Αποκαλύψεις για ένα non paper του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το οποίο σκόπευε να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έκανε σε συνέντευξή του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη θετική στάση και της Άνγκελας Μέρκελ στο σενάριο του Grexit, καθώς και για ευρωπαίους εταίρους που, στο παρασκήνιο, λέει πως ήταν πιο σκληροί από τη Γερμανία. 

 

«Ήθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση. Αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, στη Γερμανία η εφημερίδα Bild, το δεξιό κομμάτι του CDU, ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα [...] Δεν πρέπει ποτέ  να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα» είπε ο κ. Γιούνκερ, στη συνέντευξη που θα προβληθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής. 


«Μερικές φορές η Μέρκελ έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σόιμπλε θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την ευρωζώνη. Ήμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής ξεκαθαρίζει ότι «δεν ήμουν ποτέ υπέρ ενός Plan B, είτε στις Κάννες ή μετά παρότι είχαμε ένα Plan B στις τσέπες μας. Όμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Aν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι έχουμε σχέδιο Β ''μην ανησυχείτε'' τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει».

 

«Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων στις Κάννες, κυκλοφόρησαν πολλοί μύθοι γι' αυτή τη συνάντηση, υποστήριξα σθεναρά να μιλήσουμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην γίνει αυτό το δημοψήφισμα για θα ήταν κακό, οι χρηματαγορές δεν καταλαβαίνουν [...] Δε με καθορίζουν οι χρηματαγορές, όμως ξέρω ότι υπάρχουν. Είναι εύκολο να φύγεις, παρόλο που αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα, όμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετος αντίθετος σε αυτή την ιδέα».

 

Κατά τον ίδιο «η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο [...] Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ' ό,τι άλλοι».