Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία Facebook Twitter
0

Ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επέστρεψε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες και αριστοκράτες που του είχαν δανείσει χρήματα για να αποπληρώσει μια βαριά φορολογική οφειλή προς το ισπανικό κράτος.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας El Mundo, ο 87χρονος πρώην μονάρχης κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος χάρη σε έσοδα που απέκτησε από τη διαμονή του στο Αμπού Ντάμπι, όπου ζει από το 2020 σε ιδιότυπη εξορία.

Πηγές κοντά στον Χουάν Κάρλος αναφέρουν ότι σημαντικό μέρος των εσόδων του προήλθε από την πώληση των δικαιωμάτων για τηλεοπτικά βιογραφικά ντοκιμαντέρ, καθώς και από εμπορικές συμφωνίες με ιδιώτες και εταιρείες. Χωρίς επίσημο κρατικό επίδομα και με διαλυμένες σχέσεις με το ισπανικό Παλάτι, ο πρώην βασιλιάς είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν υποχρεώθηκε το 2021 να τακτοποιήσει φορολογικά θέματα που σχετίζονταν με δαπάνες και δώρα που δεν είχαν δηλωθεί.

Η τακτοποίηση των 4,4 εκατ. ευρώ και οι δωρεές

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Χουάν Κάρλος είχε προχωρήσει σε εθελοντικό συμβιβασμό με τη Φορολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, πληρώνοντας περίπου 4,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, για πτήσεις που είχαν οργανωθεί από ίδρυμα με έδρα το Λιχτενστάιν. Είχε επίσης καταβάλει 680.000 ευρώ για αδήλωτα δώρα από Μεξικανό επιχειρηματία. Για να αποφύγει νέες διώξεις, οι σύμβουλοί του τού πρότειναν να στραφεί σε «έμπιστους» επιχειρηματίες και φίλους για άμεσα δάνεια.

Περίπου δώδεκα άτομα φέρεται να ανταποκρίθηκαν στην κλήση, επιλέγοντας να παραμείνουν ανώνυμα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την El Mundo, βρίσκονται τόσο επιχειρηματίες όσο και ευγενείς. Ο Χουάν Κάρλος φρόντισε πλέον να τους αποπληρώσει πλήρως, αποκαθιστώντας έτσι και την προσωπική του αξιοπιστία.

Μακριά από τη Μαδρίτη, χωρίς φορολογικά βάρη

Ο πρώην μονάρχης έχει μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία εκτός Ισπανίας, γεγονός που τον απαλλάσσει από περαιτέρω ελέγχους ή υποχρεώσεις προς την ισπανική εφορία. Την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, συμπληρώνει πέντε χρόνια διαμονής στο Αμπού Ντάμπι, σε μία περίοδο κατά την οποία το όνομά του συνέχισε να απασχολεί τα ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ – όχι για βασιλικές τελετές, αλλά για εξορίες, μυστικά παιδιά και πολυτελή πάρτι.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM