Υπόθεση Κασόγκι: Ο Τραμπ μιλάει πρώτη φορά για εμπλοκή του πρίγκιπα στη δολοφονία

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Τραμπ μιλάει πρώτη φορά για εμπλοκή του πρίγκιπα στη δολοφονία Facebook Twitter
0

Για  πρώτη φορά ο Ντοναλντ Τραμπ μίλησε για εμπλοκή του  Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως  «αν ήταν να ξέρει κάποιος το σχέδιο δολοφονίας, θα ήταν αυτός». 

Σχολίασε επίσης πως «ο πρίγκιπας κάνει κουμάντο εκεί πέρα» (σ.σ. στη Σαουδική Αραβία). 

H δήλωση αυτή του Τραμπ στη Wall Street Journal, έρχεται λίγο μετά το δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας σχετικά με την επίσκεψη της διευθύντριας της CIA, Τζίνα Χάσπελ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίασαν στη Χάσπελ βίντεο και ηχητικό υλικό που αποδεικνύουν τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη ο Κασόγκι και τη δολοφονία του εντός του προξενείου.  

Παράλληλα, α η τουρκική αστυνομία έλαβε άδεια να ερευνήσει ένα πηγάδι στον κήπο του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και θα διεξαγάγει επιθεωρήσεις, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αφού νωρίτερα Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν την έρευνα.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει προηγουμένως επιθεωρήσεις στο προξενείο και στην κατοικία του γενικού προξένου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Έπειτα από εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων το αρνείτο, η Σαουδική Αραβία δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν επέτρεψαν στην τουρκική αστυνομία να ερευνήσει ένα πηγάδι στον κήπο του προξενείου της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι η αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες στο προξενείο και την προξενική κατοικία.

Την ίδια στιγμή η  Βρετανία θα εμποδίσει όλους τους υπόπτους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία πρόσθεσε πως αργότερα σήμερα θα μιλήσει με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

«Εξακολουθεί να υφίσταται μια επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί ακριβώς τι συνέβη σε σχέση με αυτό... Εγώ η ίδια αναμένω ότι θα μιλήσω με τον βασιλιά Σαλμάν αργότερα σήμερα», δήλωσε η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει δράση εναντίον όλων των υπόπτων προκειμένου να τους εμποδίσει από το να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αν αυτά τα άτομα διαθέτουν αυτή τη στιγμή θεωρήσεις διαβατηρίου, αυτές οι θεωρήσεις διαβατηρίου θα ανακληθούν σήμερα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πωλήσεις όπλων στο σαουδαραβικό καθεστώς, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απάντησε πως η πολιτική εξαγωγών είναι «υπό εξέταση» και πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε αμυντικό υλικό που εξάγεται είναι «από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο».

Η Τερέζα Μέι αντέκρουσε για άλλη μια φορά την εξήγηση που έδωσε η σαουδαραβική εξουσία για τον θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, που σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία ο Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια μιας συμπλοκής δεν αποτελεί αξιόπιστη εξήγηση. Άρα είναι επείγον να προσδιοριστεί τι συνέβη», είπε.

  

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ