Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία περιμένει συζητήσεις στην Τουρκία για εκεχειρία - Αβέβαιο το Κίεβο

Η Ρωσία περιμένει συζητήσεις στην Τουρκία για τους όρους εκεχειρίας - Αβέβαιη η Ουκρανία Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ρωσία και η Ουκρανία αναμένεται να συζητήσουν τον κατάλογο των όρων για την κατάπαυση του πυρός, σε συνομιλίες που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει προτείνει τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου συνομιλιών με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και θα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία τη Δευτέρα το πρωί.

Η Ουκρανία θέλει να δει ένα κείμενο που θα παρουσιάζει τις προτάσεις της Ρωσίας για μια συμφωνία ειρήνης προτού στείλει αντιπροσωπεία για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα.

Η Ρωσία έχει πει πως ετοιμάζεται να στείλει διαπραγματευτική ομάδα για να συναντηθεί με μια αντίστοιχη ουκρανική στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου, όμως το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που επισκέπτεται το Κίεβο, ο Σιμπίχα δεν αποκάλυψε αν η Ουκρανία θα λάβει μέρος. «Για να είναι η επόμενη σχεδιαζόμενη συνάντηση ουσιαστική και να έχει νόημα, είναι σημαντικό να λάβουμε από πριν ένα έγγραφο ώστε η αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει να έχει την εξουσιοδότηση να συζητήσει τις σχετικές θέσεις», δήλωσε ο Σιμπίχα στους δημοσιογράφους.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε πως, μέχρι τώρα, η Ουκρανία δεν έχει λάβει το μνημόνιο που αναμένει από τους Ρώσους διαπραγματευτές το οποίο περιλαμβάνει τις προτάσεις τους για συζήτηση στις συνομιλίες. Ο Σιμπίχα δεν εξήγησε τι θα κάνει το Κίεβο αν δεν λάβει το ρωσικό έγγραφο, ούτε έθεσε προθεσμία για την παραλαβή του.

Η Ρωσία απέρριψε σύνοδο μεταξύ Πούτιν, Τραμπ και Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την πρόταση της Τουρκίας για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ, υπό την αιγίδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για αυτό θα είναι να υπάρξουν "αποτελέσματα" στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε εξάλλου ότι η Ρωσία θα στείλει στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα αντιπροσωπεία που θα είναι "έτοιμη" για νέες συνομιλίες με την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τη συμμετοχή του.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη που η θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει γίνει κατανοητή από την Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίαζε τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, του Κιθ Κέλογκ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η ανησυχία της Μόσχας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «είναι δίκαιη».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM