Η Αυστραλία ενέκρινε τη Δευτέρα το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού αλλά προειδοποίησε για τα διεθνή προβλήματα στην παραγωγής της AstraZeneca.

 

Ο ιατρικός ρυθμιστής της χώρας ήταν ένας από τους πρώτους στον κόσμο που ολοκλήρωσε την συνολική έγκριση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι ήταν ένας χρόνος πριν, τότε που εντοπίστηκε το πρώτο τοπικό κρούσμα του κορωνοϊού.

 

Ο εμβολιασμός ομάδων προτεραιότητας με το εμβόλιο Pfizer αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου σε 80.000 δόσεις την εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ σε δημοσιογράφους.

 

Η ενημέρωση για την κυκλοφορία του εμβολίου στην Αυστραλία έρχεται μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca Plc στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή ότι θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της στο μπλοκ κατά 60% το πρώτο τρίμηνο λόγω προβλημάτων παραγωγής.

 

Σύμφωνα με τον Χαντ, η AstraZeneca είχε ενημερώσει την Αυστραλία ότι η εταιρεία «είχε μια σημαντική αναστάτωση στον εφοδιασμό και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο μέρος της διεθνούς (διανομής) AstraZeneca τον Μάρτιο όσο είχε υποσχεθεί (η εταιρεία) προηγουμένως».

 

Το εμβόλιο της  AstraZeneca ωστόσο, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Αυστραλία. Η εγχώρια προμήθεια του εμβολίου της AstraZeneca αναμένεται τον Μάρτιο, νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σε 1 εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα.

 

Η Αυστραλία έχει θέσει ως στόχο 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως τον Απρίλιο. Έχει επίσης δεσμευτεί να παρέχει εμβόλια σε χώρες των νησιών του Ειρηνικού σε μεταγενέστερο χρονοδιάγραμμα.

 

Το προσωπικό της καραντίνας και των συνόρων, οι υπάλληλοι υγείας και το προσωπικό φροντίδας ηλικιωμένων και οι ένοικοι γηροκομείων θα είναι η πρώτη ομάδα που θα λάβει τα εμβόλια.

 

Τις τελευταίες επτά ημέρες δεν υπήρξαν νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα της Αυστραλίας και δεν υπάρχουν Αυστραλοί με κορωνοϊό σε μονάδες εντατικής. 

 

Για να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα παραμείνει καθαρή, η Αυστραλία τη Δευτέρα ανέστειλε ξαφνικά τις ταξιδιωτικές συνδέσεις με τη Νέα Ζηλανδία για 72 ώρες και διέταξε όλους εκείνους που είχαν φτάσει από τις 14 Ιανουαρίου να απομονωθούν και να κάνουν τεστ κατά του κορωνοϊού, καθώς η Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα μετά από μήνες.

 

Η Αυστραλία είχε κάτι λιγότερο από 28.800 κρούσματα τον τελευταίο χρόνο, τη συντριπτική πλειοψηφία στην πολιτεία Βικτώριας και 909 θανάτους.

 

Με πληροφορ;iες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr