Επικοινωνία Αναστασιάδη - Μέρκελ για το Κυπριακό

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Μέρκελ για το Κυπριακό Facebook Twitter
0

Τα όσα συνέβησαν στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, αλλά και όσα θα συμβούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για συνέχιση της διάσκεψης στο Κυπριακό επί ελβετικού εδάφους, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε σήμερα, Δευτέρα, τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επαφές και με άλλους ξένους ηγέτες, περιλαμβανομένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής του τουρκικού στρατού, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται ξένοι στρατοί σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Γενεύης καταδεικνύουν πως οι μόνες πλευρές οι οποίες ήταν προετοιμασμένες να συζητήσουν, ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα.

Τόνισε επίσης, ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την ασφάλεια, αποτέλεσε σημείο αναφοράς.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, ότι στη Γενεύη στήθηκε παγίδα εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, από τον Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα γεγονότα δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Η απάντηση αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε πληροφορίες που πρόβαλε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στη Γενεύη υπήρξε «στημένο παιχνίδι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία», η οποία, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, μέσω του Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, προσπάθησε να καταθέσει έγγραφο για την ασφάλεια με τουρκικούς όρους.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το έγγραφο δεν έγινε αποδεκτό από τον Νίκο Κοτζιά και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι θα θεωρηθεί μη κατατεθέν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι στο Μον Πελεράν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα εκπροσωπήσει με την ιδιότητα του πρέσβη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον κ. Μαυρογιάννη θα πλαισιώνουν διπλωμάτες, στρατιωτικοί και ακαδημαϊκοί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως εκεί δεν θα ληφθούν αποφάσεις, λέγοντας ότι θα ετοιμαστεί κείμενο εργασίας για να διαφανεί πως μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ