Explainer: Πότε μπορούν να σας κατεβάσουν από λεωφορείο / τρένο / αεροπλάνο;

0

—Τι ακριβώς συνέβη χθες;

Ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται οδηγός ΚΤΕΛ να έχει σταματήσει το λεωφορείο και να επιχειρεί να κατεβάσει ζευγάρι, επειδή κατά την άποψή του το τοπάκι που φοράει το κορίτσι δεν είναι αρκετά σεμνό.

—Συγνώμη, επιτρέπεται κάτι τέτοιο;

Όχι, φυσικά. Είναι καθαρός σεξισμός.

—Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έκανε «σύσταση» στο ζευγάρι...

Κατ’ αρχάς δεν έχει καμία αρμοδιότητα για «συστάσεις». Κατά δεύτερον, καμία σύσταση: τους ζητούσε να κατέβουν, αλλιώς δεν ξεκινούσε το λεωφορείο.

—Αυτό επιτρέπεται;

Όχι.

—Και καλά στο τοπάκι δεν υπήρχε κάτι μεμπτό. Στη συμπεριφορά του οδηγού, καθαρά πρακτικά, υπάρχει κάτι περίεργο ή επιλήψιμο;

Ναι. Είναι υποχρεωμένος να πει το όνομά του, όταν ερωτάται από τον πολίτη, όπως και ο ελεγκτής οποιουδήποτε μεταφορικού Μέσου είναι υποχρεωμένος να φέρει ευδιάκριτα τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

—Το λέει κάπου αυτό;

Ναι, φυσικά. Στον Κανονισμό Δικαιωμάτων Επιβατών που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2015 με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Χρήστου Σπίρτζη (σ.σ.: η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1181 της 19ης Ιουνίου 2015). Στο άρθρο 2, παράγραφος Ζ και Η του Κανονισμού, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Οι ελεγκτές των εισιτηρίων να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα κατά τη διάρκεια ελέγχου» και «οι οδηγοί των λεωφορείων να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους σε ορισμένη θέση και να αλλάζουν την οθόνη του λεωφορείου». Για την ιστορία, ο νεαρός που επιβιβάστηκε μαζί με την κοπέλα στο λεωφορείο, όπως φαίνεται και στο βίντεο, ζητάει αρκετές φορές τα στοιχεία του οδηγού, χωρίς, όμως, να πάρει ποτέ απάντηση.

—Κάτι άλλο που πραγματικά δεν ακολουθεί τον κανονισμό εδώ;

Η καθυστέρηση που σημειώνεται, λόγω της επιμονής του οδηγού να μην επιβιβάσει το ζευγάρι. Άρθρο 1, παρ. Θ του ιδίου κανονισμού όπου «οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών οφείλουν να μεριμνούν για την ακριβή εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως όσον αφορά τη συχνότητα, την τήρηση των δρομολογιών, του χρόνου διαδρομής».

—Πότε, λοιπόν, μπορούν να μας κατεβάσουν από ένα Μέσο συγκοινωνίας;

Αν και ο κανονισμός δεν προβλέπει κάτι συγκεκριμένο, κυρίως για σοβαρά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν και προφανώς εμπίπτουν στον Ποινικό Κώδικα, σίγουρα όταν δεν διαθέτουμε εισιτήριο, όταν παρακωλύουμε τη συγκοινωνία, αν είμαστε μεθυσμένοι και κάνουμε έκτροπα μέσα στο λεωφορείο / τρένο / αεροπλάνο, κ.λπ. Πάντως, σίγουρα όχι, όταν το ντύσιμο μας δεν συμφωνεί με το dress code του οδηγού ή του πληρώματος του Μέσου.

—Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης πάντως επιμένει ότι η «σύσταση» έγινε για λόγους υγιεινής και ότι «σε εποχή Covid το να είναι κάποιος γυμνός με ιδρώτα επάνω σε καθίσματα» δεν είναι και ό,τι καλύτερο...

Πάμε ξανά: η κοπέλα δεν ήταν γυμνή. Φορούσε κοντό τοπ. Το εξηγεί και η ίδια μέσω ανάρτησης που κοινοποίησε στα social media. Επίσης, και για κορωνοϊό μιλώντας, από το βίντεο, ακόμα και με pixels, είναι προφανές ότι ο οδηγός δεν φοράει μάσκα. Αυτό για τον περί Covid ισχυρισμό.  

—Κι αν κατατεθεί μήνυση εναντίον του ζευγαριού, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ;

Τότε θα πρέπει ο οδηγός να εξηγήσει γιατί ακουμπά και ωθεί έναν επιβάτη, επιχειρώντας απολύτως παράνομα να τον κατεβάσει από το λεωφορείο.

—Ναι, αλλά και ο νεαρός τον μαγνητοσκοπεί. Δεν είναι παράνομο αυτό;

Είναι. Βάσει των συνταγματικών επιταγών, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ποινική νομοθεσία, «η ελεύθερη επικοινωνία του ατόμου και η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του αποτελούν προστατευόμενα αγαθά». Συνεπώς, όποιος «αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Με την ίδια ποινή τιμωρείται η μαγνητοφώνηση ή η βιντεοσκόπηση όταν «ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα (σ.σ.: μαγνητόφωνο, κάμερα, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου». Εάν η παράνομη μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση συνομιλίας αποτυπωθεί σε χαρτί, εάν δηλαδή γίνει απομαγνητοφώνηση ή από βιντεοσκόπηση, τότε αυτό αποτελεί επιβαρυντική περίσταση του κύριου αδικήματος που είναι η παράνομη μαγνητοφώνηση χωρίς τη συναίνεση του συνομιλούντος. ΟΜΩΣ: «δεν είναι παράνομη, αλλά επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση, όπως και η χρήση του περιεχομένου τους, όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν «την πρόληψη τελέσεως εγκλημάτων, την προστασία εννόμου συμφέροντος το οποίο είναι υπέρτερο της προστασίας της ελεύθερης επικοινωνίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως της τιμής και της ελευθερίας».

Κάτι άλλο λυπηρό εδώ;

Ναι. Ότι από τους επιβάτες που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο την ώρα του περιστατικού δεν αντέδρασε κανείς, εκτός από μία κοπέλα...

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ