ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Φόβοι για νέο καλοκαίρι με ξηρασία στην Ευρώπη - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Φόβοι για νέο καλοκαίρι με έντονη ξηρασία στην Ευρώπη - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Υπαρκτό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης νερού στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες ανησυχούν για ακόμη ένα καλοκαίρι έντονης ξηρασίας, τροφοδοτούμενο από την κλιματική αλλαγή

Τις τελευταίες εβδομάδες, η στάθμη του πόσιμου νερού σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχει πέσει στα επίπεδα που συνήθως συνδέονται με τους καλοκαιρινούς καύσωνες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για τη γεωργική παραγωγή.

Με το καλοκαίρι να έχει μόλις ξεκινήσει, επιστήμονες φοβούνται ότι το ήδη «πολύ επισφαλές» πρόβλημα επάρκειας νερού της Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερο.

Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας στις αρχές του έτους διαπίστωσαν ότι η ξηρασία επηρεάζει την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι αναμενόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αφότου πέρσι η Ευρώπη βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της ιστορίας της, με την έντονη ξηρασία να θεωρείται η χειρότερη που έχει δει η Γηραιά ήπειρος εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια.

«Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το νερό θα αποτελούσε πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στην Ισπανία, η οποία είδε τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι η ξηρασία είχε γίνει ένα από τα κυριότερα προβλήματα.

Τι να περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση νωρίτερα φέτος ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν συνθήκες ξηρασίας για μεγάλα τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου το ένα τέταρτο.

Ωστόσο, η Σαμάνθα Μπούργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, δήλωσε ότι οι προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι «δεν φαίνονται τόσο τρομακτικές όσο πριν από ένα μήνα». 

Όπως τόνισε, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις σε όλη τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βοήθησαν να γεμίσουν οι δεξαμενές και να βελτιωθεί η υγρασία του εδάφους.

Από την άλλη, προσθέτει η ειδικός, μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία στο νότο εξακολουθούν να είναι «αρκετά ξηρές» τη στιγμή που ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σε τροχιά για ένα ακόμη έντονα ξηρό καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από CNBC

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτή την ελβετική πόλη οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι «προσωρινά δωρεάν» για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Περιβάλλον / Σε αυτή την ελβετική πόλη οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι «προσωρινά δωρεάν» για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Για πρώτη φορά στην Ελβετία - Σκοπός να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να στραφούν από τα αυτοκίνητά τους σε λεωφορεία, τραμ, τρένα και πλοία
LIFO NEWSROOM
«ΒΙΑΣ»: Τα αρχαιολογικά τοπία ως ζωντανά οικοσυστήματα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Καμπανούλες στους Δελφούς, Πέρδικες στο Σούνιο. Ό,τι φυτρώνει και ζει στους αρχαιολογικούς χώρους

Μια πρωτοποριακή επιστημονική προσέγγιση του πολιτιστικού τοπίου αποκαλύπτει έναν άγνωστο κόσμο χιλιάδων ζώων και φυτών σε είκοσι εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς οι διεθνείς λαθρέμποροι κερδίζουν από τη διακοπή της προστασίας άγριας ζωής από τον Τραμπ

Περιβάλλον / Πώς οι διεθνείς λαθρέμποροι κερδίζουν από τη διακοπή της προστασίας άγριας ζωής από τον Τραμπ

Η διακοπή χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την προστασία απειλούμενων ειδών αφήνει ελεύθερο πεδίο σε διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση φέρνει έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση φέρνει έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στο κλίμα επιτείνουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού, προκαλώντας εκτεταμένες υγειονομικές κρίσεις και κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές χώρες.
LIFO NEWSROOM
«Το βάρος του στοχαστή»: Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα στέλνει μήνυμα στους συνέδρους του ΟΗΕ

Περιβάλλον / «Το βάρος του στοχαστή»: Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα στέλνει μήνυμα στους συνέδρους του ΟΗΕ

Με φόντο τις διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, ένας καλλιτέχνης «πνίγει» γλυπτό σε πλαστικά έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Περιβάλλον / Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Από την Αυστραλία έως την Αφρική και την Ασία, ο Δρ Robert Mensah προωθεί φυσικά σπρέι που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για την προστασία των καλλιεργειών, μειώνοντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
LIFO NEWSROOM