Κιλιτσντάρογλου: Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη

Κιλιτσντάρογλου: Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Για μια εξωτερική πολιτική «με άξονα την ειρήνη» μίλησε ο υποψήφιος της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

«Θα επιδιώξουμε μία εξωτερική πολιτική με άξονα την ειρήνη που θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Προτεραιότητά μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενεργούμε σε εναρμόνιση με τον σύγχρονο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση για το αν θα υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο που εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε «φυσικά».

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς ένας στρατιωτικός οργανισμός τον 21ο αιώνα, είναι επίσης ένας οργανισμός που υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ στο ίδιο πλαίσιο όπως και στο παρελθόν», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι ένα θεμελιώδες πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική της περιόδου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήταν ο αποκλεισμός του υπουργείου Εξωτερικών από τη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα επιδιώξει μία λεπτή ισορροπία στην εξωτερική του πολιτική ως προς τις σχέσεις με τη Μόσχα.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, δεν θέλουμε να διαρρήξουμε τις φιλικές μας σχέσεις, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις», σημείωσε. 

Παράλληλα, ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα προωθήσει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας, και για ολόκληρο τον κόσμο, να επιτύχουμε μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αλλά θα καταστήσουμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστό για καμία χώρα να καταλαμβάνει άλλη χώρα», είπε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ