Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Παρουσιαστές- έκπληξη οι Cool Crips

Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τους λαμπερούς καλεσμένους και τις εκατοντάδες προβολές Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Στο κατάμεστο και ανανεωμένο Ολύμπιον, δόθηκε το σύνθημα της έναρξης του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , με μία τελετή που στόχο είχε να αποδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει για αυτό, το ζήτημα της προσβασιμότητας.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Maria», του σπουδαίου Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν, με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί, που αναφέρεται στη Μαρία Κάλλας.

Παρουσιαστές - έκπληξη της εκδήλωσης ήταν οι cool crips, δηλαδή ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός, δύο νεαρά ανάπηρα άτομα από την Κομοτηνή και την Αθήνα αντίστοιχα, που ανέβηκαν στην κεντρική σκηνή με τα αμαξίδιά τους, καθώς πλέον ολόκληρο το διατηρητέο κτήριο του Ολύμπιον είναι καθολικά προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό συντόνισαν την τελετή, κάνοντάς την ...προσβάσιμη και σε τυφλούς θεατές, περιγράφοντας το χώρο, αλλά και την εξωτερική εμφάνιση όσων πήραν το λόγο. Ταυτόχρονα στη σκηνή διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας απευθύνονταν στους κωφούς θεατές.

Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τους λαμπερούς καλεσμένους και τις εκατοντάδες προβολές Facebook Twitter
Παρουσιαστές - έκπληξη της εκδήλωσης ήταν ο Σπύρος Νταντανίδης και ο Γρηγόρης Χρυσικός / Φωτ: Eurokinissi

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Ένα πολύ σημαντικό ορόσημο τα 65 χρόνια»

Στην πορεία του Φεστιβάλ από το 1960 οπότε και ξεκίνησε ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» και από το 1992 που έγινε και επισήμως διεθνές, αναφέρθηκε η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου του ΦΚΘ Ελευθερία Θανούλη. «Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι' αυτήν την πορεία και μπορεί τα 65 να μην είναι μία απόλυτα στρογγυλή επέτειος, είναι όμως για μένα ένα πολύ σημαντικό ορόσημο και ως τέτοιο θα ήθελα να το γιορτάσουμε εδώ, στα ανανεωμένο Ολύμπιον, με την ευχή να ενισχύουμε αυτόν το σπουδαίο θεσμό όλο και περισσότερο στα χρόνια που θα έρθουν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό αναφέρθηκε «στο χάος του μίσους και της βίας» που επικρατεί δίπλα μας, το οποίο καθιστά εξαιρετικά επείγον το να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο. «Οι δύο αιματηροί πόλεμοι που συνταράσσουν την ευρύτερη γειτονιά μας, θέτουν σε δοκιμασία τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το σινεμά μας υπενθυμίζει ότι -παρόλο που η τέχνη δεν μπορεί να μετακινήσει βουνά- το Φεστιβάλ έχει τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους. Και αυτό είναι από μόνο του ένα μικρό θαύμα», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τους λαμπερούς καλεσμένους και τις εκατοντάδες προβολές Facebook Twitter
O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης / Φωτ: Eurokinissi

«Δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης»

Το υπουργείο πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ιάσων Φωτήλας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τοποθετεί τον κινηματογράφο, τα οπτικοακουστικά και τις δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες σε υψηλή προτεραιότητα. «Αυτό αποδεικνύεται από τα δεκάδες στοχευμένα προγράμματα που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τρέχουν και σήμερα στηρίζοντας την υλοποίηση ιδεών και ονείρων. [...] Το εξασφαλίζει η δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης, που για πρώτη φορά υπάρχουν στη χώρα μας και λειτουργούν με διαφάνεια και ταχύτητα», σημείωσε.

«Το φεστιβάλ παραμένει ακμαίο παρά τα 65 του χρόνια», σχολίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν μεταξύ άλλων και πάρα πολλά πολιτιστικά ρεύματα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι έρχονται Έλληνες και ξένοι δημιουργοί, καθώς και νέοι δημιουργοί εδώ και δείχνουν τη δουλειά τους», συμπλήρωσε.

Στη σύνδεση του κινηματογράφου με τον τουρισμό, αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βίκυ Χατζηβασιλείου. «Η πολιτιστική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα στο έργο μας, καθώς σκοπεύουμε να καταστήσουμε την περιοχή μας, πρωτεύουσα εξωστρέφειας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατέχει κεντρική θέση, όχι μόνο ως πολιτιστικός θεσμός, αλλά και ως καταλύτης για την τουριστική και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας», είπε χαρακτηριστικά.

Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τους λαμπερούς καλεσμένους και τις εκατοντάδες προβολές Facebook Twitter
O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης / Φωτ: Eurokinissi

Ως ένα μικρό θαύμα που επιτελείται κάθε χρόνο και φέρνει τη Θεσσαλονίκη στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Χρέος δικό μας είναι να ενισχύσουμε τη φωνή των ανθρώπων του Φεστιβάλ, να διευρύνουμε τους ορίζοντές του, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά του, να οικοδομήσουμε από κοινού την επόμενη, ακόμη πιο δυναμική και αισιόδοξη ημέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Πρεμιέρα με Κάλλας»

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, παρουσίασε την ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ, με την οποία ο σκηνοθέτης Πάμπλο Λαραΐν ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του, για τρεις εκθαμβωτικές γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία και στον πολιτισμό του 20ού αιώνα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις «Jackie (για την Τζάκι Κένεντι) και Spencer (για την πριγκίπισσα Νταϊάνα).

«Η ταινία αρχίζει την 15η Σεπτεμβρίου του 1977, ημέρα δηλαδή που η Μαρία Κάλλας σιώπησε, αφήνοντάς μας όμως τη φωνή της να την ακούμε για πάντα. Το "Maria" την ακολουθεί στις τελευταίες πέντε ημέρες της ζωής της, αλλά ξετυλίγει όλη την πολυτάραχη ιστορία της. Ο Χιλιανός Πάμπλο Λαραΐν που τη σκηνοθέτησε, ειδικεύεται στο να συλλαμβάνει τη μεγαλύτερη αλήθεια πίσω απ' τις μικρές ή μεγαλύτερες αληθινές ιστορίες σπουδαίων ανθρώπων», κατέληξε.

Πρεμιέρα για το 65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τους λαμπερούς καλεσμένους και τις εκατοντάδες προβολές Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi


 

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Ματ Ντίλον θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός / O Ματ Ντίλον θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά θα παρευρεθεί στο φετινό φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία «Την έλεγαν Μαρία», στην οποία ερμηνεύει τον Μάρλον Μπράντο.
LIFO NEWSROOM
65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με «Maria» και Αντζελίνα Τζολί

Πολιτισμός / 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Έναρξη με «Maria» και Αντζελίνα Τζολί

Η πολυαναμενόμενη ταινία του Πάμπλο Λαραΐν για τη Μαρία Κάλλας θα ανοίξει το φετινό φεστιβάλ - Λήξη με την ταινία «The End» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, παρουσία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη.
LIFO NEWSROOM
15 highlights του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οθόνες / 15 highlights του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πάμελα Άντερσον, Αριάν Λαμπέντ, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, σινεφίλ τέρατα και όλη η νέα ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της χρονιάς στην 65η διοργάνωση που για δέκα μέρες (31/10-10/11) θα μεταμορφώσει τη Θεσσαλονίκη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Πολιτισμός / Το The Devil Wears Prada 2 κατηγορείται για στερεοτυπική απεικόνιση ασιατικού χαρακτήρα

Ένα clip 38 δευτερολέπτων που παρουσιάζει τη νέα βοηθό της Άντι Σακς, Jin Chao, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, με θεατές να κατηγορούν την ταινία ότι επιστρέφει σε παλιά στερεότυπα για Ασιάτες χαρακτήρες ως άχαρους, nerdy και υπερ-μορφωμένους.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των πολικών ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Πολιτισμός / Πέθανε ο Νταγκ Άλαν, ο θρυλικός κάμεραμαν των ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο

Ο Νταγκ Άλαν, ο Σκωτσέζος κάμεραμαν που γύρισε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες άγριας ζωής για τα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Άτενμπορο, πέθανε στα 74 του ενώ έκανε πεζοπορία στο Νεπάλ. Είχε κινηματογραφήσει πιγκουίνους, πολικές αρκούδες, φώκιες και φάλαινες σε μερικά από τα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, κερδίζοντας οκτώ Emmy και πέντε BAFTA.
THE LIFO TEAM
Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το Graceland και το απαρτχάιντ

Πολιτισμός / Η Σίνθια Ερίβο θα γίνει Μίριαμ Μακέμπα σε μια ταινία για το απαρτχάιντ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Graceland του Πολ Σάιμον έφερε τη μουσική της Νότιας Αφρικής σε παγκόσμιο κοινό, αλλά άνοιξε και μια μεγάλη σύγκρουση γύρω από το πολιτιστικό μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ. Το The Road Home επιστρέφει σε εκείνη τη στιγμή, μέσα από τη Μακέμπα, τον Χιου Μασακέλα και μια μουσική που έγινε πεδίο αντίστασης.
THE LIFO TEAM
70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Πολιτισμός / 70 ημέρες στο Οβέρ: Εκεί που ο Βαν Γκογκ χάθηκε μέσα στα σιταροχώραφα

Στο Auvers-sur-Oise, το χωριό έξω από το Παρίσι όπου ο Βαν Γκογκ πέρασε τις τελευταίες 70 ημέρες της ζωής του, ανοίγουν δύο εκθέσεις αφιερωμένες στον ζωγράφο και στο τοπίο που τον σημάδεψε. Δεν είναι απλώς ακόμη ένας φόρος τιμής, αλλά ένας τρόπος να ξαναδιαβαστεί ο τόπος μέσα από το βλέμμα που τον έκανε αθάνατο.
THE LIFO TEAM
Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Πολιτισμός / Γιατί όλοι τρέχουν ακόμα στα σκαλιά του Rocky;

Το αυθεντικό άγαλμα του Rocky μπαίνει για πρώτη φορά μέσα στο Philadelphia Museum of Art, το μουσείο που κάποτε δεν ήξερε αν το ήθελε. Με έργα των Κιθ Χάρινγκ, Άντι Γουόρχολ, Κάρα Γουόκερ και Κάρι Μέι Γουίμς, η έκθεση Rising Up εξετάζει πώς ένα κινηματογραφικό αντικείμενο έγινε λαϊκό μνημείο μιας πόλης.
THE LIFO TEAM
Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Πολιτισμός / Ένα νέο μουσείο στην Πορτογαλία ανοίγει πρώτα για τους εργάτες που το έχτισαν

Το MuzeuThought and Contemporary Art DST ανοίγει στην Μπράγκα με έργα των Ναν Γκόλντιν, Άλεξ Κατς, Φραντσέσκο Κλεμέντε και Φραντς Βεστ. Πριν υποδεχτεί το κοινό, όμως, θα ανοίξει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους του DST Group, της κατασκευαστικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη συλλογή και το κτίριο.
THE LIFO TEAM
Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Πολιτισμός / Το Claude μπαίνει στα πιο κλειστά πάρτι των Καννών: Ο «βοηθός» που έγινε συνδαιτυμόνας

Ο Ντάριο Αμοντέι, CEO της Anthropic, θα συνδιοργανώσει με τον Γκρέιντον Κάρτερ και τον Μπράιαν Λορντ της CAA ένα από τα πιο περιζήτητα πάρτι του Φεστιβάλ Καννών. Η είδηση έρχεται την ώρα που το Χόλιγουντ εξακολουθεί να κοιτάζει την τεχνητή νοημοσύνη με δέος και καχυποψία.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Πολιτισμός / Η Νταϊάνα Ρος κόπηκε από τη βιογραφική ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον

Η Κατ Γκράχαμ είχε γυρίσει σκηνές ως Νταϊάνα Ρος στο Michael, όμως αποκάλυψε ότι ο ρόλος της δεν υπάρχει στο τελικό μοντάζ λόγω «νομικών παραμέτρων». Η απουσία της Ρος ανοίγει ακόμη μία συζήτηση γύρω από το τι χωρά και τι μένει έξω από τη νέα βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον.
THE LIFO TEAM
Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Πολιτισμός / Η Αν Χάθαγουεϊ έπαιξε μια pop star και κατάλαβε ότι δεν θέλει να γίνει ποτέ μία

Στο Mother Mary, η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται μια μεγάλη pop star, με τραγούδια των FKA Twigs, Jack Antonoff και Charli xcx. Η εμπειρία, όπως είπε, τη βοήθησε να καταλάβει ότι η pop μουσική απαιτεί μια «αβίαστη δύναμη» και μια δημόσια έκθεση του εαυτού που δεν της ταιριάζει.
THE LIFO TEAM
Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Πολιτισμός / Ο Έλιοτ Πέιτζ δείχνει ότι και η φύση μπορεί να είναι queer― όχι μόνο οι άνθρωποι

Το Second Nature, με αφηγητή και συμπαραγωγό τον Έλιοτ Πέιτζ, εξερευνά ομόφυλες σχέσεις, αλλαγές φύλου και μητριαρχικές κοινωνίες σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αμφισβητώντας με επιστημονικά στοιχεία την ιδέα ότι η φύση υπήρξε αποκλειστικά straight.
THE LIFO TEAM
Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Πολιτισμός / Μετά το «Baby Reindeer», ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το σκοτεινό «Half Man»

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ επιστρέφει με το «Half Man» σε έναν ρόλο που τον βγάζει εντελώς έξω από τη γνώριμη περσόνα του. Στις Κάννες μίλησε για την ανδρική βία, τη σωματική μεταμόρφωση και το γιατί η αυθεντικότητα είναι, για εκείνον, το μόνο αληθινό μυστικό μιας επιτυχίας.
THE LIFO TEAM
Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Πολιτισμός / Από τη «Χορτοφάγο» στο Light and Thread: γιατί η Χαν Κανγκ μιλά σήμερα για την τέχνη σαν ανάγκη επιβίωσης

Με αφορμή το Light and Thread, το πρώτο της nonfiction βιβλίο στα αγγλικά, η νομπελίστρια Χαν Κανγκ μιλά για τη βία, το πένθος, τη μνήμη και τη γραφή ως πράξη επιμονής. Και για το ελληνικό κοινό που έχει ήδη αγαπήσει τη «Χορτοφάγο» και το «Μάθημα ελληνικών», θυμίζει γιατί η λογοτεχνία της δεν παρηγορεί από τον κόσμο, αλλά σε εμποδίζει να νεκρωθείς μέσα του.
THE LIFO TEAM
Turner Prize 2026: Μια βραχεία λίστα με έντονο πολιτικό φορτίο και γλυπτική ουσία.

Πολιτισμός / Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Turner Prize 2026, με τους Σιμίον Μπάρκλεϊ, Κίρα Φρέιζε, Μαργκερίτ Ιμιό και Τανόα Σάσρακου να διεκδικούν το σημαντικότερο βρετανικό βραβείο σύγχρονης τέχνης. Η φετινή τετράδα δίνει έμφαση στην εγκατάσταση και την περφόρμανς, με έργα που ανατέμνουν τη φυλή, την τάξη και την πολιτική ιστορία του πετρελαίου.
THE LIFO TEAM
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΜΑΓΚΙ ΤΖΙΛΕΝΧΑΛ

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Βενετίας 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ ορίστηκε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Η Βενετία πάντα υποστήριζε τις ειλικρινείς, ξεχωριστές φωνές, και είναι τιμή μου να συμβάλλω στη συνέχιση αυτής της γενναίας και απαραίτητης παράδοσης», δήλωσε η ηθοποιός
THE LIFO TEAM