Τι είδαμε στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ;

Τι είδαμε στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ; Facebook Twitter
Υπήρξαν ελάχιστα αδιάφορα ματς. Το πάθος που επέδειξαν οι ομάδες που είχαν ήδη αποκλειστεί, ήταν εντυπωσιακό! Και αυτό γιατί οι παίκτες παίζουν για το όνομα, τη φήμη και τα συμβόλαια τους. Και δεν υπάρχει καλύτερο παλκοσένικο απ' ό,τι το Μουντιάλ.
0

Κερδίσαμε (και δεν χάσαμε!) δύο εβδομάδες από τη ζωή μας παρακολουθώντας μεσημέρι-βράδυ 22 μαντράχαλους να κυνηγούν ένα τόπι στα γήπεδα της Ρωσίας.

Τι κρατάμε μέχρι τώρα:

- Η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έχει λειτουργήσει προς όφελος των παραδοσιακά πιο αδύναμων χωρών. Οι παίκτες τους παίζουν σε προηγμένα πρωταθλήματα και έχουν πλέον παραστάσεις υψηλού ανταγωνισμού.

Πολλοί εξ αυτών εξάλλου πηγαίνουν από νεαρή ηλικία στις ακαδημίες ομάδων από προηγμένα πρωταθλήματα. Οι προπονητές δεν έχουν πια «μυστικά» καθώς όλοι ενημερώνονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε εθνικού ποδοσφαίρου υποχωρούν έναντι των κοινά ακολουθούμενων τακτικών του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έχει λειτουργήσει προς όφελος των παραδοσιακά πιο αδύναμων χωρών. Οι παίκτες τους παίζουν σε προηγμένα πρωταθλήματα και έχουν πλέον παραστάσεις υψηλού ανταγωνισμού

- Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόσταση των παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων του ποδοσφαίρου από τις μικρότερες ομάδες να έχει μικρύνει πολύ. Η Αργεντινή δεν κέρδισε την Ισλανδία και έφτυσε αίμα για να κερδίσει την Νιγηρία. Η Ουρουγουάη κέρδισε δύσκολα την Αίγυπτο.

Το Ιράν παρ' ολίγο να κάνει «κηδεία» στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Η Νότια Κορέα έκανε «κηδεία» στη Γερμανία. Το Μαρόκο πήρε ισοπαλία από την Ισπανία.

- Υπήρξαν ελάχιστα αδιάφορα ματς. Το πάθος που επέδειξαν οι ομάδες που είχαν ήδη αποκλειστεί, ήταν εντυπωσιακό! Και αυτό γιατί οι παίκτες παίζουν για το όνομα, τη φήμη και τα συμβόλαια τους. Και δεν υπάρχει καλύτερο παλκοσένικο απ' ό,τι το Μουντιάλ.

- Η κατάρα των προηγούμενων πρωταθλητών χτύπησε και πάλι. Μετά την Γαλλία το 2002, την Ιταλία το 2010, την Ισπανία το 2014, ήρθε και η Γερμανία να προστεθεί στον κρίκο των πρόωρα έκπτωτων εστεμμένων.

Τι είδαμε στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ; Facebook Twitter
Η κατάρα των προηγούμενων πρωταθλητών χτύπησε και πάλι. Μετά την Γαλλία το 2002, την Ιταλία το 2010, την Ισπανία το 2014, ήρθε και η Γερμανία να προστεθεί στον κρίκο των πρόωρα έκπτωτων εστεμμένων.


Ο λόγος; Συνήθως ο κορεσμός και η κόπωση. Η λογική ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Κάθε προπονητής (ή ομοσπονδία) δυσκολεύεται να αποχωριστεί εκείνους που τον οδήγησαν τη χώρα στην κορυφή λίγα χρόνια πριν. Μόνο που αυτό το διάστημα αλλάζουν πολλά και οι εξελίξεις τους ξεπερνούν.

- Το VAR κάνει το ποδόσφαιρο καλύτερο. Διότι αποτρέπει τα λάθη και τις αδικίες. Μπορεί να κόβει το ρυθμό, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν έναν αγώνα ή μια διοργάνωση. Τίποτα όμορφο δεν υπάρχει σε ένα διαιτητικό λάθος, ειδικά αν γίνεται σε βάρος σου...

- Από τα πολλά ωραία γκολ της πρώτης φάσης ξεχώρισε αυτό του Πορτογάλου Κουαρέσμα με το Ιράν. Και από τις «μορφές» της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει ο Όσκαρ Ταμπάρεζ της Ουρουγουάης που οδήγησε την ομάδα του στην πρωτιά του ομίλου βαδίζοντας με την πατερίτσα του.

 

Και στο προηγούμενο Μουντιάλ, στη Βραζιλία το 2014, η φάση των ομίλων ήταν εκπληκτική. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησαν τα νοκ-αουτ ματς το θέαμα έπεσε κάπως καθώς μπήκε στην εξίσωση ο παράγοντας σκοπιμότητα.

Μέχρι τώρα, πάντως, βλέπουμε καλό Μουντιάλ. Και ελπίζουμε για ακόμα καλύτερη συνέχεια!

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σλούκας για Euroleague: «Υπήρχαν αρκετές νύχτες που δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά»

Αθλητισμός / Σλούκας για Euroleague: «Υπήρχαν αρκετές νύχτες που δεν μπορούσα να κοιμηθώ καλά»

Το εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ της EuroLeague για την περυσινή πορεία του Παναθηναϊκού προς την κορυφή της Ευρώπης, είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους, μέσω του επίσημου καναλιού της διοργάνωσης στο YouTube
LIFO NEWSROOM
Οργισμένος ο Πεπ Γκουαρνιόλα μετά την ήττα – Αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Χέντερσον

Αθλητισμός / Οργισμένος ο Πεπ Γκουαρνιόλα μετά την ήττα – Αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Χέντερσον

Η ήττα σηματοδοτεί τη δεύτερη διαδοχική απώλεια του Κυπέλλου για τη Σίτι, ενώ για την Κρίσταλ Πάλας αποτελεί μια ιστορική επιτυχία που τη φέρνει για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά σαλόνια
LIFO NEWSROOM
Ακίλλε Κομπανιόνι: Ο πρώτος άνθρωπος στην κορυφή του Κ2 και μια αμφιλεγόμενη μορφή της παγκόσμιας ορειβασίας

Αθλητισμός / Ακίλλε Κομπανιόνι: Ο πρώτος άνθρωπος στην κορυφή του Κ2 και μια αμφιλεγόμενη μορφή της παγκόσμιας ορειβασίας

Η ιστορική αποστολή του 1954 στο Κ2 – το οποίο δεσπόζει στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας – υπήρξε εμβληματική για την Ιταλία της μεταπολεμικής εποχής
LIFO NEWSROOM