Δυσαρεστημένοι οι Γάλλοι από την κυβέρνηση Μακρόν

Δυσαρεστημένοι οι Γάλλοι από την κυβέρνηση Μακρόν Facebook Twitter
EPA
0

Τα τρία τέταρτα των Γάλλων δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο κυβερνούν τη χώρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του.

Παράλληλα η πλειοψηφία αδημονεί να δει μέτρα για την τόνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, κατέγραψε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Το κύμα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» τους τελευταίες δύο μήνες αποτέλεσε δοκιμασία για την προεδρία του Μακρόν, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, εν μέσω υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου.

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της 20μηνης θητείας του, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, ιδίως αναμορφώνοντας τα επιδόματα ανεργίας και τη δημόσια διοίκηση, παρότι οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Μόλις το 25% του δείγματος της έρευνας των Odoxa και Dentsu Consulting που διενεργήθηκε για λογαριασμό των franceinfo και Figaro δήλωσε ικανοποιημένο για τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Μακρόν αφότου ανέλαβε την εξουσία στα μέσα του 2017.

Η δημοσκόπηση με δείγμα 1.004 Γάλλων, που διεξήχθη στις 2 και 3 Ιανουαρίου, καταγράφει ραγδαία άνοδο του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει δυσαρεστημένο από τον Απρίλιο του 2018 (59%) μέχρι σήμερα (75%).

Για το 54% των Γάλλων, η σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν μέτρα για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη, καταγράφει η δημοσκόπηση, ενώ η μείωση της ανεργίας, για καιρό η πρώτιστη ανησυχία των πολιτών, υποχώρησε στην τέταρτη θέση.

Η υποστήριξη προς τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένει πάντως μάλλον στάσιμη, ενώ έχει μειωθεί αρκετά αν συγκριθεί με την περίοδο που ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις.

Το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν, από το 54% στις 11 Δεκεμβρίου και ένα 66% στις 22 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά τη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν ειρήνη στο εμπόριο. Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM