θα παραμείνουν στον νότιο Λίβανο, κατηγορώντας τον Λίβανο ότι δεν τήρησε το δικό του μέρος της συμφωνίας. «Η απόσυρση των IDF εξαρτάται από την ανάπτυξη του λιβανέζικου στρατού στον νότιο Λίβανο. Δεδομένου ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από τον Λίβανο, η διαδικασία σταδιακής απόσυρσης θα συνεχιστεί, σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου, τόσο οι δυνάμεις του Ισραήλ όσο και οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ συμφώνησαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο έως τις 26 Ιανουαρίου, το τέλος της περιόδου των 60 ημερών που προβλέπει η συμφωνία. Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε χθες, Πέμπτη (23/1), ότι εάν ο ισραηλινός στρατός παραμείνει στον Λίβανο μετά την Κυριακή 26 Ιανουαρίο, αυτό θα θεωρηθεί «θρασύτατη παραβίαση της συμφωνίας».

Το Ισραήλ ζητά από τον Τραμπ να παραμείνει στον Λίβανο για 30 επιπλέον μέρες

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νότιο Λίβανο την 1η Οκτωβρίου - το αποκορύφωμα μιας πολυετούς σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, η οποία επιτέθηκε σε έδαφος που ελέγχεται από το Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση είπε στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ήθελε τα ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν στο Λίβανο για τουλάχιστον 30 επιπλέον ημέρες, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης για να συζητήσει το θέμα.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Τραμπ έχει απαντήσει στο αίτημα του Ισραήλ ή το έχει μεταφέρει στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Ο απεσταλμένος του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν μεσολάβησε για τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν. Σε δήλωσή του, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας φάνηκε να υπονοεί ότι το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι εύπλαστο.

Ο Μάικλ Χέρτσογκ, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι η προθεσμία των 60 ημερών που ορίζεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου «δεν είναι χαραγμένη σε πέτρα». «Βρισκόμαστε επί του παρόντος σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να παρατείνουμε τη διάρκεια του χρόνου που απαιτείται για να αναπτυχθεί ο στρατός του Λιβάνου και να εκπληρώσει τα καθήκοντά του σύμφωνα με τη συμφωνία. Υπάρχει κατανόηση στην επερχόμενη κυβέρνηση για το ποιες είναι οι ανάγκες ασφαλείας μας και ποια είναι η θέση μας και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συνεννόηση και σε αυτό το θέμα», δήλωσε.

«Θετική πορεία» βλέπουν οι ΗΠΑ

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν εικασίες στο Ισραήλ ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, με την ακριβή κατάσταση στο νότιο Λίβανο να είναι αδιαφανής.

Ο ισραηλινός στρατός έχει περάσει αυτούς τους τελευταίους μήνες της κατάπαυσης του πυρός καταστρέφοντας πυρετωδώς τα όπλα και τις στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ και ισοπεδώνοντας αρκετά λιβανέζικα χωριά κοντά στα σύνορα. Η στρατιωτική στάση της Χεζμπολάχ είναι επίσης ασαφής. Η πιο ξεκάθαρη εικόνα έχει δοθεί από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ παρακολουθεί την εκεχειρία.

Ο αμερικανός υποστράτηγος Τζάσπερ Τζέφερς, ο οποίος ηγείται της αμερικανικής προσπάθειας, δήλωσε μετά από ένα ταξίδι στο νότιο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα ότι οι εμπόλεμες πλευρές βρίσκονταν «σε μια πολύ θετική πορεία για τη συνέχιση της αποχώρησης των IDF όπως είχε προγραμματιστεί».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM