Τζον Μπέρκοου: «Τύποι σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύουν ότι είναι γεννημένοι για να κυβερνούν επειδή πήγαν στο Eton»

Τζον Μπέρκοου: «Τύποι σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύουν ότι είναι γεννημένοι για να κυβερνούν επειδή πήγαν στο Eton» Facebook Twitter
Ο Τζον Μπέρκοου με casual εμφάνιση πλέον: «Ίσως ισχύει τελικά το ότι πολλοί από μας στην επίσημη πολιτική τάξη είμαστε υπερβολικά 'Λονδινοκεντρικοί'. Προσωπικά πίστευα ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θα επιδείκνυαν πραγματισμό, ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής».
0

Διάσημος για την επιβλητική φωνή του ("Order! Order!") που ανακαλούσε τακτικά στην τάξη τα μέλη της βρετανικής Βουλής κατά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις για το Brexit, ο Τζον Μπέρκοου υποδηλώνει σε συνέντευξή του στον Observer ότι ότι μπορεί να μην ψηφίσει το ίδιο του το κόμμα στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

Με τον Τσαρλς Λότον ως Πλοίαρχος Μπλάι στην ταινία «Ανταρσία του Μπάουντι» παρομοιάζεται η επιβλητική φωνή του μέχρι πριν λίγες μέρες Πρόεδρου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων και βουλευτή των Συντηρητικών (στην εκλογική περιφέρεια του Μπάκιγχαμ). Η θητεία του έληξε μετά από δέκα χρόνια και τον διαδέχεται ο Εργατικός Σερ Λίντσεϊ Χόιλ.

Τζον Μπέρκοου: «Τύποι σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύουν ότι είναι γεννημένοι για να κυβερνούν επειδή πήγαν στο Eton» Facebook Twitter
Oder, λέμε!: Ο Μπέρκοου στην τελευτάια του εμφάνιση ως Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, στις 31 Οκβωρίου.

«Μπορεί να φαίνομαι πομπώδης και εκνευριστικός, αλλά είμαι απολύτως αυθεντικός», λέει στον Observer o Τζον Μπέρκοου, προτού αναζωπυρώσει την αντιπαλότητα του με τον Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντας ότι o πρώην πρωθυπουργός είναι από τους τύπους που διακατέχονται από μια ιδιαίτερη αίσθηση ανωτερότητας που «πιθανότατα του έχει ενσταλαχτεί από την 'ιδιωτική' του εκπαίδευση» και νιώθουν ότι «γεννήθηκαν για να κυβερνούν».

Ως γνωστόν, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον αποτελούν προϊόντα του Κολεγίου του Eton, αντίθετα από τον γιο Εβραίου κουρέα Μπέρκοου που πήγε σε ταπεινό ενιαίο (comprehensive), δημόσιο σχολείο πριν τις ανώτερες σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Essex.

«Ο Ντέιβιντ διακρίνεται για τον ανελέητο τακτικισμό του μάλλον παρά για την στρατηγική του αντίληψη», λέει ο πρώην Πρόεδρος της βρετανικής. «Δική του ήταν η επιλογή να γίνει το δημοψήφισμα. Υπήρχε κάποια έντονη πίεση του κοινού υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.; Δεν υπήρχε. Απλά πίστεψε ότι θα λειτουργούσε υπέρ του. Η αυτοπεποίθηση του είναι τεράστια και πιθανότατα του έχει ενσταλαχτεί από την εκπαίδευσή του. Πιστεύει ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι γεννημένοι να κυβερνούν, ότι αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων».

Τζον Μπέρκοου: «Τύποι σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύουν ότι είναι γεννημένοι για να κυβερνούν επειδή πήγαν στο Eton» Facebook Twitter
«Ο Ντέιβιντ διακρίνεται για τον ανελέητο τακτικισμό του μάλλον παρά για την στρατηγική του αντίληψη»: Με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε φιλανθρωπικό αγώνα τένις.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές, ο Τζον Μπέρκοου δεν αποκαλύπτει τι θα ψηφίσει στις 12 Δεκεμβρίου, η άρνηση του να απαντήσει όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να μην ψηφίσει το ίδιο του το κόμμα: «Ρώτα με όσο θες, αποκλείεται να σου πω».

Όσον αφορά στο Brexit, που σημάδεψε τόσο έντονα την τελευταία περίοδο της προεδρίας του και έκανε τον ίδιο μια παγκοσμίως αναγνωρίσιμη φιγούρα, λέει ότι η απόφαση της αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι μακράν το μεγαλύτερο σφάλμα εξωτερικής πολιτικής που διέπραξε ποτέ μεταπολεμική κυβέρνηση στη Βρετανία, επικρίνοντας δριμύτατα τους θιασώτες της εξόδου για πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού και προοπτικής που οδήγησε σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο.

«Είχα υποθέσει ότι οι αρχιτέκτονες και οι προσηλυτιστές του Brexit θα είχαν τουλάχιστον κάποια ξεκάθαρη ιδέα του τι επιδίωκαν να πετύχουν», λέει, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος εξεπλάγη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016: «Ίσως είναι γεγονός τελικά το ότι πολλοί από μας στην επίσημη πολιτική τάξη είμαστε υπερβολικά 'Λονδινοκεντρικοί'. Προσωπικά πίστευα ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θα επιδείκνυαν πραγματισμό, ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής».

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο Τζον Μπέρκοου αναφέρθηκε και στην σχέση του με τη σύζυγό του Σάλι, υποστηρίκτρια των Εργατικών (το αυτοκίνητο της φέρει σε περίοπτη θέση αυτοκόλλητο που δηλώνει"Bollocks to Brexit"), παρότι είχαν γνωριστεί το 1989 σε συνέδριο της φοιτητικής νεολαίας των Συντηρητικών.

Κατά καιρούς, η Σάλι Μπέρκοου έχει τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας (και των βρετανικών ταμπλόιντ), είτε με την φωτογράφηση της το 2011 για την Evening Standard όπου φορούσε μόνο ένα σεντόνι, είτε για τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικά ριάλιτι όπως το Celebrity Big Brother.

Τζον Μπέρκοου: «Τύποι σαν τον Ντέιβιντ Κάμερον πιστεύουν ότι είναι γεννημένοι για να κυβερνούν επειδή πήγαν στο Eton» Facebook Twitter
Κατά καιρούς, η σύζυγός του,Σάλι Μπέρκοου, έχει τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όπως με την φωτογράφηση της το 2011 για την Evening Standard όπου φορούσε μόνο ένα σεντόνι. .

Η πιο δύσκολη όμως στιγμή για τον σύζυγό της ήταν όταν τον είχε εγκαταλείψει για τον ξάδελφό του. Έκτοτε η σχέση τους έχει αποκατασταθεί, γεγονός που τον κάνει ευτυχή, όπως λέει:

«Δεν ήμουν βέβαιος ότι θα γυρνούσε πίσω, αλλά πίστευα ότι άξιζε η προσπάθεια Την αγαπώ πολύ και είμαι πιο ευτυχισμένος μαζί της παρά χώρια. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι το ξένο είναι πιο γλυκό».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ