Την κατασκευή νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας στη Γαλλική Γουιάνα ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της καταστολής κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης στη χώρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Όπως δήλωσε, η νέα φυλακή θα στοχεύει «σε όλα τα επίπεδα» της αλυσίδας διακίνησης ναρκωτικών, ενώ θα φιλοξενεί επίσης εξαιρετικά επικίνδυνους κρατούμενους.
Η μονάδα θα κοστίσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει το νωρίτερο το 2028. Θα ανεγερθεί σε απομονωμένη περιοχή του Αμαζονίου, κοντά στην πόλη Σεν-Λοράν-ντυ-Μαρρονί, στα βορειοδυτικά της Γαλλικής Γουιάνας.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε λίγο μετά από μια σειρά επιθέσεων σε σωφρονιστικά ιδρύματα της Γαλλίας, στις οποίες συμμετείχαν συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και καταγράφηκαν περιστατικά βίας εναντίον προσωπικού και εγκαταστάσεων.
Retour sur #France2 sur le nécessaire quartier de haute sécurité contre les narcotrafiquants qui sévissent en Guyane et aux Antilles. pic.twitter.com/gGIJjaqjde
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) May 18, 2025
Η νέα φυλακή θα έχει χωρητικότητα έως 500 κρατουμένων, με ειδική πτέρυγα για τα πλέον επικίνδυνα άτομα. Σύμφωνα με τον Νταρμανέν, θα εφαρμόζεται «εξαιρετικά αυστηρό καθεστώς κράτησης», ώστε να είναι αδύνατη οποιαδήποτε συνέχιση της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Η τοποθεσία δεν επελέγη τυχαία. Η Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, βρίσκεται σε κομβικό σημείο για τα καρτέλ ναρκωτικών που κινούνται μεταξύ Βραζιλίας και Σουρινάμ. Η Σουρινάμ, μία πρώην αποικία της Ολλανδίας, είναι σήμερα η μικρότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Η γεωγραφική της απομόνωση εκτιμάται ότι θα διακόψει κάθε επαφή των βαρόνων ναρκωτικών με τα δίκτυά τους, όπως ανέφερε ο υπουργός. «Στη Γουιάνα, δεν θα μπορούν πια να έχουν καμία επαφή με το δίκτυό τους», είπε χαρακτηριστικά.
Μνήμες από τη «Νήσος του Διαβόλου»
Η Σεν-Λοράν-ντυ-Μαρρονί υπήρξε για έναν αιώνα η πύλη εισόδου στην ποινική αποικία του Καγιέν, κοινώς γνωστή ως Νήσος του Διαβόλου, όπου από το 1852 έως το 1954 μεταφέρθηκαν περίπου 70.000 κατάδικοι από τη μητροπολιτική Γαλλία. Η ιστορία του έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από το βιβλίο «Papillon» του Ανρί Σαριέρ και την ομώνυμη ταινία με τους Στιβ ΜακΚουίν και Ντάστιν Χόφμαν.
Η ανακοίνωση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν να αναχαιτίσει το οργανωμένο έγκλημα και να ενισχύσει την ασφάλεια στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη κατατεθεί νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν σύσταση ειδικού τμήματος στην εισαγγελία για την αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος, διεύρυνση των εξουσιών των ανακριτών και νομική προστασία για πληροφοριοδότες.
Μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται η δημιουργία και άλλων υπερφυλακών, όπως αυτή στη Γαλλική Γουιάνα, με αυστηρότερους κανόνες για τις επισκέψεις και την επικοινωνία των κρατουμένων με τον έξω κόσμο.
Η ανάγκη για αυστηρότερη αστυνόμευση των φυλακών έγινε πιο επιτακτική μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά επιθέσεων σε σωφρονιστικά ιδρύματα σε όλη τη Γαλλία. Ο Νταρμανέν χαρακτήρισε ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις ως «τρομοκρατικές ενέργειες» που συνδέονται άμεσα με την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Σε κάποια περιστατικά, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα έξω από φυλακές, ενώ η φυλακή La Farlede στην Τουλόν δέχτηκε πυρά. Ορισμένοι από τους δράστες εμφανίστηκαν δημόσια ως «υπερασπιστές των δικαιωμάτων των κρατουμένων».
Η ανακοίνωση της νέας φυλακής εντάσσεται σε αυτό το σκηνικό έντασης και αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια, ενώ το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει προς το παρόν προβεί σε επίσημη τοποθέτηση.
Με πληροφορίες από BBC