BREAKING NEWS

Εκλογές Τουρκία: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο σε συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές Τουρκία: Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Λίγες ώρες έχουν μείνει πλέον για τις εκλογές στην Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του, ενώ την ίδια στιγμή με αλεξίσφαιρο γιλέκο εμφανίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε σήμερα να συσπειρώσει τη βάση του, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Στην παραδοσιακά συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, Bahçelievler, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε σήμερα το απόγευμα στους υποστηρικτές του και στη συνέχεια εγκαινίασε ένα τζαμί. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως βρέθηκαν εκεί 50.000 πολίτες. 

Στην ομιλία του προειδοποίησε ότι η χώρα «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, μια εξακομματική συμμαχία που διψά για «εκδίκηση», όπως είπε.

«Μην ανησυχείτε, μπορεί να έχουν καταλάβει το CHP και το τραπέζι που έστησαν κάποιους δήμους με κάποιο τρόπο, αλλά το έθνος μας δεν θα τους αφήσει τη διοίκηση της χώρας, αν θέλει ο Θεός», πρόσθεσε για τις εκλογές της Κυριακής. 

Εκλογές Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις και οι ισορροπίες 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προηγείται με μικρή διαφορά. Την Πέμπτη απέσυρε την υποψηφιότητά του ο ένας από τους τέσσερις υποψηφίους, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, γεγονός που σύμφωνα με τους παρατηρητές ευνοεί τον Κιλιτσντάρογλου. Εάν κανένας από τους υπόλοιπους τρεις δεν καταφέρει την Κυριακή να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου διαβρώθηκε από την οικονομική κρίση στην Τουρκία, εμφανίστηκε ασυνήθιστα επιφυλακτικός το βράδυ της Πέμπτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα. «Θα μας το πουν οι κάλπες την Κυριακή», απάντησε σε μια δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν πιστεύει ότι θα νικήσει. Παραδέχτηκε επίσης ότι δυσκολεύεται να πείσει τους νέους (5,2 εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά) οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν βιώσει το χάος και τη διαφθορά των κυβερνήσεων συνασπισμού.

«Υπάρχει μια γενιά στη χώρα μας που δεν γνώρισε καμία σκοτούρα από εκείνες που μας έκαναν να υποφέρουμε», συνόψισε. «Δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τις αξίες μας σε αυτή τη νέα γενιά. Επειδή οι νέοι μας δεν κάνουν τη σύγκριση με την παλιά Τουρκία αλλά με χώρες που έχουν καλύτερες συνθήκες», είπε σήμερα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάνω από τους μισούς νέους θα προτιμούσαν να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όσον αφορά τους Κούρδους, που επίσης χαιρέτιζαν τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού κατά τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ερντογάν, τώρα θα στήριζαν επίσης τον αντίπαλό του.

Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι το διακύβευμα της Κυριακής είναι το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας. «Είτε θα χάσει ο Ερντογάν, δίνοντας στην Τουρκία μια πιθανότητα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, είτε θα κερδίσει και ενδεχομένως θα παραμείνει στην εξουσία για το υπόλοιπο της ζωής του», σχολίασε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, ερευνητής στο Washington Institute.

Απέναντι στη δυσαρέσκεια που εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βάσισε την εκστρατεία του σε θετικά μηνύματα, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να επικεντρωθεί στις υποσχέσεις για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και των ελευθεριών. Περιβάλλεται επίσης από οικονομολόγους που χαίρουν της εμπιστοσύνης των Δυτικών επενδυτών, αλλά και πρώην συμμάχων του Ερντογάν, ώστε να προσελκύσει το εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τονίζει ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ώστε να κλείσει το κεφάλαιο της προεδρίας που απέκτησε παντοδυναμία μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017. Για να γίνει αυτό, η αντιπολίτευση θα πρέπει να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη συντηρητική συμμαχία του Ερντογάν. Το CHP θα μπορούσε πάντως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εάν στηριχθεί από το φιλοκουρδικό κόμμα και τα κόμματα της αριστεράς.

Εκλογές Τουρκία: Αλεξίσφαιρο γιλέκο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Με αλεξίσφαιρο γιλέκο εμφανίστηκε πάντως σήμερα σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Σαμψούντα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δύο ημέρες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς υπήρχαν «πληροφορίες ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης», όπως ανέφερε μια πηγή του κόμματός του.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν, οι σωματοφύλακες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κρατούν αυτόματα τουφέκια και βρίσκονται μαζί του πάνω στο βάθρο όπου μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην προεκλογική εκστρατεία του.

Οι σωματοφύλακες στις συγκεντρώσεις της Προύσας και του Σίβα δεν είχαν όπλα. Ωστόσο, στο συλλαλητήριο της Σαμψούντας, ο αριθμός των αστυνομικών φρουρών στη σκηνή αυξήθηκε σε 4 και δόθηκαν τουφέκια. Φάνηκε ότι οι φρουροί ήταν σε επιφυλακή. 

Μια πηγή προσκείμενη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είπε ότι ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης φόρεσε το αλεξίσφαιρο και η ασφάλειά του ενισχύθηκε καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης. Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ωστόσο τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δημοσιογράφος Μερντάν Γιαναρτνάγκ είπε ότι υπήρχε ισχυρισμός για «δολοφονία» και ότι αυτός ο ισχυρισμός αφορούσε τη συγκέντρωση στη Σαμψούντα. Μάλιστα όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ ξεκίνησε έρευνα για τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου. Η έρευνα εναντίον του Μερντάν Γιαναρτνάγκ αφορά στην κατηγορία «Δημόσιος εξευτελισμός των ανθρώπων με παραπλανητικές πληροφορίες», βάσει του άρθρου 217/Α του τουρκικού Ποινικού Κώδικα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που προηγείται με μικρή διαφορά στις δημοσκοπήσεις, εκφώνησε αυτήν την ομιλία στη Σαμψούντα της Μαύρης Θάλασσας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP 

Διεθνή
0

BREAKING NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM