Η Βόρεια Κορέα αποκόπτει όλους τους δρόμους προς τη Νότια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως αποκόβει σήμερα όλους τους δρόμους προς τη Νότια Κορέα Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Η Βόρεια Κορέα αποκόπτει από σήμερα τόσο την οδική όσο και τη σιδηροδρομική πρόσβαση στη Νότια Κορέα, σε μια προσπάθεια να «διαχωρίσει εντελώς» τις δύο χώρες.

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποκλείσει μόνιμα τα νότια σύνορα της χώρας αλλά και να οχυρώσει περιοχές στην βόρεια πλευρά της κορεατικής χερσονήσου.
Περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «μέτρο αυτοάμυνας για την παρεμπόδιση του πολέμου», υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απάντηση στις πολεμικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα και στη συχνή παρουσία αμερικανικών πυρηνικών μέσων στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την κλιμάκωση της εχθρότητας, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και χρόνια. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Νότια Κορέα απαιτεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) να λάβουν πιο αποφασιστικά και ισχυρότερα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστούν πιο αξιόπιστα την εθνική ασφάλεια», ανέφερε ο στρατός της Βόρειας Κορέας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από το κρατικό μέσο ενημέρωσης KCNA.

Σημειώνεται πως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι που οδηγούν από τη Βόρεια Κορέα στη Νότια, χρησιμοποιούνται σπάνια και έχουν διαλυθεί σταδιακά από τις βορειοκορεατικές αρχές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια σειρά από περιστατικά που έχουν δυναμιτίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τα περιστατικά αυτά κυμαίνονταν από πυραυλικές δοκιμές έως εκατοντάδες μπαλόνια σκουπιδιών που στάλθηκαν στην Νότια από τη Βόρεια Κορέα. Στις αρχές του 2023, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε ξεκάθαρο πως δεν επιδιώκει πλέον την επανένωση των δύο χωρών, εγείροντας ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επαναληφθεί στην κορεατική χερσόνησο.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε ορισμένα περιεχόμενα του Συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητο να διαγραφούν από το σύνταγμα εκφράσεις όπως «βόρειο μισό» και «ανεξαρτησία, ειρηνική επανένωση και μεγάλη εθνική ενότητα» δήλωσε σε συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης (SPA) της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο.

Ωστόσο ενώ αρκετοί θεώρησαν πως η Πιονγκγιάνγκ θα έκανε συνταγματικές τροποποιήσεις στην πολιτική ενοποίησης και στα σύνορα, δεν δημοσιοποιήθηκαν τέτοιες αλλαγές. Τέλος, δεν είναι σαφές αν η απόφαση της Βόρειας Κορέας να διακόψει όλους τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους, ήταν αποτέλεσμα των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου της SPA.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Crans-Montana: Σε σοκ οι οικογένειες των θυμάτων μετά την είδηση ότι μπαρ δεν είχε ελεγχθεί για χρόνια

Διεθνή / Crans-Montana: Σε σοκ οι οικογένειες των θυμάτων μετά την είδηση ότι μπαρ δεν είχε ελεγχθεί για χρόνια

Δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες κάλεσαν τις ελβετικές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για την τραγωδία στο ελβετικό τουριστικό θέρετρο
THE LIFO TEAM
Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM