Σεούλ: Βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία

Βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκαλύπτουν η Σεούλ και το Κίεβο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Στρατιωτικοί μηχανικοί από την Βόρεια Κορέα συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν το Κίεβο και η Σέουλ. 

Επιπλέον, υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Βορειοκορεατών που έχασαν την ζωή τους σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη

Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχουν δεκάδες Βορειοκορεάτες στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων που υποστηρίζουν συστήματα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων KN-23, που παράγονται στην Πιονγιάνγκ και χτυπούν στόχους στην Ουκρανία.

Στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο Ρώσος ηγέτης Βλάντιμιρ Πούτιν έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ στον κληρονομικό ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Τον Ιούνιο, μάλιστα, τα δύο κράτη υπέγραψαν μια νέα συμφωνία που περιλαμβάνει όρκο αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση που οποιαδήποτε από τις δύο χώρες αντιμετωπίσει «επίθεση», σε ένα σύμφωνο που συνήφθη καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις με τη Δύση. 

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν επισκέψεις στις πρωτεύουσες των κρατών που ηγούνται και ανακοίνωσαν μία «μακρά στρατηγική συνεργασία». Αυτή η συμμαχία φαίνεται πώς έχει ήδη αποδώσει καρπούς για τις δύο χώρες, καθώς οι αποστολές πυρομαχικών από την Πιονγιάνγκ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα κέρδη των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, το περασμένο καλοκαίρι. 

Όμως φαίνεται πως η Βόρεια Κορέα δεν στέλνει μόνο όπλα στο Ουκρανικό μέτωπο. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Σεούλ και του Κιέβου, Βορειοκορεάτες βρέθηκαν ανάμεσα στους νεκρούς από Ουκρανικό πυραυλικό χτύπημα στο κατεχόμενο από τους Ρώσους Ντόνεντσκ, την προηγούμενη εβδομάδα. Το κατά πόσο επρόκειτο για μηχανικούς ή στρατιώτες παραμένει άγνωστο. 

Κατά την διάρκεια του πολέμου, στα ρωσικά στρατεύματα έχουν ενταχθεί μισθοφόροι διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό για να υποστηρίξει τον πόλεμο του Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, όμως, ο υπουργός Άμυνας της Χώρας, Κιμ Γονγκ-Χιουν, δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα να πολεμούσαν μαζί με τους Ρώσους και για αυτό εντοπίστηκαν οι σοροί τους στο σημείο της έκρηξης στο Ντόνετσκ.  

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο Ουκρανός αξιωματούχος Αντρέι Κοβαλένκο, που αποκάλυψε στο Telegram ότι Βορειοκορεάτες έχουν χάσει την ζωή τους στην Ρωσία. Ο Κοβαλένκο είναι επικεφαλής του Ουκρανικού κέντρου για την αντιμετώπιση Παραπληροφόρησης. 

Για την Βόρεια Κορέα, ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά μία μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της στην πράξη, αλλά και μία σημαντική πηγή εμπειρίας για το στρατιωτικό προσωπικό της. Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ καταφέρνει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο για έναν από τους πιο ισχυρούς εταίρους της στην διεθνή αρένα. 

«Η Βόρεια Κορέα, που έχει στείλει στην Ρωσία πολλά πυρομαχικά και πυραύλους, θέλει να αποκτήσει εμπειρία στην χρήση διαφορετικών όπλων και γενικότερα να μάθει περισσότερα για τις συνθήκες στο μέτωπο» λέει ο  Lim Eul-chul, καθηγητής στο Institute for Far Eastern Studies in Seoul. 

«Είναι πιθανό αυτή να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αποστολή Βορειοκορεατών στρατιωτών, το να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες και στρατιωτική εκπαίδευση», δήλωσε.

Υπολογίζεται ότι περίπου τα μισά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιήθηκαν στο πεδίο από την Ρωσία προήλθαν από την Πιονγιάνγκ, ενώ έχει επιβεβαιωθεί και η χρήση των βαλλιστικών πυραύλων KN-23. 

Βέβαια, παρά τις δημόσιες εμφανίσεις και τις ανταλλαγές δώρων ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, επισήμως τα δύο κράτη αρνούνται οποιαδήποτε αποστολή πολεμικού υλικού. 

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τις αναφορές για την παρουσία Βορειοκορεατών στα στρατεύματα τους ως «μερικά ακόμη fake news».

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM