Γιούνκερ: Έλεγα στον Καραμανλή πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα - Ο Τσίπρας δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα

Γιούνκερ: Έλεγα στον Καραμανλή πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα - Ο Τσίπρας δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα Facebook Twitter
EPA
4

Αποκαλύψεις για non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ενδεχόμενο Grexit και τη θετική στάση της Μέρκελ, τα γεγονότα του 2015, αλλά και τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει πριν την κρίση έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα... Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β "μην ανησυχείτε" τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».

«Οπότε», συνέχισε, «δεν τάχθηκα ποτέ υπέρ ενός Plan Β, όμως κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι' αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα είναι κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν... Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν».

«Η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο»

«Μερικές φόρες η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» τόνισε ο κ. Γιούνκερ. «Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα» επεσήμανε.

Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε επίσης ότι η «Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο... Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι άλλοι...»

«Διαπίστωσα το πρόβλημα κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή»

O  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι συνειδητοποίησε το πρόβλημα της Ελλάδας κατά τη διακυβέρνηση Καραμανλή. «Γιατί τότε ανακάλυψα όντας πρόεδρος του Eurogroup ότι κάτι κακό δυστυχώς συνέβαινε για την Ελλάδα. Όμως η πολιτική τάξη στην Ελλάδα δεν το είχε συνειδητοποιήσει». 

«Πάντα του έλεγα (του Κώστα Καραμανλή) "Άκου, η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά τηςό σον αφορά στο δημόσιο χρέος, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει". Και συνέχισα και με τον Γιώργο Παπανδρέου που ήταν πολύ καλός μου φίλος και αργότερα με τον Αντώνη Σαμαρά και μετά με τον Τσίπρα. Πάντα είχα το ίδιο μήνυμα για κάθε Έλληνα πρωθυπουργό. Μερικές φορές είχαν την εντύπωση ότι ήμουν ο μόνος που γνώριζε το ελληνικό πρόβλημα. Όμως είχα την αίσθηση ότι υπήρχε κάτι στον ορίζοντα το οποίο έπρεπε να το διαχειριστεί η ελληνική πλευρά, αλλιώς θα κατέληγε σε ευρωκρίση».

Στην ερώτηση αν πιστεύει πως το κλίμα στην Ελλάδα θα είχε αντιστραφεί αν ο Γιώργος Παπανδρέου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πάντα το ίδιο. Αλλάζετε κυβερνήσεις επειδή τα κόμματα πιστεύουν πως θα τα πάνε καλύτερα από τους προηγούμενους και δεν υπήρχε αντικειμενική μετάβαση εκείνη τη περίοδο, μεταξύ των κυβερνήσεων. Η ΝΔ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν χειρότερο από αυτούς. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε η ΝΔ. Ήταν πάντα περίεργη η κατάσταση. Βελτιώθηκε έκτοτε επειδή υπάρχει ολοκληρωτική αντίθεση, ολοκληρωτική πόλωση. Μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς στην Ελλάδα. Κάποιες φορές είχαν την εντύπωση -δεν θέλω να κατηγορήσω τα κόμματα γι'αυτό- επειδή στην Ελλάδα αυτό μοιάζει φυσιολογικό, ότι δεν ήταν τόσο υπεύθυνοι για να κατανοήσουν το συμφέρον της χώρας τους αλλά των κομμάτων τους. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά».

«Εγώ δεν ήμουν ποτέ μεταξύ αυτών που ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα»

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ευγενείς ανθρώπους. Η Ελλάδα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σωστά εκείνη την εποχή, επειδή πολλοί άνθρωποι στη Δύση, στην αυτοαποκαλούμενη ορθόδοξη Βόρεια Ευρώπη, είχαν μια άποψη ότι οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, καθώς η διαφθορά είναι πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Όμως οι κανονικοί άνθρωποι είναι ευγενείς άνθρωποι. Και όλη μου η προσέγγιση για την Ελλάδα ήταν να προσπαθήσουμε να δείξουμε περισσότερη κατανόηση για το τί συνέβαινε στη καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Και άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο φερόμουν στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, που είναι ευγενείς άνθρωποι και ο ρόλος τους στην ευρωπαϊκή ιστορία, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω, έπαιξαν μεγάλο ρόλο», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Τίποτα από αυτά που είμαστε, είναι δυνατά χωρίς τους Έλληνες, που ήταν, και σε ένα βαθμό όπως είναι τώρα, και οι άλλοι δεν το καταλάβαιναν αυτό. Δεν ξέρω γιατί. Μια μέρα, κάποιος που δεν θαυμάζω πολύ, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν, είπε ότι η θέση του Πλάτωνα δεν είναι στη δεύτερη εθνική. Πιστεύω για μια φορά, είχε δίκιο».

«Εγώ δεν ήμουν ποτέ μεταξύ αυτών που ήθελαν να τιμωρήσουν την Ελλάδα. Γιατί να τιμωρήσουμε την Ελλάδα; Έπρεπε να είχαμε τιμωρήσει πιο πριν τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή δεν φέρονταν σωστά, όχι τον ελληνικό λαό. Πάντα είχα την άποψη ότι δεν έχω να κάνω με τον Τσίπρα, που έγινε καλός μου φίλος ή με τον Σαμαρά που παραμένει καλός μου φίλος, αλλά με τον ελληνικό λαό. Το θέμα δεν αφορά δεν αφορά κυβερνήσεις, αφορά λαούς. Και η Ελλάδα όπως είπα είναι πολύ ευγενής λαός. Μη ξεχνάτε ότι στο παρασκήνιο πίσω από τις επίσημες συζητήσεις, μεταξύ Κομισιόν, κυβερνήσεων και των ελληνικών αρχών, υπάρχουν οι Έλληνες. Ευθύνη μας είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

«Από τη πρώτη ημέρα είχα πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Τσίπρα»

«Ποτέ δεν πανικοβάλλομαι γιατί οι δημοκρατίες είναι δημοκρατίες ποτέ δεν κατηγορούμε τις δημοκρατίες. Οι δημοκρατίες οδηγούν σε αποτελέσματα κάποιες φορές για ακατανόητους λόγους. Υπήρξε ένας πανικός στην επιτροπή επειδή ο κόσμος πίστευε ότι είναι αριστερός, ή πρώην κομμουνιστής η κομμουνιστής αλλά εγώ έχω διαφορετική άποψη για την αριστερή πλευρά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Γιατί είμαι μεν Χριστιανοδημοκράτης αλλά όχι κεντροδεξιός, πιο πολύ κεντροαριστερός. Και ήξερα από εμπειρία ότι αν ένας έρχεται με τις ιδέες του δεδομένου του ιστορικού πλαισίου της χώρας του, προσπαθεί να αναπτύξει τις ιδέες του, αλλά αν είναι έξυπνος και ο Τσίπρας είναι πολύ έξυπνος, θα δει αμέσως ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες που δεν δουλεύουν και δεν λειτουργούν», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν για τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Από τη πρώτη ημέρα είχα πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που ήταν όπως ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης σήμερα, πατριώτης. Και λάβετε σοβαρά υπόψη τους πατριώτες γιατί θεωρούν ότι ενεργούν προς όφελος του έθνους τους. Κάποιες φορές κάνουν λάθη αλλά ως πατριώτες και ως πραγματικοί ευρωπαίοι όπως ήταν όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τσίπρα», ανέφερε ο Ζανκ Κλοντ Γιούνκερ για τον Αλέξη Τσίπρα».

«Δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα» 

«Δεν ήταν πολύ ρεαλιστής στην αρχή επειδή είχε τις δικές του ιδέες. Ερχόταν μετά από μια τεράστια καμπάνια κατά των Νεοδημοκρατών και όλα αυτά. Και συνεπώς πίστευε ότι η προσέγγισή του ήταν η σωστή» ανέφερε για το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. 

«Του είπα "εντάξει, έχεις σωστά στοιχεία στην ανάλυσή σου αλλά δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα για να πείσεις τους άλλους. Συνεπώς πρέπει να τα αλλάξεις". Και άλλαξε τις απόψεις του. Οι εξηγήσεις στο εσωτερικό πολύ συχνά ήταν διαφορετικές από τις συζητήσεις που είχαμε. Αλλά είχα πλήρη κατανόηση για αυτό καθώς πρέπει να ελέγχεις τη κατάσταση στο εσωτερικό σου. Του είπα "θέλω να σε βοηθήσω" και μου απάντησε ότι "δεν είμαι μέρος του προβλήματος. Είμαι μέρος της λύσης". Αυτό ήταν η "βάση" της βασικής μας συνεννόησης», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. 

«Όχι, δεν με ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Αυτό ήταν το μόνο σοβαρό λάθος που έκανε. Όχι το μοναδικό αλλά το μόνο σοβαρό που έκανε επειδή δεν με ενημέρωσε παρά μόνο την τελευταία στιγμή, δε θυμάμαι πότε ακριβώς. Δεν μου άρεσε η ιδέα επειδή όπως και στη περίπτωση Παπανδρέου αυτό φαινόταν και στις αγορές και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους σαν ένα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην Ε.Ε. Και οι προτάσεις που κατέθεσε στη κρίση των Ελλήνων, δεν ήταν προτάσεις που βρίσκονταν ακόμη στο τραπέζι. Ήταν προτάσεις που κάποιοι, το ΔΝΤ και άλλοι είχαν καταθέσει πριν από εβδομάδες και μήνες. Δεν ήταν μέρος του παιχνιδιού τότε. Συνεπώς δεν μου άρεσε η ιδέα οι Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν στο τραπέζι και γνώριζε πολύ καλά ότι ζητούσε από τους Έλληνες να ψηφίσουν για κάτι το οποίο δεν βρισκόταν πια στο τραπέζι. Δεν μου άρεσε η ιδέα». 

«Η πραγματικότητα για την Ελλάδα θα ήταν χειρότερη αν έφευγε από την Ευρωζώνη»

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι αν Ελλάδα είχε φύγει από την Ευρωζώνη και το Σχέδιο Β είχε εφαρμοστεί η πραγματικότητα θα ήταν χειρότερη. «Η Ελλάδα θα είχε μείνει μόνη να πολεμάει με τα δικά της μέσα. Τα οποία ήταν σε κάποιον βαθμό ανύπαρκτα δεδομένου του υψηλού δημόσιου χρέους. Όχι, αν η Ελλάδα είχε έφευγε, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη». 

«Ήταν δύσκολα» ανέφερε ο Γιούνκερ για τη διαπραγμάτευση των 17 ωρών. «Όμως όλα τα μέρη, κάποια εκ των οποίων είχαν παίξει ρόλο σε αυτό αργά αλλά σταθερά ανακάλυπταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέλος της Ε.Ε. Κυρίως για ελληνικούς λόγους επειδή το αντίθετο θα ήταν φοβερό για την Ελλάδα και τους Έλληνες σαν σύνολο. Ήταν πάντα υπέρ του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ και της ΕΕ. Οπότε γιατί να αναγκαστούμε να απογοητεύσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Επομένως δεν κάναμε αυτό που οι αγορές και κάποιοι ηλίθιοι περίμεναν να κάνουμε».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Γιούνκερ: Έλεγα στον Καραμανλή πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα Πηγή: www.lifo.grΤο πρόβλημά μας που καταρρεύσαμε είναι βέβαια διαχρονικό και ευθύνεται όλο το πολιτικό μας σύστημα για αυτό. Με ευθύνη κυρίως των κομμάτων που κυβέρνησαν, αλλά και των υπόλοιπων για την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό που επέδειξαν.Συγκυριακά όμως αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη-Παυλόπουλου έβαλε την ταφόπλακα οριστικά. Αφού, όχι μόνο δεν αφυπνίσθηκε στις προειδοποιήσεις, αλλά τουναντίον ΕΝΙΣΧΥΣΕ όλες τις ήδη υπάρχουσες παθογένειες.Η κακή διαχείριση των δημοσιοοικονομικών έφερε την χρεωκοπία και τα μνημόνια, όχι αντίστροφα.Ας τελειώνουμε με αυτό, όσοι εξακολουθούν να λένε το αντίστροφο, απλά δείχνουν ότι δεν διαφέρουν σε ανευθυνότητα από τον Καραμανλή σε τίποτε. Η ανευθυνότητα δεν έχει ιδεολογικά άλλοθι.
Λυπαμαι τον ιστορικο του μελλοντος που θα πρεπει να επιλεξει ποια ηταν η χειροτερη κυβερνηση της μεταπολιτευσης και θα εχει να παλευει μεταξυ του "κουρασμενου" και του "αχαστου"...
Μην τον λυπάστε, δεν θα έχει πρόβλημα.Θα προκύψουν με την ίδια βαθμολογία 2 ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, του Καραμανλή και του Τσίπρα.Δεν ήταν δε καθόλου τυχαία η επιλογή και η εμμονή στον Παυλόπουλο σαν ΠτΔ, ούεε η "σιωπή" που τηρούσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για τα έργα Καραμανλή.
Κάνεις δε φταίει, ούτε η Πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή, ούτε οι λύσεις του ΓΑΠ, ουτε οι λάθος συνταγές των προγραμμάτων του ΔΝΤ (όπως και το ίδιο έχει παραδεχθεί), ούτε τα ΜΜΕ της Ελλάδας που έπαιζαν το δικό τους παιχνίδι, ούτε η Ε.Ε. που έδινε αφειδώς δανεικά χρήματα σε επενδύσεις με μη παραγωγικό αντίκρισμα, ούτε οι τράπεζες που δάνειζαν χωρίς όρους στους πάντες με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν, ούτε η Γερμανία που κέρδισε πολλαπλά από την όλη ιστορία.Ο καιρός της Ελλάδας φταίει που μας κάνει τεμπέληδες και ο φραπές.