Ηurriyet: Νέο ηχητικό από τη δολοφονία Κασόγκι ανατρέπει την εκδοχή του Ριάντ

Ηurriyet: Νέο ηχητικό από τη δολοφονία Κασόγκι ανατρέπει την εκδοχή του Ριάντ Facebook Twitter
EPA
0

Αποδείξεις που διαψεύδουν την εκδοχή για το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι που παρουσίασε χτες ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει η Τουρκία, αναφέρει κύριο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. 

Στο άρθρο επισημαίνεται πως υπάρχει και δεύτερη ηχογραφημένη συνομιλία από το προξενείο της Κωνσταντινούπολης στη διάθεση των τουρκικών αρχών. Στη συνομιλία περιγράφεται η προετοιμασία της δολοφονίας. 

Σύμφωνα με τον Σουδάραβα εισαγγελέα, μία ομάδα εστάλη στην Κωνσταντινούπολη με αποστολή να μεταφέρει δια της βίας ή μη, τον δημοσιογράφο στο Ριάντ, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας έλαβε επί τόπου, με δική του πρωτοβουλία, την απόφαση να τον σκοτώσει χωρίς να συμβουλευθεί τους ανωτέρους του.

Όμως, το άρθρο της Hyrriyet επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση με τον Κασόγκι για να επιστρέψει στο Ριάντ.

Ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει πως οι τουρκικές αρχές έχουν στα χέρια τους ηχογραφημένη συνομιλία διάρκειας 15 λεπτών στο οποίο η ομάδα των Σαουδαράβων «συζητά ξανά το σχέδιο δολοφονίας του Κασόγκι, το οποίο φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί από πριν. Στη συζήτηση υπενθυμίζεται ο ρόλος κάθε μέλους της ομάδας στην εκτέλεση της δολοφονίας». 

Σύμφωνα με το σενάριο του Ριάντ ο Κασόγκι πέθανε από υπερβολική δόση ηρεμιστικών,  «ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε» εντός του προξενείου και το κατακρεουργημένο πτώμα του παραδόθηκε σε έναν «συνεργάτη» εκτός της διπλωματικής αποστολής.

Ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει πως οι «απέλπιδες προσπάθειες του Κασόγκι να επιζήσει ακούγονται στο πρώτο ηχητικό των 7 λεπτών. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη πως προσπαθούν να τον πείσουν για κάτι. Επίσης οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του εισαγγελέα πως ο Κασόγκι πέθανε αφού του χορηγήθηκε υπερβολικά μεγάλη δόση ηρεμιστικών. Λένε πως ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε με σχοινί ή πέθανε από ασφυξία με τη χρήση πλαστικής σακούλας». 

Επίσης, το άρθρο αναφέρει πως η Τουρκία έχει στη διάθεση της, τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της ομάδας μετά τη δολοφονία. 

Ούτως ή άλλως η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε χτες επισήμως, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Σαουδάραβα εισαγγελέα.

Εκτός των άλλων o εισαγγελέας απάλλασσε από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαταγή για την δολοφονία προέρχεται από «τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους» της Σαουδικής Αραβίας, φροντίζοντας πάντως να απαλλάξει από την ευθύνη τον βασιλιά Σαλμάν.

Όμως, τόσο τα ΜΜΕ της Τουρκία όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι ενοχοποιούν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ