Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Κεφαλή του Αύγουστου, από ολόσωμο μπρούντζινο άγαλμά του. Επιδρομείς από τον Νότο που εισέβαλαν στη ρωμαϊκή Αίγυπτο βανδάλισαν το άγαλμα και έθαψαν το κεφάλι του εικονιζόμενου, σαν λάφυρο, κάτω από την είσοδο ναού στη Μερόη, στο σημερινό Σουδάν. Αρχαιολόγοι το ανακάλυψαν μόλις το 1910.

Ποιοι ήταν στ' αλήθεια οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες;

0

Αρκεί να φανταστείς το ημερήσιο πρόγραμμα ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα: τον βλέπεις να ξυπνάει το πρωί, είτε στο κεντρικό αυτοκρατορικό ενδιαίτημα είτε σε κάποια εξοχική του έπαυλη, όπως ο Αδριανός στο Τίβολι, και να απολαμβάνει την πρωινή salutatio περιστοιχισμένος από πλήθος συμβούλων, θαλαμηπόλων και προσωπικών φροντιστών. Μαζί τους θα συνέτασσε επιστολές, παίρνοντας ένα πλούσιο ή λιτό πρωινό –ο ηλικιωμένος Αντωνίνος Πίος προτιμούσε απλώς παξιμάδια–, και θα λάμβανε αποφάσεις για την οργάνωση κάποιου από τα μυθιστορηματικά του δείπνα, όπου οι καλεσμένοι, ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα ή καθισμένοι στους πάγκους, στα λεγόμενα triclinia, θα απολάμβαναν, μαζί με τα γευστικά εδέσματα, τα νερά που έτρεχαν από κρήνες, τα μαρμάρινα δάπεδα και τη διακοσμημένη οροφή.

Αν ο αυτοκράτορας ήταν πιο παρανοϊκός απ’ όσο συνήθως, όπως ο Δομιτιανός, θα φρόντιζε το σερβίρισμα να είναι σε μαύρα πιάτα, πάνω σε ταφόπλακες, από επίσης βαμμένους μαύρους δούλους! Σε κάποιες, μάλιστα, περιπτώσεις οι εκκεντρικότητες δεν ήταν απλώς ακραίες αλλά μοιραίες: χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ηλιογάβαλος που έρανε τους καλεσμένους του με τόσα ρόδα, που έφτασαν να πεθάνουν από ασφυξία! Άλλοτε πάλι ο αυτοκράτορας είχε κάποιο «χόμπι», όπως ποίηση, μουσική και ζωγραφική –βλέπε Αδριανό, Μάρκο Αυρήλιο, Αλέξανδρο Σεβήρο –, σε σπάνιες έκανε πυγμαχία, κολύμπι, τρέξιμο ή το κυνήγι, που θεωρούνταν αρκετά μπανάλ· γι’ αυτό χλεύαζαν τον φερμένο από την Ισπανία, γι’ αυτό κάπως επαρχιώτη, Αδριανό.

Σημείο εκκίνησης της αφήγησης δεν είναι αυτός που έμελλε, αν δεν δολοφονούνταν, να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας, Ιούλιος Καίσαρας όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, ο οποίος έδωσε πρώτος το στίγμα του τι σήμαινε «ενός ανδρός αρχή», και η επέκταση της Ρώμης, κατά τα πρότυπα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο είχαν ως αναφορά οι Ρωμαίοι ηγεμόνες, εφαρμόζοντας σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του.

Άλλοι αυτοκράτορες ενδεχομένως να ασχολούνταν λεπτομερώς με τα νομικά ζητήματα, όπως μαρτυρά ο Δίων Κάσσιος ότι έκανε ο Σεπτίμιος Σεβήρος. Οι πιο ναρκισσιστές, όπως ο Τιβέριος, θα αρέσκονταν να θέτουν στους καλεσμένους απαιτητικές ερωτήσεις βασισμένες σε πρόσφατα αναγνώσματα και σε διάφορα μυθολογικά θέματα. Άλλοι πάλι θα επιδίδονταν σε πιο μακάβριες ενασχολήσεις, όπως ο Δομιτιανός που συνήθιζε να σκοτώνει μύγες με την πένα του(!), και άλλοι θα μεταμφιέζονταν –βλέπε Νέρωνα, Λεύκιο Βήρο, Κόμμοδο – για να επισκεφθούν τις πιο κακόφημες περιοχές της Ρώμης.

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Αξιοποιώντας και τις μεγάλες διαστάσεις του πίνακα (περισσότερα από 2 μέτρα πλάτος), ο Άλμα-Τάντεμα αποδίδει τη σκηνή κατά την οποία ο Ηλιογάβαλος βομβαρδίζει μέχρι θανάτου τους καλεσμένους του με ροδοπέταλα. Ο αυτοκράτορας, ντυμένος με χρυσό ένδυμα, παρακολουθεί από το ανυψωμένο βάθρο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις έφταναν να ντύνονται εμμονικά γυναίκες, όπως ο Ηλιογάβαλος, που μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη περίπτωση τρανς ατόμου στην ιστορία. Όσο για τον Κλαύδιο, ήταν γνωστός για το πάθος του με τον τζόγο, ένα θέμα για το οποίο έγραψε και βιβλίο! Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάθε αυτοκράτορας, ακόμα και οι πιο ακραίοι, όπως ο Κόμμοδος και ο Καλιγούλας, στοχαζόταν με αφορμή τον θάνατο, γνωρίζοντας πως το περίφημο memento mori συνόδευε από τις μικρές καθημερινές κινήσεις μέχρι τα επιβλητικά έργα που στόλιζαν την αυτοκρατορία του: από το τείχος του Αδριανού στη Βρετανία έως τον τεράστιο κολοσσό, δηλαδή το άγαλμα του Νέρωνα που στόλιζε την είσοδο του Κολοσσαίου, απ’ όπου πήρε το όνομά του.

Mary Beard Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς Εκδόσεις Ψυχογιός Σελ.: 512 
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Mary Beard, Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες, Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς, Εκδόσεις Ψυχογιός, Σελ.: 512 

Όλες αυτές οι ανεκδοτολογικές περιπτώσεις διανθίζουν πολλά από τα έξυπνα γραμμένα κεφάλαια του βιβλίου Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες (που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Ανδρέα Παππά) της καθηγήτριας Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, συντάκτριας κλασικών θεμάτων στο «Times Literary Supplement» και συγγραφέως πλήθους βιβλίων για τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο, γνωστής επίσης και ως «celebrity historian» από τις ειδικές σειρές ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει για το BBC, Μαίρη Μπίαρντ. Στόχος της είναι, μεταξύ άλλων, να ανατρέψει κλισέ πεποιθήσεις για πολλούς γνωστούς Ρωμαίους αυτοκράτορες, π.χ. ότι ο Νέρωνας ήταν απλώς ο μεγαλομανής ή ο πυρομανής που κατέστρεψε τη Ρώμη ή ότι ο Καλιγούλας, εκτός από τις δολοφονίες που διέπραξε, έχρισε ύπατο το αγαπημένο του άλογο.

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Στόχος της Μαίρη Μπίαρντ είναι, μεταξύ άλλων, να ανατρέψει κλισέ πεποιθήσεις για πολλούς γνωστούς Ρωμαίους αυτοκράτορες.

Κάποιες ακραίες ιστορίες ενδεχομένως να αληθεύουν, αλλά σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πηγές που ελέγχει με ακρίβεια η ακαδημαϊκός Μπίαρντ, γράφτηκαν εκ των υστέρων είτε από συμβούλους που ήθελαν να χτυπήσουν τους απελθόντες αυτοκράτορες και να καλοπιάσουν τους επόμενους είτε από συγγραφείς που χρησιμοποίησαν εχθρικά διακείμενες πηγές.

Αυτές που ελέγχει η δημοφιλής ακαδημαϊκός και συγγραφέας είναι άπειρες. Για παράδειγμα, αντλεί πληροφορίες ακόμα και από μπισκοτάκια(!) που καταναλώνονταν σε διάφορα σημεία της αυτοκρατορίας, όπου μια Ρωμαία αρχόντισσα φοράει σκουλαρίκια με τη μορφή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Στη δολοφονία εκείνου το 235 μ.Χ. επιλέγει να σταματήσει την αφήγησή της.

Ο λόγος που σταματάει σε αυτόν την αφήγησή της και όχι το 1453, οπότε και καταλύεται επίσημα η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, είναι, όπως αναφέρει, επειδή τα χρόνια που ακολούθησαν τα πράγματα άλλαξαν ριζικά: «Οι αυτοκράτορες έμεναν κατά κανόνα στον θρόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ οι εμφύλιοι πόλεμοι, τα “πραξικοπήματα:” και οι σφετερισμοί κυριαρχούσαν. Οι περισσότεροι αυτοκράτορες αυτής της ταραγμένης περιόδου δεν ήταν καν Ρωμαίοι, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν επισκέφτηκαν ποτέ τη Ρώμη, παραμένοντας σε κάποια επαρχία».

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Πλήθος σχηματίζει ουρά το 1932 να δει τα πλοία του Καλιγούλα στον βυθό της λίμνης Νέμι, που είχαν έρθει στο φως με πρωτοβουλία του Μουσολίνι. Ελάχιστα από τα ευρήματα σώζονται σήμερα, λόγω βομβαρδισμού τους (πιθανόν από τους Γερμανούς, πιθανόν από τους Συμμάχους) κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου

Σημείο εκκίνησης της αφήγησης δεν είναι αυτός που έμελλε, αν δεν δολοφονούνταν, να γίνει ο πρώτος αυτοκράτορας, Ιούλιος Καίσαρας, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, ο οποίος έδωσε πρώτος το στίγμα του τι σήμαινε «ενός ανδρός αρχή», και η επέκταση της Ρώμης, κατά τα πρότυπα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο είχαν ως αναφορά οι Ρωμαίοι ηγεμόνες, εφαρμόζοντας σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του.

Σύμφωνα με την Μπίαρντ, δεν ήταν τυχαίο ότι για χρόνια μετά την επικράτηση της ισχύος της αυτοκρατορίας οι ηγέτες του ρωμαϊκού κόσμου διατηρούσαν και σέβονταν τις αρχές της res publica και ο λόγος που επέλεγαν τον τίτλο «αυτοκράτορας», δηλαδή «imperator», Καίσαρας και Αύγουστος, που σήμαινε αξιοσέβαστος, ήταν επειδή σέβονταν απόλυτα την αλεξανδρινή αντίληψη της επικράτησης στο πεδίο της μάχης, σε αντίθεση με τον εκάστοτε αυτοκράτορα του Βυζαντίου, που ήταν ξεκάθαρα βασιλέας (rex, όχι απλώς imperator).

Εξού και κάθε νίκη, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας, τιμώνταν με μεγαλεπήβολες γιορτές, κατά τις οποίες ο κόσμος υποδεχόταν τον νικητή αυτοκράτορα από το πεδίο της μάχης, κάτι επιβεβλημένο για τον ηγέτη της Ρώμης, όπως και η καλή σχέση που έπρεπε αυτός να αναπτύσσει με τον λαό.

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Ψηφιδωτό δαπέδου, εντυπωσιακό δείγμα των διακοσμήσεων στην έπαυλη του Αδριανού στο Τίβολι. Εικονίζονται τέσσερα περιστέρια που πίνουν νερό από αγγείο. Οι χιλιάδες ψηφίδες (tesserae) που έχουν χρησιμοποιηθεί επιτρέπουν την απόδοση κάθε είδους λεπτομερειών.

Όσο για τη θεωρούμενη εν θεώ εξουσία, μάλλον ήταν αντικείμενο χλεύης, όπως επισημαίνει η Μπίαρντ, αφού οι αυτοκράτορες καλούνταν διαρκώς να αποδεικνύουν ότι δικαίως κατείχαν την εξουσία, φτάνοντας να σκηνοθετούν με διαφορετικούς τρόπους τη σπουδαιότητά τους. Απαύγασμα μιας τέτοιας τελετουργικής έκφρασης που αγγίζει τα όρια της επιτελεστικότητας είναι τα τελευταία θρυλούμενα λόγια του Αυγούστου «plaudite cives, plaudite amici, finita est comoedia» («Χειροκροτήστε πολίτες, χειροκροτήστε φίλοι, η κωμωδία τελείωσε»). Σε μια έκφραση ακραίας αυτεπίγνωσης ο ίδιος ο αυτοκράτορας αναγνώριζε ότι τα μέσα προώθησης του έργου του, ακόμα και η μετέπειτα θέση του ανάμεσα στους θεούς στο ρωμαϊκό πάνθεο, μάλλον έμοιαζαν με την έκφραση μιας καλά επεξεργασμένης παράστασης που άγγιζε τα όρια της κωμωδίας.

Σε αυτή την εκδοχή εστιάζει η συγγραφέας, θεωρώντας, ωστόσο, ότι, παρά τις ακραίες διαφορές στις προτιμήσεις και στον χαρακτήρα, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες εφάρμοζαν τις αρχές του τίτλου τους και έφεραν κοινά χαρακτηριστικά κατά τον τρόπο εφαρμογής της εξουσίας. Δεν δέχεται έτσι την κοινή θεωρία για τους πέντε καλούς αυτοκράτορες, ούτε πιστεύει, για παράδειγμα, ότι ο Αδριανός ήταν πιο δημοκράτης ή σκεπτόμενος ηγέτης σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Αντίθετα, μας εφιστά την προσοχή σε πιο «δημοκρατικές» αποφάσεις παρεξηγημένων και θεωρούμενων ακραίων ηγεμόνων, όπως ο Καρακάλλας, ο οποίος το 212 έδωσε την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους της αυτοκρατορίας, ενώ παραδέχεται πως ο πρώτος που ανακοίνωσε κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να το εφαρμόσει, είναι ο Νέρωνας, ο οποίος, όπως μας πληροφορεί, ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε τη διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου! Επίσης μαθαίνουμε ότι εκείνος «εγκαινίασε τις σχετικές εργασίες, τραγουδώντας ύμνους προς τους θαλάσσιους θεούς και αμέσως μετά χτυπώντας πανηγυρικά τρεις φορές το έδαφος με χρυσή αξίνα». Επιπλέον, κατά τον Σουητώνιο, ο Νέρωνας κουβάλησε συμβολικά στους ώμους του το πρώτο πηλοφόρι.

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Η λεγόμενη Μεγάλη Καμέα της Γαλλίας, ίσως η πιο εντυπωσιακή σωζόμενη αυτοκρατορική καμέα (σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι). Έργο του 1ου αιώνα, 31 x 26,5 εκ. Στο πάνω μέρος απεικονίζεται ο θεοποιημένος Αύγουστος, στο μεσαίο διάζωμα πιθανότατα η Λιβία και ο Τιβέριος, και κάτω ηττημένοι και υποταγμένοι βάρβαροι.

Αναλυτικές πληροφορίες μάς δίνει η συγγραφέας και για την επίσκεψη αυτοκρατόρων στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του φιλελληνισμού τους, άρα και την πίστη τους στη φιλοσοφία των Αρχαίων, των θεών και των ηρώων της. Μαθαίνουμε έτσι ότι ο ναός του Ολυμπίου Διός με τους περίφημους στύλους στις παρυφές του Ζαππείου ήταν ο μεγαλύτερος της αρχαίας Ελλάδας, «αλλά παρέμεινε ημιτελής για περίπου εξακόσια χρόνια.

Ο Αδριανός χρηματοδότησε την ολοκλήρωσή του, η οποία συνοδεύτηκε από τελετές εγκαινίων στις οποίες τον πανηγυρικό εκφώνησε ένας από τους οικείους στον αυτοκράτορα Έλληνες λόγιους της εποχής. Η εντυπωσιακή διακόσμηση του ναού περιλάμβανε τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ακόμα και ένα φίδι που είχε έρθει ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό από την Ινδία! Παράλληλα, στην είσοδο του ναού δέσποζαν τέσσερα επιβλητικά αγάλματα του Αδριανού και στον γύρω χώρο υπήρχαν ουκ ολίγοι ανδριάντες και προτομές του.

Εξίσου εντυπωσιακή και επίσης τεράστιων διαστάσεων ήταν και η Βιβλιοθήκη (ουσιαστικά, κάτι σαν τα σημερινά πνευματικά κέντρα) που χρηματοδότησε ο Αδριανός, για την οποία ο Παυσανίας έγραφε, εντυπωσιασμένος, ότι ήταν διακοσμημένη με αλαβάστρινη οροφή, σιντριβάνια, καθώς και με περίπου εκατό κίονες από πολύχρωμα μάρμαρα. Ο οικοδομικός οργασμός που παρατηρείται στην Αθήνα επί Αδριανού περιλάμβανε επίσης κτίσματα εντυπωσιακά αλλά και απολύτως χρηστικά, όπως μια γέφυρα, ένα υδραγωγείο, λουτρά, γυμναστήριο και άλλα».

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Μια από τις πιο εντυπωσιακές ρωμαϊκές τοιχογραφίες που σώζονται. Προέρχεται από την έπαυλη της Λιβίας στις παρυφές της Ρώμης (σήμερα στο Παλάτσο Μάσιμο, στη Ρώμη). Η σύνθεση αποδίδει φανταστικό τοπίο με πουλιά, άνθη και οπωροφόρα δέντρα.

Μάλιστα, είναι η σχοινοτενής ανάλυση που κάνει η Μπίαρντ στα κτίρια που καθιστά το βιβλίο αυτό αξιανάγνωστο, όχι απλώς ένα ευχάριστο εγχειρίδιο εκλαϊκευμένων απόψεων για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Συγκρίνοντας λεπτομέρειες σε διαφορετικά κτίρια Ρωμαίων ηγετών, όπως η διακόσμηση, οι ορθομαρμαρώσεις, τα ψηφιδωτά, τα γυψοτεχνήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά και ελέγχοντας τις διάφορες μαρτυρίες, προσπαθεί να συλλάβει την εντυπωσιακή εικόνα που θα είχαν, για παράδειγμα, τα πρώτα ανάκτορα του Παλατίνου Λόφου, π.χ. η περίφημη Χρυσή Οικία του Νέρωνος, και διορθώνει εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουμε για πολλά από αυτά.

Πάνω από αυτό το εντυπωσιακό παλάτι, που όμοιό του δεν είχε δει η Ρώμη, χτίστηκε το λεγόμενο Κολοσσαίο, το οποίο χρησίμευε –κάτι άγνωστο στους πολλούς– στη διοργάνωση εντυπωσιακών αυτοκρατορικών δείπνων με πάρα πολλούς καλεσμένους, κάτι που είχε επίσης τη βάση του στη res publica. Άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, από συγκλητικούς μέχρι απλούς μαγαζάτορες, απολάμβαναν όσα τους έδινε ο αυτοκράτορας σε μία από τις πολλές ανοιχτές κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στην οποία δίνει έμφαση η Μπίαρντ.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η κλασικίστρια συγγραφέας, η οποία κατάφερε να κάνει τα ιστορικά βιβλία για τη Ρώμη εύληπτα μπεστ σέλερ, είναι ότι οι αυτοκράτορες ήξεραν πως απλώς εκπροσωπούσαν την ψυχή της Ρώμης, την αποθέωση της ανθρώπινης υπόστασης στις πιο δημιουργικές, ακραίες αλλά και άτοπες στιγμές της σε έναν βίο που δεν περιμένει κανέναν παράδεισο για να δικαιωθεί ή, όπως έγραφε ο Αδριανός, σε ένα ποίημα που επαναφέρει η Μπίαρντ από τη Γιουρσενάρ, «ψυχούλα μου, εσύ αγαπημένη, που φτερουγίζεις / Του σώματός μου που σε φιλοξενεί, συντρόφισσα / Εσύ που ετοιμάζεσαι να πετάξεις τώρα / Σε τόπους σκοτεινούς, παγωμένους, γυμνούς / Τέρμα τα αστεία σου».

Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, από τον Ηλιογάβαλο έως τον Κόμμοδο Facebook Twitter
Αναπαράσταση της λεγόμενης Αίθουσας των Ακροάσεων στον Παλατίνο λόφο. Εντυπωσιάζουν τα χρωματιστά μάρμαρα του δαπέδου, αλλά και η παρουσία μόνο ελάχιστων (μικροσκοπικών) ανθρώπινων μορφών στη σύνθεση.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Βιβλίο / Δέκα σημαντικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2025

Το πιο πρόσφατο Booker, επανεκδόσεις μυθιστορημάτων με θέμα τον Εμφύλιο, το τελευταίο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα, η νέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Αργύρη Χιόνη είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες προσεχέις εκδόσεις.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Μεσσαλίνα, μια παρεξηγημένη γυναίκα της αρχαίας ιστορίας

Βιβλίο / Μεσσαλίνα, μια παρεξηγημένη γυναίκα της αρχαίας ιστορίας

Το όνομά της μέχρι σήμερα είναι συνώνυμο με μια γυναίκα αδίστακτη, σεξουαλικά ακόρεστη και δολοπλόκα, μια γυναίκα επικίνδυνη για όσους την πλησιάζουν. Ωστόσο, ένα νέο βιβλίο έρχεται να ανατρέψει αυτόν τον μύθο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Σαν Σήμερα / Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Η ιστορία της αγαπημένης αργίας που έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου ξεκινά από μια γιορτή που επέβαλε ο Οκταβιανός Αύγουστος για να ξεκουραστούν οι εργάτες της Αυτοκρατορίας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM