Εκλογές Τουρκία: Νικητή Κιλιτσντάρογλου με σχεδόν 50% δείχνει νέα δημοσκόπηση

Εκλογές Τουρκία – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου κατά 5 μονάδες έναντι του Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda εμφανίζει τον Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 49,3% στις εκλογές στην Τουρκία της 14ης Μαΐου.

Η δημοσκόπηση δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η δημοσκόπηση δεν δίνει στον Κιλιτσντάρογλου την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και συνεπώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 28 Μαΐου.

Tα συμπεράσματα της δημοσκόπησης ενισχύουν την άποψη ότι σε αυτές τις εκλογές ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση της εικοσαετούς παρουσίας του στην εξουσία.

Συνάδουν μάλιστα με τα συμπεράσματα άλλων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται.

Το έργο του Ερντογάν έχει περιπλακεί εξαιτίας της κρίσης του κόστους ζωής, που προκλήθηκε από τον διογκούμενο πληθωρισμό και από την υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου από τον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι στην Τουρκία και εκατομμύρια άλλοι έμειναν άστεγοι.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στις 6 και 7 Μαΐου, εμφανίζει τη στήριξη στο πρόσωπο των δύο άλλων υποψηφίων στο 4,8% για τον Σινάν Ογκάν και στο 2,2% για τον Μουααρέμ Ιντζέ.

Σύμφωνα με την Konda, η πλειοψηφία των πολιτών τείνει προς το να ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε έναν δεύτερο γύρο.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll επίσης κάνει λόγο για δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου να παίρνει 49,1% και τον Ερντογάν 46,9%. Σε επαναληπτικό γύρο εμφανίζεται ο Κιλιτσντάρογλου να παίρνει το 51,3%.

Ο Χακάν Ακμπάς, ωστόσο, ο διευθυντής του Strategic Advisory Services, εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά εξασφάλισης αυτού στο οποίο ήλπιζε: έναν δεύτερο γύρο με τον Κιλιτσντάρογλου.

«Δεδομένων του σεισμού και της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αυτό θα ήταν επιτυχία για εκείνον. Αυτό που έχει τώρα σημασία ακόμη περισσότερο είναι τα αποτελέσματα για τη βουλή. Αν προκύψει βουλή χωρίς αυτοδυναμία, ο Ερντογάν θα κάνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τη σταθερότητα έναντι του χάους που πιθανόν να προκληθεί στο ενδεχόμενο σχηματισμού συμμαχίας με έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα», είπε.

Η δημοσκόπηση της Konda εμφανίζει τη στήριξη προς την κυβερνώσα συμμαχία του Ερντογάν στο 44% για τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή να προηγείται εκείνης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης με 39,9%.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να έχει τον ρόλο του «ρυθμιστή».

Σύμφωνα με την Konda, το HDP, το οποίο κατεβαίνει υποψήφιο με το έμβλημα άλλου κόμματος υπό τον φόβο δικαστικής απαγόρευσης, και οι αριστεροί σύμμαχοί του φέρονται να εξασφαλίζουν 12,3% στις βουλευτικές εκλογές. Κάτι τέτοιο θα άφηνε τον Ερντογάν και τους συμμάχους του σε μειοψηφία.

«Αναμφίβολα ο Ερντογάν είναι αντιμέτωπος με μια πλειοψηφία που επιθυμεί την αλλαγή και σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι νεότεροι ψηφοφόροι. Είτε κερδίσει οριακά είτε χάσει, εκτιμώ ότι η "περίοδος Ερντογάν" έχει παρέλθει. Η τουρκική κοινωνία είναι έτοιμη να προχωρήσει. Και δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αφήνει πίσω του ένα μοντέλο θεσμικής διακυβέρνησης», λέει η Ασλι Αϊντιντασμπάς του Ινστιτούτου Brookings.

Η Konda, η οποία δημοσιοποιεί μόνο μια δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, πραγματοποίησε συνεντεύξεις δια ζώσης με 3.480 ανθρώπους σε 35 τουρκικές περιφέρειες. Η δημοσκόπησή της έχει περιθώριο σφάλματος +/- 2.2% .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσι και η προσπάθεια αναβάθμισης του γηρασμένου αεροπορικού στόλου του Ιράν

Διεθνή / Η συντριβή του ελικοπτέρου με τον Ραϊσι και η προσπάθεια του Ιράν να εκσυγχρονίσει την αεροπορία του

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε ένα ελικόπτερο κατασκευής ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, που δείχνει τη δυσκολία του Ιράν να εξασφαλίσει εξαρτήματα εν μέσω κυρώσεων
NEWSROOM