Γάζα: Αυτοί είναι οι επόμενοι ισραηλινοί όμηροι που πρόκειται να απελευθερώσει η Χαμάς

Γάζα: Αυτοί είναι οι επόμενοι ισραηλινοί όμηροι που πρόκειται να απελευθερώσει η Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η Χαμάς κατονόμασε τέσσερις ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Λέει ότι πρόκειται για τους στρατιώτες Karina Ariev, Daniella Gilboa, Naama Levy και Liri Albag.

Θα απελευθερωθούν ως αντάλλαγμα για 180 Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ. Θα είναι η δεύτερη ανταλλαγή από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την περασμένη Κυριακή. Κατά την πρώτη ανταλλαγή απελευθερώθηκαν τρεις όμηροι και 90 κρατούμενοι.

Η κατάπαυση του πυρός σταμάτησε τον πόλεμο που ξεκίνησε όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι. Περισσότεροι από 47.200 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Η Χαμάς αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες για τους υπόλοιπους 26 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν τις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται η οικογένεια Μπίμπας - δύο γονείς και δύο παιδιά, το ένα εκ των οποίων, ο Κφίρ, ήταν 10 μηνών όταν αιχμαλωτίστηκε και είναι ο νεότερος όμηρος. Δεν είναι σαφές αν οι πληροφορίες αυτές θα περιλαμβάνουν τα ονόματα ή μόνο τον αριθμό των ομήρων. Οι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν ανήκουν σε μια πιο σοβαρή κατηγορία από εκείνους που απελευθερώθηκαν κατά την πρώτη ανταλλαγή. Θα περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν σκοτώσει, ορισμένοι από τους οποίους εκτίουν ποινές άνω των 15 ετών. Το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν θα απελευθερωθεί κανείς που συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε μετά από μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια, με το δεύτερο στάδιο να αναμένεται να ξεκινήσει έξι εβδομάδες μετά την εκεχειρία. Περίπου 1.900 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου σε αντάλλαγμα για 33 ομήρους. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν επίσης να αποσύρονται από θέσεις στη Γάζα και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις περιοχές από τις οποίες είχαν φύγει ή εξαναγκαστεί να φύγουν.

Η κατάπαυση του πυρός πιθανόν να οδηγήσει σε μόνιμο τέλος του πολέμου στη Γάζα.

Ενενήντα ένας όμηροι που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Πενήντα επτά από αυτούς θεωρείται από το Ισραήλ ότι είναι ακόμη ζωντανοί. Τρεις άλλοι -εκ των οποίων οι δύο είναι ζωντανοί- κρατούνται εδώ και μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM