Η Ουκρανία ζητά προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ: «Κίνδυνος» διαρροής ραδιενέργειας

Η Ουκρανία ζητά προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ: «Κίνδυνος» διαρροής ραδιενέργειας Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ASSOCIATED PRESS
0

Δραματική έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία απευθύνει στη Ρωσία, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, προκειμένου να επιτραπούν οι εργασίες για την αποκατάταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

Μάλιστα, προειδοποίησε πως στην περίπτωση που συνεχιστεί η διακοπή στο ρεύμα είναι πιθανό να σημειωθεί διαρροή ραδιενέργειας.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, σημείωσε πως έχει διακοπεί «πλήρως» η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας, εξαιτίας ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.

Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών των Ρώσων. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ