«Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως το α' εξάμηνο του 2015 ήταν η περίοδος που Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στο Grexit.

 

Σε συνέντευξη στην Καθημερινή, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε επίσης για την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποκάλυψε πότε ο ίδιος αντελήφθη ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ αποκαλυπτικά είναι και όσα λέει για την περίοδο που οδήγησε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, καθώς και για την στάση των Τσίπρα και Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις.

 

«Ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το να πείσει τον Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε- αυτό ήταν το εύκολο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, «κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα».

 

«Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης»

 

Όπως αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.

 

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.


«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τονίζοντας ότι ήταν αντίθετος με το Σχέδιο Β που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Όπως αναφέρει, «ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα».

 

Θεωρεί δε λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που ήθελε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. «Τι στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.