Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να στηρίξει την Ουκρανία λόγω Βόρειας Κορέας

Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να στηρίξει την Ουκρανία λόγω Βόρειας Κορέας Facebook Twitter
Στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα / φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιέολ ζυγίζει τις επιλογές του, ως απάντηση στην ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στο μέτωπο και φαίνεται να σκέφτεται να προχωρήσει σε απευθείας παροχή όπλων στην Ουκρανία, πράγμα που θα επιφέρει αλλαγή στη σύγκρουση.

Η Νότια Κορέα είχε προηγουμένως αντισταθεί στις εκκλήσεις των δυτικών συμμάχων να εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού της, προτιμώντας να συνεισφέρει στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου μέσω μη θανατηφόρου βοήθειας. Ωστόσο, η ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, μία δύναμη την οποία οι Αμερικανοί υπολογίζουν σε 8.000 στρατιώτες, αλλάζει αυτόν τον υπολογισμό, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες.

Ο Γιουν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι στη Σεούλ έχουν περιγράψει την άμεση συμμετοχή της Πιονγκγιάνγκ στη σύγκρουση ως απειλή για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας, γιατί προσφέρει στους στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πολύτιμη εμπειρία στο πεδίο της μάχης. Φοβούνται επίσης ότι η Μόσχα μπορεί να μοιραστεί εξελιγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες με αντάλλαγμα την υποστήριξη της Πιονγκγιάνγκ. Ο Γιουν έχει ορκιστεί να μην «μείνει με σταυρωμένα χέρια» αναφορικά με την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας. Το γραφείο του επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Σεούλ σκόπευε να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουκρανία για να παρακολουθεί τις βορειοκορεατικές δυνάμεις.

Αλλά η προοπτική άμεσης προμήθειας όπλων στην Ουκρανία βρήκε σθεναρή αντίσταση στην αριστερή αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας, η οποία κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και κατηγορεί τη σκληρή στάση της κυβέρνησης Γιουν έναντι της Βόρειας Κορέας για το γεγονός ότι έχει σπρώξει την Πιονγκγιάνγκ στην αγκαλιά της Μόσχας. «[Ο οπλισμός της Ουκρανίας] είναι μια απίστευτα επικίνδυνη ιδέα που αντιμετωπίζει τις ζωές των ανθρώπων σαν πιόνια σε μια παρτίδα σκακιού», είπε η Παρκ Τσαν-ντάε, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, σε μια συγκέντρωση του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η Νότια Κορέα δεν είχε άμεσο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του πολέμου. Ο Γιουν «δεν θα έπρεπε να εμπλέξει τη Νότια Κορέα σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Βόρεια Κορέα... σε μια μακρινή χώρα», είπε η Παρκ, προσθέτοντας ότι η εμβάθυνση της εμπλοκής της Σεούλ «θα κινδύνευε να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο».

«Η υποστήριξη της Νότιας Κορέας για την Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει το ρεύμα σε ολόκληρη τη σύγκρουση», δήλωσε ο Χένρι Χάγκαρντ, ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων WestExec Advisors που υπηρέτησε ως υπουργός-σύμβουλος για πολιτικές υποθέσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ μεταξύ 2021 και 2023. «Οι κορεατικές εταιρείες όχι μόνο κατασκευάζουν οπλισμούς παγκόσμιας κλάσης προσαρμοσμένα στα μέτρα τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά έχουν επίσης την ικανότητα παραγωγής που θα τους επιτρέψει να παραδώσουν βασικά όπλα με ταχύτητα που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά όταν χρειάζεται περισσότερο», πρόσθεσε.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης με έδρα τη Σεούλ είπε ότι η θέση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας σχετικά με τις προμήθειες όπλων «έχει μετακινηθεί» μετά την ανάπτυξη στρατεμάτων της Βόρειας Κορέας, «αλλά πολύ, πολύ προσεκτικά», σημειώνοντας ότι η Σεούλ είναι πιθανό να περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ πριν αποφασίσει στο επόμενο βήμα της. Ο Ζεονγκμιν Κιμ είπε ότι η κυβέρνηση Γιουν φαίνεται να ετοιμάζεται να υποστηρίξει ότι η παροχή θανατηφόρου βοήθειας δεν απαιτεί την υποστήριξη του κοινοβουλίου και δεν θα παραβιάζει τον νόμο περί εξωτερικού εμπορίου, με το σκεπτικό ότι ο οπλισμός της Ουκρανίας θα συνέβαλε στη διεθνή ειρήνη βοηθώντας να τερματιστεί ο πόλεμος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM