Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τραμπ: Τι σχεδιάζει για τρανς μαθητές, «λευκή υπεροχή» και υπουργείο Παιδείας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τραμπ: Τι σχεδιάζει για τρανς μαθητές, «λευκή υπεροχή» και υπουργείο Παιδείας Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να αναμορφώσει την εκπαίδευση στις ΗΠΑ, δεσμευόμενος να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στη χρηματοδότηση και τα μαθήματα στην τάξη, να περιορίσει τις αριστερές τάσεις στα πανεπιστήμια, ακόμη και να διαλύσει το Υπουργείο Παιδείας.

Εάν ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ τηρήσει αυτές τις υποσχέσεις, οι οικογένειες που θα στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο θα αυξηθούν. Τα σχολεία θα αντιμετώπιζαν πίεση να περιορίσουν τα καταλύματα για τρανς μαθητές και να τερματίσουν ορισμένες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων.

Οι στόχοι είναι ταυτόχρονα φιλόδοξοι και αμφιλεγόμενοι. «Υπάρχουν πολλοί πολύ έξυπνοι άνθρωποι που είναι πολύ ενθουσιασμένοι για να μπουν σε θέσεις όπου μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε την αλλαγή», είπε η Tiffany Justice, σύμμαχος του Trump και συνιδρυτής της συντηρητικής ομάδας γονέων Moms for Liberty.

Κατάργηση του Υπουργείου Παιδείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να κλείσει το Υπουργείο Παιδείας και επέκρινε τις σχολικές δαπάνες των ΗΠΑ. Στην πρώτη του θητεία, πρότεινε τη συγχώνευση των υπουργείων Εκπαίδευσης και Εργασίας, αλλά το Κογκρέσο δεν προχώρησε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι νομοθέτες θα επέλεγαν την ιδέα σε μια δεύτερη θητεία, ούτε πώς θα χειρίζονταν οι λειτουργίες του τμήματος - όπως η προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων των φοιτητών, η παροχή χρηματοδότησης σε φοιτητές με αναπηρία και η διανομή φοιτητικών δανείων - εάν έκλεινε.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφώνησαν με το κλείσιμο του υπουργείου ή να περικόψουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που ρέει στα σχολεία στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μια δημοσκόπηση του Associated Press πέρυσι διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών δήλωσαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξοδεύει πολύ λίγα για την εκπαίδευση. «Δεν νομίζω ότι θα δείτε τεράστιες περικοπές γιατί αυτό δεν είναι δημοφιλές», είπε ο Michael Petrilli, πρόεδρος του Ινστιτούτου Thomas B. Fordham, μιας δεξαμενής σκέψης συντηρητικής εκπαίδευσης.Ο Τραμπ θα πρέπει να αναλάβει τη θέση του υπουργού Παιδείας προς το παρόν. Οι θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο πηγαίνουν συχνά σε εξέχοντες πολιτικούς και πολιτικούς συμμάχους. 

Οι πρόεδροι μερικές φορές προσβλέπουν στους προϊσταμένους της εκπαίδευσης των κρατών. Οι αναγνωρισμένοι ηγέτες στις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες περιλαμβάνουν τον Ράιαν Γουόλτερς της Οκλαχόμα, ο οποίος έχει δώσει μάχες πολιτιστικού πολέμου στα σχολεία. Ο Κέιντ Μπράμλι στη Λουιζιάνα, ο οποίος έχει υποστηρίξει την επιλογή ιδιωτικού σχολείου και τα αυστηρότερα σχολικά πειθαρχικά μέτρα και ο Μάνι Ντίαζ Τζ. της Φλόριντα, ο οποίος έχει επιβλέψει πολλές συντηρητικές αλλαγές πολιτικής. Σε συνέντευξή του, ο Γουόλτερς είπε ότι είναι επικεντρωμένος στην εφαρμογή της ατζέντας του Τραμπ στην Οκλαχόμα. Μέσω ενός εκπροσώπου, ο Μπράμλι είπε ότι «εστιάζομαι στη συνέχιση της ιστορικής εκπαιδευτικής προόδου που σημειώνουμε στη Λουιζιάνα». Ο Ντίαζ, μέσω εκπροσώπου, είπε ότι αν του ζητηθεί να εξυπηρετήσει, «Φυσικά, ακούς». Η Δικαιοσύνη των Μητέρων για την Ελευθερία είπε ότι θα ήταν ανοιχτή στη θέση, αν και δεν έχει μιλήσει με την ομάδα Τραμπ γι' αυτό.

Πόλεμος στο «woke»

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη των χρημάτων για να περιορίσει την αριστερή ιδεολογία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Παρόλο που ένας πρόεδρος δεν μπορεί να κόψει αμέσως χρήματα σε κανένα σχολείο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορους νόμους για να πιέσει τα σχολεία να αντιμετωπίσουν τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη, να διαλύσει προγράμματα που εστιάζουν σε μη λευκές φοιτητικές ομάδες ή να μειώσει τα καταλύματα για τρανς μαθητές.

Ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει ότι ο Νόμος IX, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην εκπαίδευση, θα πρέπει να εμποδίζει τα τρανς κορίτσια να παίζουν σε γυναικείες αθλητικές ομάδες. Αυτό θα ήταν μια έντονη ανατροπή από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ερμήνευσε τον Νόμο IX ότι απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ επιτέθηκε στην Καμάλα Χάρις επειδή υποστήριζε υπερβολικά τα δικαιώματα των τρανς, ένα θέμα που είχε απήχηση σε ορισμένους ψηφοφόρους.

Ο Τραμπ έχει επίσης υποδείξει ότι θα χρησιμοποιούσε τη νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα για να αμφισβητήσει την κριτική θεωρία της φυλής, έναν όρο που χρησιμοποιείται από τους συντηρητικούς για να περιγράψει κάποιες προσπάθειες να διδάξουν τον ρατσισμό και τις φυλετικές ανισότητες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στόχευση της πολυμορφίας των πανεπιστημίων, των γραφείων δικαιοσύνης και ένταξης, είπαν νομικοί αναλυτές. «Σε θέματα για τα οποία ανησυχώ… αυτό είναι στην κορυφή», είπε η Ρέιτσελ Περέρα, συνεργάτης στο Brookings Institution, μια δεξαμενή σκέψης της κεντροαριστεράς. Ένα άλλο εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ είναι το σύστημα διαπίστευσης, το οποίο δίνει στα πανεπιστήμια πρόσβαση σε ομοσπονδιακά χρήματα. Το αποκάλεσε «μυστικό όπλο». Τα κολέγια και τα πανεπιστήμια πρέπει να πληρούν τα πρότυπα που ορίζονται από ανεξάρτητους διαπιστευτές για να είναι επιλέξιμα για ομοσπονδιακά κεφάλαια.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να αποδυναμώσει την επιρροή των διαπιστευτών - που θεωρεί υπερβολικά αριστερούς - αναθέτοντας ορισμένες από τις αρμοδιότητές τους στο Υπουργείο Παιδείας, δήλωσε η Τζούντιθ Ίτον, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Διαπίστευσης Ανώτατης Εκπαίδευσης. Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους σημερινούς διαπιστευτές με αυτούς που είναι πιο ευθυγραμμισμένοι με το όραμα του Τραμπ, είπε. Μέλη του στενού κύκλου του Τραμπ «θεωρούν το καρτέλ ανώτερης βαθμίδας ως ουσιαστικά εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο Φρέντερικ Χες, διευθυντής σπουδών εκπαιδευτικής πολιτικής στο δεξιόστροφο American Enterprise Institute.

«Καθολική επιλογή σχολείου»

Ο Τραμπ θέλει «καθολική σχολική επιλογή για κάθε αμερικανική οικογένεια», σύμφωνα με την πλατφόρμα του. Αυτό πιθανότατα σημαίνει παροχή δημόσιας επιχορήγησης για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων ή άλλες εκπαιδευτικές δαπάνες εκτός του συστήματος των δημόσιων σχολείων. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε τον νόμο για την Εκπαιδευτική Επιλογή για τα Παιδιά, που έχει ήδη προταθεί στο Κογκρέσο. Ο νόμος θα παρέχει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές φορολογικές πιστώσεις για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, την εκπαίδευση στο σπίτι ή άλλα εκπαιδευτικά έξοδα. Οι υποστηρικτές λένε ότι το νομοσχέδιο θα παρέχει χρήματα για έως και δύο εκατομμύρια παιδιά και θα βοηθά τους γονείς να κατευθύνουν και να προσαρμόζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι επικριτές της σχολικής επιλογής λένε ότι αυτά τα προγράμματα εξαντλούν πόρους από τα δημόσια σχολεία.

Οι προηγούμενες προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών προέδρων να επιδοτούν ιδιωτικά σχολεία - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστήριξαν ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία - απέτυχαν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του Κογκρέσου. Και ενώ πολλά νομοθετικά σώματα των πολιτειών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν υιοθετήσει τέτοια προγράμματα τα τελευταία χρόνια, οι ψηφοφόροι στο Κολοράντο, το Κεντάκι και τη Νεμπράσκα απέρριψαν τα μέτρα για το σχολείο στις 5 Νοεμβρίου. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τομ Χόμαν: Ποιος είναι ο «τσάρος των συνόρων» του Τραμπ που θέλει να χωρίζονται οι μετανάστες από τα παιδιά τους

Διεθνή / Τομ Χόμαν: Ποιος είναι ο «τσάρος των συνόρων» του Τραμπ που θέλει να χωρίζονται οι μετανάστες από τα παιδιά τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε έναν σκληροπυρηνικό κατά της παράνομης μετανάστευσης, τον Τομ Χόμαν ως επικεφαλής της εκστρατείας μαζικής απέλασης
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM