Βάζεις γκολ στα προημιτελικά του Μουντιάλ και δεν πανηγυρίζεις;

Βάζεις γκολ στα προημιτελικά του Μουντιάλ και δεν πανηγυρίζεις; Facebook Twitter
H αντίδραση του Αντουάν Γκριεζμάν όταν έκανε το 2-0 απέναντι στην Ουρουγουάη.
0

Να, όπως για παράδειγμα ο Αντουάν Γκριεζμάν που χτες, μετά από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα, έκανε το 2-0 στο 61' και οδήγησε τη Γαλλία στα ημιτελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Τις μέρες που προηγήθηκαν του χτεσινού προημιτελικού ανάμεσα στην Ουρουγουάη και τη Γαλλία, ανέκυψε ένα σοβαρότατο θέμα που απασχόλησε ακόμη και τους ίδιους τους παίκτες, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να μελετάνε συστήματα και να προβάρουν χτυπήματα φάουλ: ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει το δικαίωμα να αισθάνεται λιγάκι Ουρουγουανός, ναι ή όχι;»

Είναι Γάλλος, δεν ξέρει τι είναι η ουρουγουανική ψυχή! Δεν γνωρίζει την αυταπάρνηση που μας διακρίνει, αυτή που μας κάνει να μεγαλουργούμε στο ποδόσφαιρο παρότι είμαστε μια τόσο μικρή χώρα. Μπορεί να έχει υιοθετήσει κάποιες συνήθειές μας και να μιμείται τoν τρόπο ομιλίας μας αλλά είμαστε διαφορετικοί». Μιλάει ο Λουίς Σουάρες. Μα τι ακριβώς συμβαίνει;

Εκεί άρχισε η ιστορία αγάπης του με την Ουρουγουάη. Ουρουγουανός ο προπονητής του o Μάρτιν Λασάρτε, ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Λουίς Σουάρες, Ουρουγουανός κι ο επιθετικός Κάρλος Μπουένο, και γνήσια ουρουγουανική και η παθιασμένη σχέση του με την μπάλα


Ο Αντουάν Γκριεζμάν θα ήταν ο αναμφισβήτητος σταρ της Εθνικής Γαλλίας αν δεν υπήρχε ο Κιλιάν Μμπαπέ. Όπως ήταν για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 ή όπως είναι για τους οπαδούς της Ατλέτικο Μαδρίτης που τον λατρεύουν. Βρέθηκε στα 14 χρόνια του στην Ισπανία, μακριά από την οικογένειά του, διότι τον απέρριψαν όλες οι ομάδες στις οποίες δοκιμάστηκε στη Γαλλία. Αιτία; Το ύψος του και γενικά το εύθραυστο σουλούπι του.

Ένας ανιχνευτής ταλέντων που τον παρακολούθησε σε έναν αγώνα δωδεκάχρονων είχε σημειώσει στο μπλοκ του: «Το ξανθό κοριτσάκι με το νούμερο 6 παίζει πολύ καλά». Το κοριτσάκι λεγόταν Αντουάν και πράγματι έπαιζε καλά. Αλλά οι μόνοι που το διέκριναν ήταν οι Βάσκοι της Ρεάλ Σοσιεδάδ κι έτσι πέρασε, σχεδόν παιδάκι ακόμη, στην άλλη μεριά των Πυρηναίων, στο Σαν Σεμπαστιάν.

Εκεί άρχισε η ιστορία αγάπης του με την Ουρουγουάη. Ουρουγουανός ο προπονητής του o Μάρτιν Λασάρτε, ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Λουίς Σουάρες, Ουρουγουανός κι ο επιθετικός Κάρλος Μπουένο, και γνήσια ουρουγουανική και η παθιασμένη σχέση του με την μπάλα.

Όσο δεν έπαιζε στην πρώτη ομάδα, σκύλιαζε, θύμωνε, προπονούνταν μόνος του με τις ώρες. «Κάνει σαν Ουρουγουανός » είπε μια μέρα ο Μπουένο. «Μακάρι!» απάντησε ο Λασάρτε.

Οι δυο τους παίρνουν υπό την προστασία τους τον πιτσιρικά. Ο Λασάρτε τον καλεί σπίτι του, βλέπουν ποδόσφαιρο και πίνουν ματέ. Διότι όταν ο Σουάρες μιλάει για τις συνήθειες που έχει υιοθετήσει ο Γκριεζμάν από την παρέα του με τους διάφορους Ουρουγουανούς εννοεί κυρίως το ματέ, το τονωτικό και πλούσιο σε πολυφαινόλες νοτιοαμερικάνικο αφέψημα, στην ουσία ζεστό νερό με φύλλα γέρμπα ματέ, που πίνεται με ένα ειδικό μεταλλικό καλαμάκι, την bombilla, από ένα ειδικό δοχείο, παραδοσιακά φτιαγμένο από νεροκολοκύθα.

Βάζεις γκολ στα προημιτελικά του Μουντιάλ και δεν πανηγυρίζεις; Facebook Twitter
Αν παρατηρήσει κανείς τους παίκτες της Ουρουγουάης ή της Αργεντινής να κατεβαίνουν για παράδειγμα από το λεωφορείο που τους φέρνει στο γήπεδο, θα τους δει να ρουφούν συγκεντρωμένοι ματέ ή να έχουν το ειδικό θερμός με το ζεστό νερό περασμένο σε ειδική υποδοχή στο σακίδιό τους.

Αν παρατηρήσει κανείς τους παίκτες της Ουρουγουάης ή της Αργεντινής να κατεβαίνουν για παράδειγμα από το λεωφορείο που τους φέρνει στο γήπεδο, θα τους δει να ρουφούν συγκεντρωμένοι ματέ ή να έχουν το ειδικό θερμός με το ζεστό νερό περασμένο σε ειδική υποδοχή στο σακίδιό τους. Το ματέ πίνεται παντού: στην δουλειά, στη βόλτα, στο αυτοκίνητο, πρωί ή βράδυ, σε φιλικές επισκέψεις, στα μπαρ ή στα αποδυτήρια.

Ο Μπουένο με τη σειρά του τού μαθαίνει πώς να γίνει καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι, τον καλεί για asado, το νοτιοαμερικάνικο μπάρμπεκιου, τον κάνει φανατικό οπαδό της Πενιαρόλ του Μοντεβιδέο – ο Γάλλος θα γίνει και μέλος και στην οργάνωση των οπαδών της. Και πίνουν ματέ.


Ο Γκριεζμάν φεύγει κάποια στιγμή από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ για την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η επιλογή που έκανε δεν είναι τυχαία: «Οι Ουρουγουανοί βάζουν φοβερή ένταση στο παιχνίδι τους. Είναι σα να έχουν ένα ειδικό γονίδιο που τους κάνει να τα δίνουν όλα, στην Ευρώπη αυτό το βρίσκουμε μόνο στην Ατλέτικο».

Θα δυσκολευτεί λίγο να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα αλλά υπάρχει το ματέ κι υπάρχουν κι άλλοι Ουρουγουανοί: κυρίως ο Κρίστιαν «Σεμπόγια» Ροντρίγκες, που γίνεται ο καλύτερός του φίλος, και το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών, ο Ντιέγκο Γκοντίν, που θα βαφτίσει το παιδί του, κι ο Χοσέ Μαρία Χιμένες.

Μαζί τους θα γνωρίσει λεπτομερώς την κουζίνα, τη μουσική, την αργκό, τα έθιμα της χώρας καταγωγής τους, και θα αφομοιώσει στην εντέλεια την περίφημη garra charrùa που θα τον κάνει έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο.

Στους κρίσιμους αγώνες της Εθνικής Ουρουγουάης θα ποστάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Uruguay Noma », ένα κάπως μυστηριώδες σύνθημα νίκης, ενώ μετά την πρόκρισή της σε αυτό το Μουντιάλ πήγε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης να υποδεχτεί τους συμπαίκτες του φορώντας γαλάζια φανέλα, σαν κανονικός οπαδός.

Και οι τρεις φίλοι του έπαιξαν χτες αντίπαλοί του: ο Γκοντίν ήταν αρχηγός, ο Χιμένες ήταν ο παίκτης που χτες, στα τελευταία λεπτά του αγώνα άφηνε τα δάκρυά του να τρέξουν ενώ έπαιζε κυνηγώντας ακόμη την πρόκριση που δεν ήρθε ποτέ, ο Ροντρίγκες ήταν εκείνος που άγγιξε τον Κιλιάν Μμπαπέ – κι αυτός έπεσε σφαδάζοντας ενώ το σκορ ήταν ήδη 1-0 υπέρ των Γάλλων.


Πώς να πανηγυρίσει το γκολ του ο Αντουάν Γκριεζμάν; Πώς να δείξει την χαρά του απέναντι σε ένα τόσο τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Φερνάντο Μουσλέρα;

Ο Ντιέγκο Γκοντίν θα πει μετά το ματς: «Είμαι περήφανος για τους συμπαίκτες μου, ήταν λιοντάρια. Είμαστε ομάδα, είμαστε όλοι μαζί και δεν μπορώ παρά να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ο Φερνάντο Μουσλέρα είναι μεγάλος τερματοφύλακας και μας έχει σώσει πολλές φορές με τις φοβερές του αποκρούσεις ».


Ο Αντουάν Γκριεζμάν μπορεί να διαλέξει όπως όλοι μας να είναι και λίγο Ουρουγουανός, δηλαδή να αγαπάει το ποδόσφαιρο.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είμαστε έτοιμοι για μια ποδοσφαιρική Σταχτοπούτα;

Αθλητισμός / Είμαστε έτοιμοι για μια ποδοσφαιρική Σταχτοπούτα;

Κάπως έτσι λοιπόν μία εκ των Κροατία, Ρωσία, Αγγλία και Σουηδία θα παίξουν στον τελικό του Μουντιάλ. Και αν η Αγγλία έχει μικρή τροπαιοθήκη αλλά μεγάλη ιστορία και πολλούς υποστηρικτές, οι υπόλοιπες τρεις υποψήφιες φιναλίστ μοιάζουν με μικρές Σταχτοπούτες στο χορό της ποδοσφαιρικής αριστοκρατίας
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 | ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΒΕΤΝΙΚ
Υπάρχει το βελγικό ποδόσφαιρο;

Αθλητισμός / Υπάρχει το βελγικό ποδόσφαιρο;

Η χθεσινή εντυπωσιακή νίκη του Βελγίου επί της Ιαπωνίας, ίσως στο καλύτερο έως τώρα ματς του φετινού Μουντιάλ, ήρθε να διαψεύσει εμπράκτως την παραδοξολογία, ότι το Βέλγιο δεν υπάρχει. Υπάρχει και έχει μια Εθνική που παίζει ωραία μπάλα και πρόσφερε χθες ακόμη ένα επιχείρημα στην άποψη ότι βλέπουμε ένα πολύ ωραίο Μουντιάλ
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 | ΑΠΟ ΤΗ ΔΡ. ΓΚΡΟΥΣΕΝΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ