No.1

Super Bowl: Πώς ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε Πουέρτο Ρίκο για χάρη του Bad Bunny

Super Bowl: Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Κάθε φορά, στα σχεδόν 60 χρόνια ιστορίας του, η διοργάνωση του σόου του ημιχρόνου στο Super Bowl γίνεται όλο και πιο δύσκολη. 

Συνήθως τα προβλήματα αφορούν την προστασία του χλοοτάπητα του γηπέδου. Φέτος το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν να ικανοποιηθεί η επιθυμία του Bad Bunny να μεταμορφώσει τον αγωνιστικό χώρο του Levi’s Stadium σε… Πουέρτο Ρίκο.

Αυτό ήταν το πρόβλημα που κλήθηκαν να λύσουν ο Μπρους και η Σέλι Ρότζερς. Η εταιρεία τους, Tribe Inc., έχει αναλάβει την παραγωγή του σόου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και το ζευγάρι έχει εξελιχθεί σε άτυπο ειδικό στο πώς στήνονται ολοένα και πιο σύνθετες σκηνικές παραγωγές μέσα στα περίπου 26 λεπτά που διαρκεί το ημίχρονο. Για τη φετινή εμφάνιση της Κυριακής, στο πλαίσιο του αγώνα ρεβάνς των Seattle Seahawks με τους New England Patriots, το πρόβλημα ήταν… βοτανικό.

Ο Bad Bunny, κατά κόσμον Μπενίτο Αντόνιο Μαρτίνες Οκάσιο, ήθελε το σόου του να έχει την ίδια εικόνα και αίσθηση με την πρόσφατη κατοικία του στο Πουέρτο Ρίκο, έτσι ζήτησε το σκηνικό να γεμίσει φοίνικες και ζαχαροκάλαμα, αναπαριστώντας το περιβάλλον της Βέγκα Μπάχα, της περιοχής όπου μεγάλωσε.

Σε ένα διαφορετικό στάδιο, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταφέροντας στον αγωνιστικό χώρο καρότσια γεμάτα φυτά. Όμως το Levi’s Stadium στη Σάντα Κλάρα, έδρα των San Francisco 49ers, διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα και οι κανονισμοί του NFL δεν επιτρέπουν τόσα πολλά καρότσια, καθώς θα κατέστρεφαν το γρασίδι. Το μέγιστο που επιτρεπόταν ήταν 25 — και αυτά ήταν απαραίτητα για τις σκηνές και τα υπόλοιπα σκηνικά αντικείμενα.

Η λύση του Μπρους Ρότζερς ήταν απλή: να ντύσουν ανθρώπους σαν φυτά.

Όπως είδαν οι τηλεθεατές στο ημίχρονο, ο Bad Bunny, ντυμένος στα λευκά, κατάφερε να χορέψει μέσα στο σκηνικό που είχε ονειρευτεί.

Super Bowl: Πώς ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε Πουέρτο Ρίκο για χάρη του Bad Bunny Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Super Bowl: Πώς ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε Πουέρτο Ρίκο για χάρη του Bad Bunny Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Όμως τα φυτά ήταν «ζωντανά» με τρόπο που ίσως ούτε ο ίδιος δεν είχε φανταστεί. Περίπου 380 άνθρωποι φόρεσαν κοστούμια που τους έκαναν να μοιάζουν με ψηλά στάχυα και καλάμια. Οι σταθεροί φοίνικες και οι στύλοι, αν αναρωτιέστε, μεταφέρθηκαν με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που είχαν τοποθετηθεί οι φανοστάτες στο σκηνικό του περσινού σόου με πρωταγωνιστή τον Κέντρικ Λαμάρ.

Υπήρχαν όμως και άλλα εμπόδια. Για παράδειγμα, στο Levi’s Stadium υπάρχει μόνο μία κύρια σήραγγα προς τον αγωνιστικό χώρο και το στάδιο είναι ανοιχτό. Ο Λαμάρ μπόρεσε να αξιοποιήσει το σκοτάδι που προσέφερε το Caesars Superdome για δραματικό αποτέλεσμα στο σόου του το 2025, όμως ο Bad Bunny δεν είχε αυτή τη δυνατότητα.

«Όλα γίνονται με το φως της ημέρας», λέει η Σέλι Ρότζερς, καλλιτεχνική διευθύντρια του σόου, η οποία έχει κερδίσει βραβεία Emmy για τη δουλειά της στο halftime show της Rihanna το 2023 και σε εκείνο με επικεφαλής τον Dr. Dre το 2022. «Δεν έχεις τη θεατρικότητα της νύχτας».

Όπως φάνηκε την Κυριακή, το σχέδιο λειτούργησε. Ξεκινώντας από τη casita (σ.σ. στα ισπανικά: μικρό σπίτι) - όπου έκαναν εμφανίσεις ο Pedro Pascal, η Cardi B και η Κολομβιανή τραγουδίστρια Karol G - και κινούμενος σε όλο το γήπεδο, ο Bad Bunny ερμήνευσε μια σειρά επιτυχιών, από το «NUEVAYoL» μέχρι το «Monaco». 

Χόρεψε επίσης με την έκπληξη της βραδιάς, τη Lady Gaga, η οποία τραγούδησε το «Die With a Smile» στο πλαίσιο μιας τελετής γάμου που εκτυλίχθηκε live επί σκηνής.

Super Bowl: Πώς ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε Πουέρτο Ρίκο για χάρη του Bad Bunny Facebook Twitter
Ο Bad Bunny μαζί με την Lady Gaga/Φωτογραφία: EPA

Λίγο πριν το φινάλε ο Bad Bunny διέσχισε την τελική ζώνη κρατώντας μια μπάλα αμερικανικού ποδοσφαίρου, ακολουθούμενος από μια παρέλαση ανθρώπων με σημαίες χωρών από ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, ενώ πίσω του φωτιζόταν το μήνυμα: «Το μόνο που είναι πιο δυνατό από το μίσος είναι η αγάπη».

«Συνδέει τη μουσική με τον αθλητισμό», λέει η Σέλι Ρότζερς. «Είναι σαν να λέει: “Είμαστε όλοι ίδιοι και πορευόμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι”».

Με πληροφορίες από Wired

 
Πολιτισμός
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Met βγάζει τη Lee Krasner από τη σκιά του Pollock

Πολιτισμός / Pollock και Krasner ως ισότιμοι: η νέα έκθεση του Met αναθεωρεί έναν μύθο

Το Metropolitan Museum of Art παρουσιάζει το φθινόπωρο την έκθεση «Krasner and Pollock: Past Continuous», αφιερωμένη και στους δύο καλλιτέχνες σε όλο το εύρος της πορείας τους. Η επιμέλεια τονίζει την ισότιμη συμβολή της Lee Krasner στον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, αναθεωρώντας το κυρίαρχο αφήγημα γύρω από τον Pollock.
THE LIFO TEAM
Η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Césars για τη βία κατά των γυναικών

Πολιτισμός / Η Ιζαμπέλ Ατζανί κάλεσε τους άνδρες να σηκωθούν όρθιοι στα Σεζάρ για τη βία κατά των γυναικών

Στα βραβεία Σεζάρ 2026, η Isabelle Adjani κάλεσε τους άνδρες στην αίθουσα να σηκωθούν όρθιοι σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, ενώ η Golshifteh Farahani μίλησε για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν.
THE LIFO TEAM
«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads και για την Αμερική που επιμένει

Πολιτισμός / Η Chloë Sevigny γυρίζει ντοκιμαντέρ για τους Deadheads χωρίς τους Grateful Dead

Χωρίς τους Grateful Dead στο κάδρο, το «Summer Tour» εστιάζει αποκλειστικά στους Deadheads. Το ντοκιμαντέρ, με τη στήριξη της Chloë Sevigny, κυκλοφορεί σε μια συγκυρία συμβολική για τη σκηνή, μετά τον θάνατο του Bob Weir.
THE LIFO TEAM
Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και η “mother” φάση της ποπ

Πολιτισμός / Η Robyn επιστρέφει με το Sexistential: επιθυμία, μοναξιά και μητρότητα στην ποπ

Η Robyn ανακοίνωσε ότι το νέο της άλμπουμ Sexistential κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου, επτά χρόνια μετά το Honey, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα “self-help” project αλλά για μια καταγραφή αντιφάσεων , ανάμεσα στην επιθυμία, την υπαρξιακή αγωνία και τη μητρότητα.
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ

Πολιτισμός / Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου

Με νοσταλγία για την χαμένη αυτή αφέλεια των καλοκαιρινών βραδιών, και με ένα θίασο “σκιών”, φαντασμάτων των ηρώων της κλασικής ταινίας, ο Νίκος Καραθάνος στήνει ένα καλοκαιρινό, ηλιόλουστο ρέκβιεμ, έναν θρήνο για το τέλος αυτής της εποχής
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Πολιτισμός / Ο Park Chan-wook γίνεται ο πρώτος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών

«Η απλή πράξη του να συγκεντρωνόμαστε σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουμε μαζί μια ταινία, με τις ανάσες και τους παλμούς μας να συγχρονίζονται, αποτελεί από μόνη της μια συγκινητική και οικουμενική έκφραση αλληλεγγύης», δηλώνει
THE LIFO TEAM