Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και συλλήψεις σε διαμαρτυρία κατά των απολύσεων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και συλλήψεις σε διαμαρτυρία κατά των απολύσεων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας Facebook Twitter
EPA/TUMAY BERKIN
0

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει ένα πλήθος εκατοντάδων άλλων, που διαμαρτύρονταν έξω από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας για την απόλυση δεκάδων καθηγητών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.


Περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πανεπιστημιακοί, προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στον χώρο του πανεπιστημίου σήμερα –ορισμένοι μέσα και άλλοι στους γύρω δρόμους, όμως οι αστυνομικοί απέκλεισαν την είσοδο και άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες, ενώ εκτόξευσαν και δακρυγόνα.


Δεκάδες καθηγητές του Πανεπιστημίου απολύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, μαζί με άλλους 4.400 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Στην Τουρκία έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι, ενώ επισήμως έχουν συλληφθεί 40.000 μετά την απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και συλλήψεις σε διαμαρτυρία κατά των απολύσεων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας Facebook Twitter
EPA/TUMAY BERKIN


Η Άγκυρα κατηγορεί τον Τούρκο, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του ότι ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμιξή του.


Μικρές ομάδες διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστήμιο στην τουρκική πρωτεύουσα φώναζαν συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όπως «το AKP θα λογοδοτήσει» και «πλάι-πλάι κατά του φασισμού», ενώ ξέσπασαν και μικροεπεισόδια καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από τις εισόδους του πανεπιστημίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM