Ο δρ. Άντονι Φάουτσι αρχικά επέκρινε τη βιασύνη της Βρετανίας για την έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αλλά σε νεότερες δηλώσεις του είπε ότι παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του και ζήτησε συγγνώμη.

 

Η Βρετανία έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα που δίνει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη και σκεπτικισμό για τη διαδικασία. Οι εμβολιασμοί στη Βρετανία θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Αρχικά ο δρ. Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Βρετανία ολοκλήρωσε βιαστικά τη διαδικασία της έγκρισης. Έκανε σύγκριση με την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), λέγοντας ότι έχει δείξει μεγάλη προσοχή, για να αποφύγει τις «εκπτώσεις», επειδή δεν θα ήθελε να τροφοδοτήσει τον σκεπτικισμό για το εμβόλιο.

 

«Αν κινηθείς βιαστικά και το κάνεις επιφανειακά, ο κόσμος δεν θα θέλει να εμβολιαστεί. Έχουμε ένα χρυσό "κανόνα" στην FDA. Η Βρετανία δεν το έκανε το ίδιο προσεκτικά και προηγήθηκαν μερικές ημέρες. Αυτό δεν κάνει μεγάλη διαφορά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φάουτσι.

 

Όμως, αργότερα, μιλώντας στο BBC, ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι παρεξηγήθηκε και εξέφρασε εμπιστοσύνη στη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας.

 

 

 

«Υπήρξε παρεξήγηση και για αυτό λυπάμαι και ζητώ συγγνώμη. Έχω εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας. Αυτό που ήθελα να πω και δεν το έθεσα αρκετά καλά είναι ότι αν στις ΗΠΑ το είχαμε κάνει τόσο γρήγορα όσο η Βρετανία- και αυτό δεν είναι κριτική για τον τρόπο που το έκανε η Βρετανία, αν και φάνηκε ότι αυτό είπα- αν το είχαμε εγκρίνει χθες, θα υπήρχε αρνητική αντίδραση που ήδη έχει υπερβολικές επιφυλάξεις για τη διαδικασία», εξήγησε ο δρ. Φάουτσι.

 

«Η δική μας διαδικασία είναι τέτοια που απαιτεί περισσότερο χρόνο από ότι στη Βρετανία. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ήθελα να υπονοήσω ότι υπήρξε όποια προχειρότητα, αν και έτσι ακούστηκε», συμπλήρωσε.

 

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον Άντονι Φάουτσι να παραμείνει στην ομάδα για τον κορωνοϊό στη δική του διοίκηση, όπως και να γίνει επικεφαλής ιατρικός σύμβουλός του.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr