Η διαμάχη Βόρειας και Νότιας Κορέας μεταφέρεται στην Ουκρανία

Σεούλ: «Δεν αποκλείεται να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία» δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα του «δεν αποκλείεται» να στείλει πυρομαχικά και όπλα στην Ουκρανία, καθώς οι όλο και πιο στενές σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία κορυφώθηκαν με την ένταξη χιλιάδων Βορειοκορεατών στα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ Γιολ, ήταν αρκετά ξεκάθαρος για τις προθέσεις της Σεούλ, η οποία τώρα σκέφτεται να άρει τους περιορισμούς που επί του παρόντος δεν της επιτρέπουν την αποστολή πυρομαχικών σε εμπόλεμες ζώνες.

«Τώρα, ανάλογα με το επίπεδο της βορειοκορεατικής εμπλοκής, θα προσαρμόσουμε σταδιακά τη στρατηγική υποστήριξής μας σε φάσεις», δήλωσε ο Γιουν, προτού συμπληρώσει: «Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο παροχής όπλων».

Τον τελευταίο μήνα έχουν φουντώσει οι αναφορές για την παρουσία Βορειοκορεατών στα Ρωσικά στρατεύματα, με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν την εμπλοκή τους στο πεδίο στην Ουκρανία.

Προηγουμένως, η Νότια Κορέα είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να αποστείλει όπλα. Κάποια μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν πέρυσι ότι η Σεούλ μετέφερε κρυφά βλήματα πυροβολικού στο μέτωπο μέσω των ΗΠΑ, κάτι που η Σεούλ αρνείται κατηγορηματικά.

Η συνύπαρξη με την Βόρεια Κορέα και τον απολυταρχικό και πολεμοχαρή ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σημαίνει ότι η Νότια Κορέα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ανεπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, καθιστώντας την σημαντικό εξαγωγέα όπλων.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια οπλικά συστήματα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια των Ουκρανών πολεμιστών, αν και ο Γιουν σχολίασε τα «αμυντικά όπλα» θα αποτελέσουν προτεραιότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Kyiv Independent, επικαλούμενη εμπειρογνώμονες, η Νότια Κορέα διαθέτει 3,4 εκατομμύρια βλήματα των 105 χιλιοστών, τα οποία είναι συμβατά με ορισμένα πυροβόλα της Ουκρανίας και άρα θα μπορούσαν να έχουν σημανίτικό αντίκτυπο στις εξελίξεις.

Ενδεικτικά, ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι απλώς και μόνο η διατήρηση του μετώπου έναντι των ρωσικών δυνάμεων απαιτεί 75.000 βλήματα το μήνα. Συγκριτικά, τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν πολύ ευκολότερη πρόσβαση σε πυρομαχικά, με τα μισά περίπου να παρέχονται πιθανότατα από τη Βόρεια Κορέα.

Με πληροφορίες από Kyiv Independent


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NYT: Ξεκίνησαν οι πρώτες μάχες ανάμεσα σε Ουρανούς και Βορειοκορεάτες που πολεμούν για τη Ρωσία

Διεθνή / Συγκρούσεις στρατιωτών της Βόρειας Κορέας με Ουκρανούς στο Κουρσκ της Ρωσίας

Οι New York Times επικαλούνται αμερικανικές και ουκρανικές πηγές, που λένε ότι Βορειοκορεάτες στρατώτες που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας έχουν σκοτωθεί σε μάχες με ουκρανικά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM