Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλη συγκέντρωση στη Βουδαπέστη από τον Όρμπαν λίγο πριν από τις κάλπες

Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλη συγκέντρωση στη Βουδαπέστη από τον Όρμπαν λίγο πριν από τις κάλπες Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν συγκεντρώθηκαν στη Βουδαπέστη σε μια επίδειξη δύναμης για τον εθνικιστή ηγέτη ενόψει των τοπικών εκλογών και των Ευρωεκλογών 2024, που έχουν χαρακτηριστεί από την εμφάνιση ενός ισχυρού ανταγωνιστή.

Οι υποστηρικτές του Όρμπαν περπάτησαν κατά μήκος του ποταμού Δούναβη μέχρι τον κεντρικό χώρο της ομιλίας του Όρμπαν, όπου ο επί πέντε θητείες πρωθυπουργός θα επιδιώξει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Η Ουγγαρία διεξάγει αυτοδιοικητικές εκλογές, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Ο Όρμπαν επιδιώκει να ανακτήσει την πρωτοβουλία από τον Πίτερ Μαγιάρ, ο οποίος σημείωσε άνοδο στις δημοσκοπήσεις μετά τo ξεπέταγμά του στην πολιτική σκηνή νωρίτερα φέτος. Δικηγόρος, πρώην διπλωμάτης και στέλεχος κρατικής εταιρείας, ο Μαγιάρ ξεπέρασε την άτονη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Ουγγαρίας, αποκηρύσσοντας τη διαφθορά και τις ανυπέρβλητες οικονομικές επιδόσεις, ενώ εκμεταλλεύθηκε και τα σκάνδαλα που πλήγωσαν τη δημοτικότητα του κόμματος Fidesz του Όρμπαν.

Καθώς οι τοπικές εκλογές και οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν ιστορικά χαμηλότερη προσέλευση στην Ουγγαρία από τις βουλευτικές εκλογές, η ικανότητα του Όρμπαν να κινητοποιήσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων του μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει παράγοντα για το αν ο Μαγιάρ - ο οποίος συγκέντρωσε μεγάλα πλήθη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του - θα πάρει μεγάλο μέρος των ψήφων της αντιπολίτευσης και αν μπορεί να ροκανίσει την υποστήριξη προς το Fidesz, που θα αποτελούσε μια πιο βάσιμη πολιτική απειλή.

Το κόμμα του Όρμπαν, μαζί με ένα κόμμα δορυφόρο, βρίσκεται σε καθ' οδόν για να κερδίσει 11 από τις 21 έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Europe Elects που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Euractiv. Αν και σύμφωνα με αυτή εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση, το εκτιμώμενο ποσοστό ψήφων του 44%, μεταφράζεται ως το πιο αδύναμο αποτέλεσμα σε Ευρωεκλογές για το Fidesz.

Το κόμμα Tisza του Μαγιάρ προβλέπεται να κερδίσει έξι έδρες στην ίδια δημοσκόπηση, κάτι που θα επισκιάσει όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα ανοίξει ένα δρόμο για να διεκδικήσει τον μανδύα ως ο κύριος αντίπαλος του Όρμπαν, εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2026.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Ετοιμάζεται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times και το Politico, η συμφωνία βρίσκεται στα σκαριά με τη βρετανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, επικαλούμενα πληροφορίες από πηγές με γνώση των εξελίξεων
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM