Ηurriyet: Νέο ηχητικό από τη δολοφονία Κασόγκι ανατρέπει την εκδοχή του Ριάντ

Ηurriyet: Νέο ηχητικό από τη δολοφονία Κασόγκι ανατρέπει την εκδοχή του Ριάντ Facebook Twitter
EPA
0

Αποδείξεις που διαψεύδουν την εκδοχή για το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι που παρουσίασε χτες ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας διαθέτει η Τουρκία, αναφέρει κύριο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. 

Στο άρθρο επισημαίνεται πως υπάρχει και δεύτερη ηχογραφημένη συνομιλία από το προξενείο της Κωνσταντινούπολης στη διάθεση των τουρκικών αρχών. Στη συνομιλία περιγράφεται η προετοιμασία της δολοφονίας. 

Σύμφωνα με τον Σουδάραβα εισαγγελέα, μία ομάδα εστάλη στην Κωνσταντινούπολη με αποστολή να μεταφέρει δια της βίας ή μη, τον δημοσιογράφο στο Ριάντ, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας έλαβε επί τόπου, με δική του πρωτοβουλία, την απόφαση να τον σκοτώσει χωρίς να συμβουλευθεί τους ανωτέρους του.

Όμως, το άρθρο της Hyrriyet επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση με τον Κασόγκι για να επιστρέψει στο Ριάντ.

Ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γράφει πως οι τουρκικές αρχές έχουν στα χέρια τους ηχογραφημένη συνομιλία διάρκειας 15 λεπτών στο οποίο η ομάδα των Σαουδαράβων «συζητά ξανά το σχέδιο δολοφονίας του Κασόγκι, το οποίο φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί από πριν. Στη συζήτηση υπενθυμίζεται ο ρόλος κάθε μέλους της ομάδας στην εκτέλεση της δολοφονίας». 

Σύμφωνα με το σενάριο του Ριάντ ο Κασόγκι πέθανε από υπερβολική δόση ηρεμιστικών,  «ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε» εντός του προξενείου και το κατακρεουργημένο πτώμα του παραδόθηκε σε έναν «συνεργάτη» εκτός της διπλωματικής αποστολής.

Ο Τούρκος αρθρογράφος επισημαίνει πως οι «απέλπιδες προσπάθειες του Κασόγκι να επιζήσει ακούγονται στο πρώτο ηχητικό των 7 λεπτών. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη πως προσπαθούν να τον πείσουν για κάτι. Επίσης οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του εισαγγελέα πως ο Κασόγκι πέθανε αφού του χορηγήθηκε υπερβολικά μεγάλη δόση ηρεμιστικών. Λένε πως ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε με σχοινί ή πέθανε από ασφυξία με τη χρήση πλαστικής σακούλας». 

Επίσης, το άρθρο αναφέρει πως η Τουρκία έχει στη διάθεση της, τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποίησαν τα μέλη της ομάδας μετά τη δολοφονία. 

Ούτως ή άλλως η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε χτες επισήμως, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Σαουδάραβα εισαγγελέα.

Εκτός των άλλων o εισαγγελέας απάλλασσε από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαταγή για την δολοφονία προέρχεται από «τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους» της Σαουδικής Αραβίας, φροντίζοντας πάντως να απαλλάξει από την ευθύνη τον βασιλιά Σαλμάν.

Όμως, τόσο τα ΜΜΕ της Τουρκία όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι ενοχοποιούν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM